Irak'a yatırım kolaylığı

Güncelleme Tarihi:

Iraka yatırım kolaylığı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2007 21:16

Irak Planlama Bakanlığı Başmüşaviri Dr. Faik Abdul Rasool, yeni yatırım yasası sonrasında Irak'a gelen tüm yatırımcıların, yerel çalışanlar içermelerine ve yerel hissedarları bulunmasına bağlı olarak, 10 ya da 15 yıl boyunca tüm vergi ve gümrüklerden muaf tutulduklarını söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Irak İş Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Rasool, Irak'ta yatırımları artırmak için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yeni kurulan Ulusal Yatırım Komisyonu ile hızlı ve etkin bir karar alma süreci yaratmaya çalıştıklarını anlatan Rasool, bu nedenle komisyonun doğrudan Başbakanlığa bağlı olarak çalıştığını ve konuyla ilgili tüm süreçlerin 4-5 gün içinde tamamlanabildiğini söyledi.
Rasool, petrol, bankacılık ve sigortacılık dışındaki tüm sektörlerde yatırımcılara bazı ayrıcalıklar tanındığını kaydederek, “Tüm yatırımcılar, yerel çalışanlar içermelerine ve yerel hissedarları bulunmasına bağlı olarak, 10 ya da 15 yıl boyunca tüm vergi ve gümrüklerden muaf tutuluyorlar” bilgisini aktardı.
Ayrıca Irak Borsasının talebin üzerinde arz bulunması nedeniyle düşük bir seviyede olduğuna işaret eden Rasool, yatırımcıların borsaya girmesi için uygun bir zaman olduğunu kaydetti.
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Dr. Faik Abdul Rasool, ülkedeki güvenlik sorunlarına ilişkin olarak, Irak'ta güvenlikli pek çok bölge olduğunu hatırlatarak, şirketlerin Irak'ta iş yapması için uygun bir zaman olduğunu, işlerin çok hızlı geliştiğini, daha sonrasının çok geç olabileceğini ifade etti.
Türkiye ile Irak arasındaki iş ilişkilerine bakıldığında, tarihsel olarak Irak'ın Türkiye'ye petrol sattığını ve karşılığında çeşitli maddeler aldığını kaydeden Rasool, “İki ülke arasında hiçbir ortak yatırım yoktu, Türk iş adamlarının gerçek yatırımları yoktu. Türk yatırımcılar kalıcı olamadılar” dedi.

-“IRAK'TA İŞ YAPMANIN KARI DAHA YÜKSEK”-

Rasool, artık yatırımcılar için Irak'ta pek çok olanak bulunduğuna dikkati çekerek, Irak'ta iş yapmanın marjinal karının, başka ülkelere göre çok daha yüksek olduğunu söyledi.
Rasool, şunları kaydetti:
“Olumlu özellikler bir yanda duruyor, ama altyapı anlamında Irak'ta çok fazla yatırıma ihtiyaç var. Gelecek 5 yıl içinde sırf altyapı için 18 milyar dolar yatırıma ihtiyacımız var. Irak'ta 1,5 milyon ev yapılması gerekiyor, bu alanda büyük yatırıma ihtiyaç var”
Çok karlı olabilecek, ancak makine ve üretim teknikleri güncelliğini kaybetmiş çok sayıda devlete ait işletme bulunduğunu dile getiren Rasool, bunların da yatırıma açık olduğunu söyledi.
Rasool, “Irak, hiçbir üretim tabanı kalmamış, büyük bir ülke ve yabancı yatırımcılara açık” dedi.

“REKABETÇİ PİYASAYA İHTİYACIMIZ VAR”

Irak Ulusal Yatırım Komisyonu Başkan Vekili Dr. Abbas Mehdi de Irak'ta olumlu bazı gelişmeler yaşandığına ve yeni kurumlar oluşturulduğuna dikkati çekerek, “Irak'ta rekabetçi bir piyasaya ihtiyacımız var ve bunu etkili ve etkin bir özel sektör olmadan başaramayacağımızı biliyoruz” görüşünü aktardı.
Türkiye'nin sadece bir komşu olmadığını ve iki ülke arasında güçlü tarihi bağlar bulunduğunu kaydeden Mehdi, iki ülke özel sektörleri arasında güçlü bir bağlantı kurmaya çalıştıklarını söyledi.
Mehdi, yeni yatırım yasası ile milliyetine bakmaksızın tüm yatırımcılara kapıları açtıklarını dile getirdi.
Türk-Irak İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mehmet Habbab ise 2004 yılında 7 milyar dolar olan Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin, 2006 yılında 2,8 milyar dolara gerilediğini belirterek, Irak'ta iş yapan yatırımcıların karşılaştığı güvenlik sorunlarına değindi.
Türk yatırımcıların ihalelere katılma konusunda da sorun yaşadıklarını belirten Habbab, ihalelerden bir hafta önce yapılan duyurular nedeniyle hazırlıkları yapıp başvurma için yeterli süre kalmadığını vurguladı.
Habbab ayrıca, bütçelerin geç onaylanması nedeniyle başta petrol sektörü olmak üzere bazı ödeme sorunlarıyla da karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.
Mehmet Habbab, Rasool'un Irak'ta yatırım yapmanın karlı yönlerine dikkat çeken konuşması üzerine, Irak'ta Saddam rejimi döneminde de sonrasında da yabancı yatırımcılar için çok olumlu bir atmosfer olmadığını belirterek, uluslararası piyasalarda rekabetçi bir yer edinmek isteyen Irak'ın potansiyelini cazip hale getirmesi gerektiğini vurguladı.
Türk Amerikan İşadamları Derneği Genel Başkanı Uğur Terzioğlu da “Keşke Amerikalı, Avrupalı, Türk şirketler daha ilk günden el ele vererek Irak'ı modern bir düzeye taşımak için çalışsaydı” diyerek, bu fırsatın henüz kaçmadığını dile getirdi.
Terzioğlu, yol projeleri, telekomünikasyon, elektrik, otomotiv, gıda sanayisi gibi alanlarda Irak'ta yatırım olanaklarının bulunduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!