Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayelerinde başlatılan ve Roketsan tarafından geliştirilen Atmaca Füzesi, Kale Ar-Ge tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli Turbojet Motoru (KTJ-3200) ile gerçekleştirilen atışta, hedefini başarıyla vurdu.
#Atmaca FüzesiSAVUNMA Sanayii Başkanlığı (SSB) himayelerinde başlatılan ve Roketsan tarafından geliştirilen Atmaca Füzesi, Kale Ar-Ge tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli Turbojet Motoru (KTJ-3200) ile gerçekleştirilen atışta, hedefini başarıyla vurdu.
#SAVUNMA Sanayii BaşkanlığıBulunduğum bütün platformlarda Türk savunma sanayisinin geldiği önemli seviyeyi anlatırken, geçmişin kahramanlarını ve kıymetli deneyimlerini de sizlerle paylaşmaya gayret ediyorum. Bugün yerli ve milli olmanın tanımı yapılırken İbrahim Bodur’u bir kez daha hatırlayalım istiyorum. Neler yaptığını görmek adına Kale Havacılık ve Kale Arge’ye gittim. Gördüklerimden sonra tek tereddüdüm oldu; ya gördüklerimi yeterince aktaramazsam... Düşünsenize gittiğim yer, Lockheed Martin şirketinin 1997’den beri ABD dışında yer alan en üst seviyedeki tedarikçisi, F-35 projesinde ABD dışında direk tedarikçi olarak seçilen ilk Türk firması ve 2006 yılında uçan ilk prototip F-35 üzerinde bulunan tek Türk parçasının üreticisi.
#Kale HavacılıkAtmaca ve SOM füzelerinde kullanılacak KTJ-3200 Milli Turbojet Motoru'nun seri üretimi için imzalar atıldı. Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay "Bu sene itibarıyla ilk 13 motorun teslimatıyla seri üretimimizi başlatıyoruz. Ondan sonra senelere yayılarak değişik adetlerde motor üretimlerimiz ve sevkiyatlarımız gerçekleşecek. Motor üretim altyapımızı oluşturduk" dedi.
#AtmacaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen Türkiye'nin ilk Orta Menzilli Füze Motoru TEI-TJ300, 240mm çap ile 1342N itki kuvvetine ulaşarak sınıfında dünya rekoru kırdı. TEI-TJ300; hava, deniz ve kara savunma sistemlerine uygulanabilecek" dedi.
#Mustafa VarankSavunma Sanayi Başkanı İsmail Demir yaptığı son dakika açıklamasında önemli bilgiler paylaştı. Demir açıklamasında '2021'de Hisar-A+ envantere girmeye devam edecek, Hisar-O+'nın testleri tamamlanacak ve sistem envantere girmeye hazır hale gelecek. Bu yıl ilk milli gemi savar füzesi Atmaca, yerli ve milli torpido Akya ve tanksavar silahı Karaok'un ilk teslimatları yapılacak' dedi.
#İsmail DemirSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kale Havacılık ve Kale Ar-Ge’nin Tuzla’da bulunan tesislerinde devam eden projeleri inceledi; şirket tarafından geliştirilen yerli füze motorunun testini yaptı. Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay ve beraberindeki mühendislerle beraber testi yapan Varank, “Kale Grubu savunma ve havacılık sanayisinde oldukça güçlü bir firmamız” diye konuştu.
#GazetehaberleriTARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Rusya’da BE-200 yangın söndürme uçağını test ederek inceledi. Pakdemirli, "Uzun amandır takip ettiğimiz bir uçak. Türkiye’de ormanlarda yangınla mücadelede kullanabileceğimiz bir uçak. Bundan sonrasında ikili görüşmelerimiz var, karşılıklı şartları görüşeceğiz" dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli1995 yılında kurulan Bezsan Tekstil, bugün Moschino’dan Diesel’e kadar dünyanın önde gelen birçok markasına kumaş üretiyor. Denizli’deki iki fabrikada 200 kişiyi istihdam ettiklerini anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Akçay, “20 milyon dolarlık ciro yapıyoruz. Hedefimiz Ar-Ge ve tasarım ile öne çıkmak” dedi.
#GazetehaberleriSeramik sektörünün öncülerinden Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur, “Seramikle topraktan başladığımız yolculuk savunma ve havacılıkla gökyüzüne taşındı. Türkiye’nin ilk milli piyade tüfeğinden ilk turbojet motoru ve ilk insansız hava aracına (İHA) kadar pek çok yenilikçi projeyi hayata geçiriyoruz” dedi.
#Zeynep Bodur OkyayTu 154 olarak bilinen Tupolev 154 Rus yapımı uçağın Karadeniz yakınlarında yapmış olduğu kazanın ardından, Tu 154 uçağının özellikleri merak edildi. Yolcu uçağı olarak bilinen Tu 154, birçok ülkenin hava yolları tarafından da kullanılıyor. Peki Tupolev 154'ün özellikleri nelerdir? İşte merak edilen detayları
#Tu 154Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nin (MAM) Enerji Enstitüsü Batarya Teknolojileri Laboratuvarı’nda uydu için lityum iyon pil ve turbojet motoru üzerinde çalışmalara başlandığını bildirdi.Işık, özellikle turbojet motorunun önemine vurgu yaparak, “Turbojet motoru projesi ile füze teknolojilerinde bir adım daha atacağız” dedi. Dünyada çok az ülkenin turbojet motorunu üretebildiğini belirten Işık, motorun yerli üretim olacağının da altını çizdi.
#TÜBİTAKKale Havacılık, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Türkiye’nin ilk yerli ‘turbojet motoru’nu üretmek için imzayı attı. 48 ayda tamamlanacak proje için 25 milyon dolarlık harcama yapılacak. Motor, halen motoru Fransa’dan ithal edilen TÜBİTAK’ın geliştirdiği Som Seyir Füzesi’nde kullanılacak.
Milli imkanlarla geliştirilen Roketsan ÇAKIR Seyir Füzesi, yeni bir atış testini daha başarıyla tamamladı. AKINCI TİHA’dan atılan ÇAKIR, hedefini tam ortasından vurdu. Sosyal medya hesabından görüntüleri paylaşan BAYKAR Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, 'Türk Havacılığının altın çağı' notunu düştü.
#BAYKARÇok ama çok hızlı yolculukların sırrı hidrojende yatıyor. Elektrik gibi çözümler uçakları çok uzun süre uçabilecek, çok büyük hızlara ulaştıramıyor. Bu yüzden artık projeksiyonda hidrojen yakıtı var. Hız konusuna gelince süpersonik yerine hipersonik hedefleniyor.
#Yolcu UçağıCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, son zamanlarda silahlanma artışına giden Yunanistan’ın çabalarıyla ilgili “Bunlar beyhude çabalar. Ege’de güç dengesi her zaman Türkiye lehine olur bunu bilelim” dedi. Türk SİHA’larının oyun değiştiren konseptinin dünya gündemine girdiğini kaydeden Demir, “Türkiye gizli/açık ambargolara maruz kalıyor. Hiçbir zaman stratejik konularda yabancı bağımlılığını kabul etmiyoruz” diye konuştu. Demir HÜRJET'in hangardan çıkacağını ve yer testlerinin başlayacağını söyledi.
#İsmail DemirSüpersonik uçaklar henüz tam olarak devreye girmese de hipersonik uçaklar için çalışmalar hızlandı. Böylece süpersonik uçakların pabucu dama atılacak. Saatte 6 bin 500 km’den daha fazla hız yapan bir yolcu uçağı ortaya çıktığından İstanbul’dan New York’a belki de en fazla 1 saat 40 dakikada gidilebilecek. Şu anda kullanılan uçakların maksimum hızı ise 800-900 kilometre civarında.
#YazarTUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, Eskişehir tesislerinde tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen orta menzilli gemisavar füze motoru TEI-TJ300 Turbojet'in başarı hikayesini DHA'ya anlattı. İlk etapta Türkiye'ye 40 milyon dolarlık bir katkı sağlayacak projede 240 milimetre çapındaki motorun sektörün söz sahibi Fransa, Almanya, Çekya ve Hollanda'yı geride bırakarak 1342 Newton (N) itme gücüne ulaştığını ifade eden Prof. Dr. Akşit, "Bu bir dünya rekoru, ürettiğimiz motoru testlerde zorladığımızda 1500 Newton'a kadar çıkabileceğimizi düşünüyoruz. 2,5- 3 yılda sıfırdan, düz beyaz kağıttan motor geliştirmek bayağı rekor bir hız" dedi.
#Motor