Enka Grubu Fahri Başkanı Şarık Tara, Capital500 ödülleri kapsamında ‘Onur Ödülü’ne layık görüldü. Ödülünü Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın elinden alan Tara, “Ülkemi annem babam kadar seviyorum. Eksikler yok mu, var. Ama şikâyet etmek yerine elbirliğiyle çalışalım” dedi.
#Şarık TaraFortune 500 Türkiye 2016 sıralamasında 37,1 milyar lira net satış geliriyle BOTAŞ birinci oldu. Türkiye’nin en büyük 500 şirketini belirleyen Fortune 500 Türkiye 2016 sıralamasında BOTAŞ 37,1 milyar lira net satış geliriyle listenin ilk sırasında, TÜPRAŞ 36,8 milyar lira net satışla ikinci, OMV Petrol Ofisi ise 30,9 milyar lira satış geliriyle üçüncü sırada yer aldı.
#Fortune 500 TürkiyeFortune 500 Türkiye araştırmasında TÜPRAŞ yine Türkiye’nin en büyük şirketi olurken, satışlarını yüzde 19.5 arttıran büyük şirketlerin net kârı yüzde 2 geriledi. Araştırmayı Fortune dergisi ile birlikte hazırlayan Crif Türkiye’nin Genel Müdürü Didem Taner, “Büyük şirketler satışını artırmış ama kârdan fedakârlık yapmışlar” dedi.
#Fortune DergisiTürkiye’nin en büyük 500 şirketini belirleyen Fortune 500 Türkiye 2015 sıralamasında TÜPRAŞ 39,7 milyar TL net satışla listenin ilk sırasını yine kaptırmadı. İkinci sırada 37,5 milyar TL’lik net satışla BOTAŞ yer alırken, üçüncü sırada 32,9 milyar TL’lik net satış gerçekleştiren OMV Petrol Ofisi bulunuyor.
#TüpraşCapital dergisi, Türkiye’nin en büyük 500 şirketi araştırması ‘Capital500’ü yayınladı.TÜPRAŞ’ın 47 milyar liralık cirosu ile zirveye çıktığı listede OVM Petrol Ofisi ikinci, THY ise 2 basamak yükselişle üçüncü sırada yer aldı. Capital500 listesindeki şirketler kârlılıklarını ise yüzde 22.5 arttırdı
#ThyFinar'ın katkılarıyla hazırlanan "Fortune 500" listesi düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş (TÜPRAŞ), Ekonomi dergisi Fortune'nin, Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin belirlendiği "Fortune 500”de, 47 milyar 99 milyon lira net satış ile ilk sırada yer aldı.
Ekonomide dengelerin değişmesi ve artan yabancı sermaye girişi Türkiye ekonomisinde önemli ağırlığa sahip olan holdinglerin stratejilerini değiştirdi. Bankacılık sektöründen çıkmayanlar yanına yabancı ortak alırken, enerji ve gayrimenkul gözde sektör haline geldi. Büyük gruplar iş kollarının önemli bir bölümünde yollarını yabancılarla devam kararı aldı.
Dünyada şirket birleşme ve satın almalarının rekor kırarak 3.9 trilyon dolara ulaştığı 2006 yılında Türkiye’de de 17 milyar dolarlık şirket evliliği gerçekleşti. Ernst&Young Finansman Bölümü Başkanı Can Deldağ, 2007 yılı ile birlikte 3 yılda toplam 50 milyar dolarlık işlem öngördüklerini belirtirken "Ancak 2 yılda 48 milyar doları buldu. Biz de rakamı 60 milyar dolara revize ettik" dedi.
Çalık Enerji, Indian Oil Corporation (IOCL) ile birlikte Ceyhan’da 4.9 milyar dolara bir rafineri ve petrokimya tesisi kurmak için EPDK’ya başvurdu. Böylece Türkiye’de yeni rafineri kurma başvurusu sayısı üçe, toplam yatırım değeri de 9.4 milyar dolara çıktı.
Türkiye’de, rafineri kurmak isteyen petrol devleri harekete geçti. Petrol Ofisi (PO) ve Rus Lukoil rafineri kurmak için EPDK’ya başvururken, Çalık Grubu ve KazMunaiGaz da hazırlıklara başladı. En az 8 milyar dolarlık yatırım gerektiren bu rafinerilerin hayata geçirilmesi Türkiye’de, halen 27.6 milyon ton olan yıllık kapasiteyi iki katından fazla artıracak.
Petrol Ofisi’nin yüzde 34’ünün Avusturyalı enerji devi OMV’ye satışı dün resmen gerçekleşti. 1 milyar 54 milyon doları peşin ödeyen OMV, Petrol Ofisi’nin yüzde 34’ünü devraldı. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ile OMV Başkan Vekili Gerhard Roiss, en az 5 milyon ton kapasiteli bir rafineri yatırımı yapacaklarını açıkladılar.
Avusturya merkezli petrol ve doğalgaz şirketi OMV, Petrol Ofisi’nin (PO) yüzde 34’ünü 1 milyar 54 milyon dolara satın almak için Doğan Grubu ile anlaştı. Anlaşmayı Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ile OMV Başkanı Wolfgang Ruttenstorfer imzaladı. PO’yu "eşit ortak" olarak yönetecek ikili, bölgede rafineri ve petrol aramaya da odaklanacak.