Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2006 00:00
Çalık Enerji, Indian Oil Corporation (IOCL) ile birlikte Ceyhan’da 4.9 milyar dolara bir rafineri ve petrokimya tesisi kurmak için EPDK’ya başvurdu. Böylece Türkiye’de yeni rafineri kurma başvurusu sayısı üçe, toplam yatırım değeri de 9.4 milyar dolara çıktı.
BAKÜ-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı’nın devreye girmesi ve Samsun-Ceyhan Boru Hattı’nın yapımına önümüzdeki yıl başlanacak olmasıyla "enerji koridoru" olacağını ilan eden Türkiye’de rafineri kurmak isteyen yatırımcıların sayısı üçe çıktı. Avusturya’nın petrol devi OMV’nin ortak olduğu Petrol Ofisi ve Rus petrol devi Lukoil’in ardından Çalık Enerji de Indian Oil Corporation ile birlikte Ceyhan’da bir rafineri ve petro kimya tesisi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) başvurdu.
ADI DOĞU AKDENİZ:
Enerji ve Hindistan’ın en büyük devlet petrol şirketi Indian Oil Corporation Limited (IOCL) işbirliğiyle kurulup işletilecek, yıllık 15 milyon ton kapasiteli entegre rafineri ve petrokimya kompleksinin yatırım maliyeti 4.9 milyar
dolar olarak hesaplanıyor. Çalık Enerji ve Indian Oil Corporation, şirketlerinin adını ise "Doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri Anonim Şirketi" olarak belirledi.
9.4 MİLYAR DOLAR:
BTC boru hattından yılda 50 milyon varil petrolü dünyaya pazarlayacak olan Türkiye’de böylece başvurusu yapılan rafineri kapasitesi 35 milyon tona, yatırım tutarı 9.4 milyar dolara ulaştı. Daha önce başvuruda bulunan ve her biri 10’ar milyon ton kapasiteli rafineriler için OMV-Petrol Ofisi’nin yatırım tutarı 2 milyar dolar, Rus Lukoil’in yatırım tutarı ise 2-2.5 milyar dolar olarak açıklanmıştı.
PETROL AÇIĞINI KARŞILAYACAK:
Çalık Enerji İcra Kurulu Başkanı Erdal Çelik, EPDM’ya başvurusu yapılan söz konusu kompleksin hem iç hem dış pazarın ihtiyaçlarına yönelik üretim yapacağını söyledi. Çelik, talepteki mevcut artış ivmesi nedeniyle yakın gelecekte petrol ürünleri açığıyla karşı karşıya kalacağını ileri sürdüğü Türkiye’nin aynı zamanda bir petrokimya ürünlerinde önemli oranda ithalata bağımlı bulunduğunu hatırlatarak, ithalat oranının da ilerleyen dönemlerde artacağını belirtti. Çelik, "Ceyhan’da kurulması önerilen tesisin, petrol ve petrokimya ürünleri açığını karşılaması planlanıyor. Aynı zamanda, diğer ülkelere yüksek katma değerli ve işlenmiş ürün ihracatı yapılabilecek" dedi. Çelik, Ceyhan’da kuracakları dev entegre kompleksinin, sadece Türkiye’nin petrol ve petrokimya ürünleri açığını karşılamakla kalmayacağını, aynı zamanda diğer ülkelere ihracat yaparak Türkiye’ye ihracatta yeni ufuklar açacağını kaydetti.
SAMSUN-CEYHAN İLE ENTEGRASYON:
Çelik, projenin, Samsun-Ceyhan Boru Hattı Projesi ile entegrasyon düşünülerek planlandığını belirterek, "Çalık Enerji-IOCL işbirliğiyle kurulacak entegre rafineri ve petrokimya kompleksi, ülkemizin en önemli ve yüksek katma değere sahip yatırımlarından biri olacaktır" dedi. Erdal Çelik, Çalık Enerji ve İtalyan ENI şirketi işbirliğiyle gerçekleştirilecek Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’nın da tam kapasite devreye girmesiyle, Ceyhan bölgesindeki günlük ham petrol ihracat hacminin 4.5 milyon varile ulaşacağını kaydetti. Ceyhan’ın çok önemli bir arz merkezi haline geleceğine dikkat çeken Çelik, Türkiye’nin bu olanaktan en yüksek ölçüde yararlanması gerektiğini dile getirdi. Çalık Enerji İcra Kurulu Başkanı Erdal Çelik, ortakları IOCL’in halen yılda 54 milyon ton petrol işleyen çok sayıda rafinerinin sahibi, ve sektöründe dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olduğunu söyledi.
4’üncü aday Kazakistan’danEPDK’ya başvuran üç grubun yanısıra Kazakistan’ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi KazMunaiGaz’ın da Türkiye’de rafineri kurmak istediği biliniyor. Bu konudaki çalışmalarını sürdüren Kazak şirketin yatırımını ise Karadeniz’de yapmayı planladığı belirtiliyor.
Tüpraş’ın 4 rafinerisi 27.6 milyon ton kapasiteliHam Petrol işletmeciliği Türkiye’de yıllarca Tüpraş eliyle kamu tarafından yürütüldü. Şu anda da sadece
Koç-Shell ortaklığı bu konuda faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 70’ini halen 4 rafinerisinde toplam 27.6 milyon ton kapasiteli Tüpraş karşılıyor. Tüpraş’ın rafinerilerinin en büyüğü yıllık 11.5 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi ile İzmit Rafinerisi. İkinci sırada 10 milyon ton ile İzmir Aliağa var. Kırıkales yılda 5 milyon ton, Türkiye’nin ilk rafinerisi özelliğini taşıyan Batman ise 1.1 milyon ton kapasitesine sahip.