Güncelleme Tarihi:
Şirketin CEO’su Wolfgang Ruttenstorfer, Türkiye’deki tüm enerji yatırımlarını Petrol Ofisi üzerinden gerçekleştireceklerini kaydetti. Ruttenstorfer, OMV’nin Londra’da düzenlenen basın toplantısında, “Türkiye’de petrol ve türevleri piyasasının 2020’ye kadar yüzde 21’in üzerinde büyüme kaydetmesini bekliyoruz. Bu da Avrupa’daki en hızlı büyüyen pazar olduğunu gösteriyor” dedi.
Türkiye portföyde önemli
Türkiye’nin şirketin entegre enerji faaliyetleri için önemine vurgu yapan Ruttenstorfer, şöyle konuştu: “Şu an Türkiye’de Petrol Ofisi, Samsun’da inşası devam eden 870 MW’lık doğalgaz santralımız, yılda 2.5 milyar metreküp doğalgaz ithal eden Enerco’daki payımız ile çok güçlü bir konuma geldik. Kuzey Irak’ta beş sahada arama lisansları ve iki dev doğalgaz sahasında da lisanslarımız var. Turkiye’nin petrol, gaz ve elektrik alanlarında çok büyük bir büyüme potansiyeli var. Bizim portföyümüz için de çok önemli bir ülke.”
500 milyon dolar ek yatırım
2011’de Türkiye’deki akaryakıt dışı faaliyetlerine 500 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını vurgulayan Ruttensorfer, uzun süredir OMV’nin gündeminde olan Ceyhan’da rafineri kurma projesini şimdilik gündemden düşürdükleri mesajını vererek, şöyle konuştu: “Türkiye’deki mevcut rafineri şirketi Tüpraş çok güçlü bir konumda ve rekabet gücü çok yüksek. Diğer yandan Azeri şirket Socar’ın ortak olduğu Petkim de bir rafineri kuruyor ve Socar’ın petrol ile doğal gaz kaynaklarının olması bu rafineriyi de rekabette güçlü konuma getiriyor. Dolayısıyla şu anda Ceyhan’a yapılacak bir rafineriyi ne cazip kılar sorusunun cevabını arıyoruz. Eğer bu proje tekrar fizibıl olursa, Ceyhan’da rafineri projesini tekrar düşünebiliriz.”
Vergi sorunu çözülmezse Nabucco olmaz
WOLFGANG Ruttenstorfer, Türkiye’nin KDV isteğiyle ilgili anlaşmazlığın çözülmemesi durumunda Nabucco’nun yapılamayacağını, ancak bu konunun çözülemeyecek bir sorun olmadığına inandığını söyledi. Ruttenstorfer, Nabucco için doğudan 7’nci bir ortak alınıp alınmayacağı ile ilgili olarak ise, “Şu anda gündemde değil” dedi.
Manipülasyon savunması
OMV CEO’su Wolfgang Ruttenstorfer, Macaristan petrol şirketi MOL’un satışında manipülasyonla haksız kazanç elde ettiği iddialarını kabul etmediğini söyledi. Ruttenstorfer, “Bu konu tamamıyla şahsımla ilgili” dedi. OMV ile yollarını ayırma sürecinde olan Ruttenstorfer’in koltuğuna ise, şirketin pazarlamadan sorumlu Başkan Yardımcısı Gerhard Roiss oturacak. Viyana Savcılığı, mart ayında görevinden ayrılacak olan Ruttenstorfer’i borsayı manipüle etmekle suçluyor. OMV’nin 2009 yılı Mart ayında Macaristan petrol şirketi MOL’un Ruslara satışı sırasında Ruttenstorfer’in 632 bin Euro’luk OMV hissesi almasının manipülasyona neden olduğu iddia ediliyor.