Türkiye´de 90´lı yılların başından bu yana uygulanan ´tüp bebek´ yöntemi biyologlar için yeni bir iş alanı yaratıyor. Yardımcı üreme teknikleri merkezi Ferti-jin´de görev yapan Biyolog Şafak Tavukçuoğlu, sperm ve yumurtanın hazırlanmasından embriyonun ana rahmine yerleştirilmesine kadar birçok kritik noktada biyologlara görev düştüğünü söylüyor
İyi kalitede embriyo transferi yapılmasına rağmen uygulanan üç ve üzeri tüp bebek tedavisinde gebelik elde edilememesi durumu tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olarak tanımlanmaktadır. Bu olumsuz sonuçlara yol açan kadın ve erkek kaynaklı pek çok faktör vardır.
#Tüp BebekBiyoinformatik ve genetik üzerine yapılan araştırmalardan sağlanan bilgilere anlam kazandırılması kullanıma uygun biçime getirilmesi amacıyla çalışmalar yürütülen akademik çalışmadır. Sizin için Biyoenformatik ve Genetik bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanlarını detaylarıyla derledik.
#Biyoenformatik Ve Genetik Bölümü Nedir?Bursalı 2.5 yaşındaki Can Kuşoğlu, nadir hastalıklar arasında yer alan Beckwith-Wiedemann Sendromu’ndan (BWS) mustarip. Sağ tarafı sol tarafından daha fazla büyüyor. Kanser olma riski yüksek. Ailesi çoğu doktorun bile ilk kez duyduğu hastalığın yanı sıra yoklukla da mücadele ediyor. Dünyalar tatlısı Can bebeğin öyküsü şöyle:
#GazetehaberleriABD bilim çevrelerince ’Dünyayı değiştirecek 35 bilim insanı’ arasında gösterilen Türk biyomühendis Prof. Dr. Utkan Demirci’nin Harvard Üniversitesi’nde geliştirdiği mikroçipler, tüp bebek tedavisinde devrim yaratırken, dünyanın farklı ülkelerinden hekimler İzmir’de çiplerin üretildiği laboratuvarları incelemeye geliyor.
#Türk BiyomühendisYakın zamana kadar erkeklerin ölünceye kadar baba olma yeteneğinin sürdüğü düşünülüyordu. Kadınlara "35 yaşına kadar doğumları bitirin" deniyor, erkekler zaman konusunda sıkıştırılmıyordu. Halbuki son araştırmaların sonuçları, erkekleri hayal kırıklığına uğratacak hatta iktidarlarını bir miktar sarsacak gibi!
“Herkes aya, biz yaya!” <br>Bir zamanlar küçük küçük çocuklar bile böyle bilir, böyle söylerlerdi. <br>Ama devir değişti. <br>Türkiye, Türk bilim insanı değişti, gelişti. <br>Türkiye’de birbiri ardına genetik laboratuvarları açılıyor, şaşırmıyoruz bile. <br>Üstelik ruhsat almaları ve teknolojiyi takip etmeleri hiç kolay olmasa da, ellerini bu taşın altına koymaya hevesli yüzlerce genetikçimiz var. <br>GenMer’in genç ve takipçi kurucuları gibi. <br>