İlklerin kadını Tarzi 92 yaşında vefat etti

Güncelleme Tarihi:

İlklerin kadını Tarzi 92 yaşında vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2004 01:54

Türkiye’nin ilk kadın jinekoloğu ve ilk özel kadın-doğum kliniğinin kurucusu Pakize İzzet Tarzi, önceki gün öldü.

Adını verdiği ilk özel kadın-doğum hastanesinin uzun yıllar başhekimliğini yapan Dr. Pakize İzzet Tarzi, önceki gün Nişantaşı’ndaki evinde vefat etti. Eşi kanalıyla Afgan, damadı kanalıyla da Osmanlı hanedanına akraba olan Dr. Tarzi, boğazı yüzerek geçen ilk Türk kadınıydı.

TÜRKİYE’nin ilk kadın jinekoloğu ve ilk özel kadın-doğum kliniğinin kurucusu Pakize İzzet Tarzi, önceki gün Nişantaşı’ndaki evinde 92 yaşında vefat etti. Tarzi’nin cenazesi, yarın Teşvikiye Camii’nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrasında Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek.

HALEP’TEN İSTANBUL’A

Dr. Pakize İzzet Tarzi, 1912’de Halep’te doğdu. Babası Ziraat Bankası Suriye Umum Müdürü’ydü. Çocukluğu Şam’da geçti. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Şam düşünce, Tarzi, 4-5 yaşlarındayken, dört kız kardeşi ve ailesiyle birlikte Adana’ya geldi. Aile hekiminin evlerine her gelişinde gümüşlerin parlatılıp en güzel yemek takımlarının çıkarıldığını görünce doktorluk mesleğinin saygınlığına hayran kaldı. Çocukluğundan itibaren tek istediği doktor olmaktı.

Ailesi okula göndermeyip özel ders almasını tercih etti. Bu sırada Mondros Mütarekesi imzalandı ve Fransızların Adana’ya girmesiyle aile Konya’ya taşındı. Buradaki ‘Sörler Okulu’ndan ortaokul diplomasını aldı. Konya’da yaşam koşulları zorlaşmıştı. Babası Anadolu’nun çeşitli yerlerinde görev yaparken, evin büyüğü Kuvayı Milliyeci amcası Konya Merkez Komutanı idi. Bu nedenle ‘Delibaş İsyanı’ sırasında saldırıya uğradılar. Yaralanan ablası kurtarılamadı, amcası da esir düştü. Babası eve döndükten sonra ailece Bursa’ya taşındılar. Liseyi iki yıl yatılı okuduğu Bursa Amerikan Kız Koleji’nde bitirdi.

AİLESİ KARŞI ÇIKTI

Lise sonrasında anne ve babası kendisini yıpratmaması için doktor olmasına karşı çıktı. Üniversiteye girebilmek için mahkeme kararıyla yaşı büyütüldü. Aile İstanbul’a taşındı. Tarzi, 1932’de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1933’te kabul edilen üniversite yasası ile Tıp Fakültesi’nde kadın hastalıkları ve doğum alanında ilk kadın asistan oldu. Dönemin ünlü profesörlerinden Liepmann ile birlikte çalıştı.

1935’te, Afganistan kraliçesi Süreyya’nın kardeşi Prens Fettah Bey ile evlendi. Bir süre Roma’da yaşayan karı koca, Pakize Tarzi’nin ülkesinde doktorluk yapma isteği nedeniyle İstanbul’a yerleşti.

KLİNİĞİN KURULUŞU

Dr. Tarzi, bu sırada doçentlik için çalışmaya başladı. Tezi kabul edildi, ancak uygulamalı ders anlatımı sınavında 45 dakikayı tamamlamadığı için doçentliği reddedildi. Bunun üzerine üniversiteden istifa eden Dr. Tarzi, 21 Temmuz 1949’da Türkiye’nin ilk özel kadın-doğum kliniğini Nişantaşı’nda açtı. Klinikte 1998’e kadar aktif olarak çalıştı. Klinik zaman içinde gelişerek, birçok dalda hizmet vermeye başladı. 1983’te Dr. Pakize İ. Tarzi laboratuvarları, 1997’de Dr. Pakize İ. Tarzi Tüp Bebek Merkezi kuruldu.

KIZI ŞEHZADE ERTUĞRUL İLE EVLİ

Dr. Pakize Tarzi’nin iki kızı ve bir oğlu var. Büyük kızı Fatma, İstanbul’da yaşıyor. Küçük kızı Zeynep ise Osmanlı hanedanının reisi Şehzade Ertuğrul Osman ile evli ve ABD’de yaşıyor. Dr. Tarzi’nin oğlu Mahmut Tarzi, hastane ve laboratuvarların yönetimini sürdürüyor. Türkiye’de ilklere imza atan Dr. Pakize Tarzi, geçen cumartesi akşamı ilaçlarını içip yattı. Pazar sabahı, uyanmadığını gören yardımcısı, odasına girince naaşıyla karşılaştı. Yurtdışında birçok çalışma olanağı varken Türkiye’ye hizmet etmeyi tercih eden Dr. Tarzi, binlerce kişinin doğumunu gerçekleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!