Gen teknolojisine ‘kürtaj’ önlemi

Güncelleme Tarihi:

Gen teknolojisine ‘kürtaj’ önlemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2005 02:06

Sağlık Bakanlığı, ailelerin istemediği cinsiyetteki çocuğu aldırmalarına olanak sağlayabilecek, gelişen ‘cinsiyet belirleme’ teknolojilerine karşı, mevcut düzenlemeleri daha katı kurallara bağlamak için harekete geçti.

Bazı ihbarları da değerlendiren Bakanlık, her geçen gün yaygınlaşan ‘Genetik Tanı Laboratuvarları’nı bir yazı ile uyararak, yeni yönetmelik çıkana kadar 10 haftalık yasal kürtaj süresindeki bebeklerin cinsiyetlerinin kesinlikle ailelere söylenmemesini istedi. Sağlık Bakanlığı Ana ve Çocuk Sağlığı Genel Müdürlüğü, yeni yönetmelik çıkana kadar laboratuvarların bu yasağa mutlaka uyması gerektiğini vurguladı.

Böylece, mevcut yönetmelikte de 10 haftayı geçen gebeliklerin kürtajla sonlandırılmasının tıbbi zorunluluklar dışında yasak olması nedeniyle, ailelerin istemediği cinsiyetteki çocukları aldırmalarının önüne geçilecek. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu da, gebeliğin 9-12 haftaları arasında cinsiyeti de gösteren genetik analizlerin sonuçlarının hekimlerce ailelere söylenmediğini, bu testlerin de ‘istisna’ olduğunu açıkladı.

YERİNDE BULUYORUZ

Bu dönemde çoğu zaman hekimlerin çocuğun cinsiyetine hiç bakmadığını, baksalar da kesinlikle aileye söylemediklerini belirten Şatıroğlu, ‘Bu etik olarak da, tıbbi olarak da böyledir. Ancak, bakanlığın da herşeye rağmen boşluk bırakmadan yeni önlemler almasını, çok yerinde buluyoruz’ dedi. Cinsiyeti de ortaya çıkaran testlerin ağırlıklı olarak bebek 4.5-5 aylık olduktan sonra yapıldığını anlatan Şatıroğlu, şöyle devam etti:

‘Bu dönemde ise cinsiyeti söyleyip söylememenin bir anlamı kalmıyor. Biz hekimler tüp bebek yaparken de cinsiyetini hastayla paylaşmayız. Ancak, toplumumuzun yapısı ortada. İlle de ‘Oğlum olsun’ diyenler var. Erken dönemde istemediği cinsiyette gebelik olduğunu öğrenseler, gebeliğe son verme yoluna gidebilirler.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!