Amerikalılara Türk çipi tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Amerikalılara Türk çipi  tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 13:07

ABD bilim çevrelerince ’Dünyayı değiştirecek 35 bilim insanı’ arasında gösterilen Türk biyomühendis Prof. Dr. Utkan Demirci’nin Harvard Üniversitesi’nde geliştirdiği mikroçipler, tüp bebek tedavisinde devrim yaratırken, dünyanın farklı ülkelerinden hekimler İzmir’de çiplerin üretildiği laboratuvarları incelemeye geliyor.

Haberin Devamı

Amerikalılara Türk çipi  tedavisi

Prof. Dr. Demirci, tüm dünyaya İzmir’den gönderilen çiplerin üretildiği Depark Laboratuvarı’nı geçtiğimiz günlerde ABD’nin en büyük merkezlerinden biri olan California Üniversitesi (UCSF) Tüp Bebek Merkezi’nden Dr.Mitchell Rossen’e tanıtarak, yerinde incelemelerde bulundu.

Halen Stanford Üniversitesi’nde 40 kişilik bir araştırma ekibiyle çalışmalarına devam eden Demirci’nin geliştirdiği çipler, spermler arasında en kaliteli ve sağlıklı olanı tespit edip seçmeye yarıyor. Böylece az sayıda sperme sahip olsalar bile erkeklerin kısırlık sorununa çare olarak dünyanın birçok ülkesindeki tüp bebek merkezlerinde yaygın olarak kullanılıyor. ’Tüp bebek tedavisinde devrim yaratan buluş’ olarak görülen mikroçip yönteminin şu anda Türkiye’de 100’e yakın, dünyada ise 50 merkezde tüp bebek merkezinde uygulandığına değinen Demirci, şu bilgileri verdi:

"İzmir Depark’ta steril laboratuvarlarda üretilen mikro akışkan çipler hakkında bilgi almak için yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda hekim geliyor. 2 yıl gibi kısa bir süredir piyasada olmasına rağmen ilgi görmesi güzel. ABD, Rusya ve İspanya’dan çok sayıda hekim bu teknolojiyi yerinde görmek ve uygulamayı öğrenmek için İzmir’e geliyor."

’KUŞ SÜRÜLERİNDEN İLHAM ALARAK BULDUK’

Aşılama ve tüp bebek tedavisinde dünyada yeni bir çığır açan mikroçip yönteminin doğadan esinlenerek bulunduğunu dile getiren Türk bilim adamı, "Bu yöntemi doğadaki kuş sürülerinin davranışlarını gözlemleyerek bulduk. Kuş sürüleri nasıl ki gökyüzünde bir lider eşliğinde uçuyorsa spermlerin ayıklandığı mikroçipleri de bu şekilde formüle ettik" dedi.

’DAHA SAĞLIKLI GEBELİK’

Prof.Dr.Utkan Demirci şu bilgileri verdi:

"Normalde sperm ayıklamak için 1970’lerden beri santrifüj teknolojisi kullanılıyor. Yani spermler dakikada 10 bin kere döndürülüp, bu ivmeyle basılıp, bundan sonra hala yüzen varsa onların arasından seçilerek elde ediliyor, tabii bu sırada spermlerin DNA’sı zarar görüyor. Mikroçip yöntemiyle seçilen spermler ise en kaliteli ve DNA’sı en güçlü olanlar olduğu için sağlıklı gebelikler ve bebekler doğmasını sağlıyor."

ABD’NİN EN ÖNEMLİ MERKEZİ DE TÜRK ÇİPİ KULLANIYOR

Dünyanın en büyük tüp bebek merkezlerinden biri olarak görülen ABD’deki California Üniversitesi (UCSF) Tüp Bebek Merkezi’nden Dr.Mitchell Rossen de "Erkek kısırlığında ve sebebi açıklanamayan kısırlık tedavisinde kullandığımız mikroçip yöntemini uygulamaya başlayalı kısa bir süre olmasına rağmen sonuçlar yüz güldürüyor. Bir istatistik vermek için erken, ama başarı oranlarımız arttı" dedi.

ÇİPLER NASIL GÖREV YAPIYOR?

Doğal ortamda spermler anne adayına geçtikten sonra nasıl ki mikro kanallarda yarışarak yol alıyor, zayıf olan spermler elenip yumurtaya değebilen en iyi sperm döllemeyi sağlıyorsa, mikroçiplerde de bu düzenek yer alıyor. Yöntemde baba adayından alınan sperm örneklerinin görevi döllemeyi sağlayacak en iyi spermi seçmek olan mikroçipteki kanallara konulup doğal ortamındaki gibi yarışmaları sağlanıyor. Tıpkı bir süzgeç gibi sağlıklı ve kaliteli olan spermler diğerlerinden ayırt ediliyor. Mikro kanalcıklardaki bu sağlıklı spermler farklı bir alanda toplanıyor. Mikro enjeksiyon yöntemi ile ayırt edilmiş spermlerin yumurta hücresiyle döllendirilmesi ile anne ve baba olmak isteyen adayların bu hayallerine kavuşma şansı artıyor.




BAKMADAN GEÇME!