Doğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftlerin sıklıkla başvurduğu bir yöntem olan tüp bebek tedavisi ile hamile kalma eşler tarafından merak ediliyor. Kadın ve erkekten de kaynaklanabilen çeşitli sorunların tüp bebek tedavisi yoluyla olumlu sonuçlara ulaşması, tüp bebek nasıl olur, aşamaları nelerdir araştırmalarına yoğunluk kazandırıyor. Aşılama şeklinde meydana gelen tüp bebek nasıl olur, bu süreç ne şekilde seyreder merak edenlere, işte tüp bebek aşamaları ve tedavisi hakkında her şey...
#Tüp BebekDoğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek tedavisi büyük bir umut anlamına geliyor. Kadın üreme hücreleri ile erkek üreme hücrelerinin toplanması ve vücut dışarısında laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin oluşturulması, oluşturulan embriyonun ise rahim içerisine transfer edilmesi prensibiyle işleyen tüp bebek tedavisi gelişmiş tekniklerle gerçekleştirildiğinde yüksek bir başarı oranı sağlayabiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Erbil Yağmur, tüp bebek tedavisi süreci ile ilgili en çok merak edilenleri yanıtladı.
#Tüp BebekÇocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yaklaşık %85’i ilk 1 yıl içinde gebe kalır. Eğer 1 yılın sonunda hamile kalamadıysanız kısırlığın nedeninin araştırılması ve uygun tedavinin başlanması gerekir. Aşılama vs. gibi diğer infertilite tedavilerine rağmen gebelik elde edilemediyse artık tüp bebek tedavisi gündeme gelecektir. Tüp bebek tedavisi nasıl bir süreçtir? Başarı oranı nedir? Başarıyı etkileyen faktörler nelerdir? Tüp bebek başarı oranı nasıl artırılır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş cevapladı.
#Tüp BebekSkrotum adı verilen testis torbasındaki toplardamarların varisleşmesi olarak kısaca tanımlayabileceğim varikosel, sıklıkla karşılaştığımız erkek kaynaklı kısırlık nedenlerindendir. Testislerde kirli kan birikimine yol açarak testis ısısını artıran ve testis fonksiyonlarına zarar veren hastalığın tedavisi altın standart mikrocerrahi varikoselektomi operasyonudur.
#Kısırlık TedavisiErkekten alınan sperm ile kadından alınan yumurta yani oositin, laboratuvar ortamında döllenmesi ve gelişen embriyonun kadının rahmine yerleştirilmesine tüp bebek denir. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı ve Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın, tüp bebek tedavisindeki merak edilenleri anlattı.
#Tüp BebekSağlıklı çiftlerin çeşitli nedenlerden ötürü doğal yollarla çocuk sahibi olamaması alternatif çözümlerin geliştirilmesine neden olmuştur. Bu çözümlerin başında ise tüp bebek tedavisi geliyor. Peki tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır? Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer? Tüp bebek tedavisi ile ilgili tüm merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Ceyberi ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe yanıtladı.
#Tüp Bebek TedavisiNormal yollardan gebe kalamayan her kadın anne olma hayallerini gerçekleştirmek için her şeyi yapmaya hazırdır. Son yıllarda sıkça başvurulan tedavi yöntemlerinin başında da rahim dinlendirme gelmektedir. Rahim dinlendirme tüp bebek tedavisinde gebelik şansını artıran yöntemlerden biridir.
#Gebelik“Çocuk sahibi olamayan çiftlerde son yıllarda sıklıkla kullanılan yumurta çatlatma iğneleri hamile kalma şansı ve başarısını artırıyor” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Özel, iğnelerin uygulanma şeklini ve konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri aktardı.
#Yumurta Çatlatma İğnesiYumurta dondurma yöntemi nedir? Yumurta dondurmak için en ideal yaş nedir? Yumurta nasıl dondurulur? Yumurta dondurma işlemi kimlere yapılır? Yumurta dondurma işlemi herkese yapılabilir mi? Kadınların daha erken yaşlarda yumurtalarını dondurması gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, yumurta dondurma ile ilgili en çok merak edilenleri anlatıyor.
#Tüp Bebekİlerleyen anne yaşı, genetik hastalıkların çoğalması ve anne adaylarında düşük sayısının artması günümüzde giderek artan problemlerin başında geliyor. Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile tüm olumsuzlukların önüne geçildiğini belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, PGT’nin hangi durumlarda, kimlere, nasıl uygulandığını anlattı.
#PGTTüp bebek tedavilerinde hamile kalabilmek için birçok tanı ve tedavi yöntemi uygulanabilir. Çocuk sahibi olamayan çiftler, tüp bebek tedavisinden önce, birçok tanı ve tedavi yöntemine başvuruyor. Rahime bağlı problemlerin tanı ve tedavisinde etkin bir yöntem olan histeroskopi, nedir, nasıl uygulanır, kimlere yapılır, hamile kalmada avantajları var mı?...İşte bütün bu soruların cevaplarını bize Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş anlatıyor.
#Histeroskopi