Türkiye 1 Haziran itibarıyla devreye alınacak olan yeni normalleşme adımlarını vatandaşlar kadar sektör temsilcileri de merakla bekliyor. Covid 19 pandemisi nedeniyle uzun süre kapalı kalan mekanlar yeni haftada faaliyetlerine başlamak istiyor. Sektör temsilcileri 1 Haziran'dan beklentilerini hurriyet.com.tr'ye açıkladı.
#KoronavirüsCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı. Buna göre, restoran ve kafelerde paket sistemine geçilecek. Sayıları 100 bini bulan kıraathaneler bir süre kapalı kalacak. Alışveriş merkezleri, market ve kuaförlerin çalışma saatleri ise 10.00 ile 20.00 arasında olacak.
#GazetehaberleriYaz başında hesap ücretlerine mekandaki müziği de ekleyen Alaçatı ve Bodrum’daki restoranlar, şimdi de hesaba eklenen hem kuver hem de yüzde 10 hizmet bedeli ile gündemde. Sektör temsilcileri de bu konuda görüş ayrılığı yaşarken, bazı vatandaşlar hem kuver hem de hizmet bedeline sosyal medyadan tepki gösterdi.
#Tüm Restoranlar Lokantalar Ve Tedarikçiler DerneğiYüksek komisyon oranları nedeniyle restoran sahiplerinin isyan ettiği (Ticket olarak bilinen) yemek kartları ile ilgili düzenleme hayata geçti. Buna göre yemek kartı hizmeti veren şirketler artık yüzde 12 değil en fazla yüzde 6 komisyon alabilecek. Restoranlara yapmaları gereken ödeme süresi de 30 günü aşamayacak.
#TicketRamazan ayının başlaması vatandaşı ve gıda sektörünü harekete geçirdi. İşletmeler, birbirinden farklı mönü ve fiyatlarla müşteri çekmeye çalışırken, ramazan kolileri de vatandaşın tercihleri arasında. Otellerin bulunduğu konum ve mönülere göre bir kişinin otelde iftar yapmak için ödemesi gereken ücret 59 TL’den başlıyor, 350 liraya kadar çıkıyor. İşte otellerde fiyatlar:
#Ramazanİstanbul'daki lüks otellerin ve birinci sınıf lokantaların "5 yıldızlı iftar sofraları", kişi başı 59 liradan başlıyor ve 200 liraya kadar dayanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal tesislerinde çorba, ara sıcak, kırmızı et, salata, meşrubat, çay ve tatlıdan oluşan iftar tabağının fiyatı, geçen yılki gibi 35 lira olurken, Beltur'un işletmeciliğini yaptığı köşklerde rakam 75 ila 95 lira arasında değişiyor.
#İftarTüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, Türkiye'deki AVM'lerin dolar veya avro üzerinde kira aldığını ve sözleşmelere 3-5 yıl kiracı kalma şartı eklediğini belirterek, restoranların TL ile satış yapıp döviz ile kira ödemek zorunda kaldığını söyledi.
#Ramazan BingölE-ticaretin toplam perakendedeki payı hızla artıyor. Yakın gelecekte klasik alışverişi sollaması işten bile değil. Ancak bu hızlı yükseliş kargocuları özellikle kampanya dönemlerinde çaresiz bırakıyor. Bazı e-ticaret şirketleri kendi şirketlerini kurup özel çözümler üretse de sektörün genelinde ciddi sorun var.
#Sefer LeventE-ticaretin toplam perakendedeki payı hızla artıyor. Yakın gelecekte klasik alışverişi sollaması işten bile değil. Ancak bu hızlı yükseliş kargocuları özellikle kampanya dönemlerinde çaresiz bırakıyor. Bazı e-ticaret şirketleri kendi şirketlerini kurup özel çözümler üretse de sektörün genelinde ciddi sorun var.
#GazetehaberleriAnkara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösteren üyelerinin, yemek kartlarının komisyon oranları nedeniyle mağduriyet yaşadığını belirterek, "Kartlarda uygulanan komisyon oranlarının aşağı çekilmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.
#TÜRESYemek kartı veren şirketlerin kendilerinden aldığı yüzde 10’u bulan komisyonları protesto eden restoranlar boykota hazırlanıyor. Yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki mevcut yemek kartı sistemi asıl çalışanı yani vatandaşı mağdur ediyor. İşte yemek kartları üzerinden şirketlerin kâr-iskonto kapma savaşının perde arkası...
#Sefer LeventYemek kartı veren şirketlerin kendilerinden aldığı yüzde 10’u bulan komisyonları protesto eden restoranlar boykota hazırlanıyor. Yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki mevcut yemek kartı sistemi asıl çalışanı yani vatandaşı mağdur ediyor. İşte yemek kartları üzerinden şirketlerin kar-iskonto kapma savaşının perde arkası...
#Yemek KartıTürkiye genelindeki restoranlar, yemek çeki ve kartı firmaları tarafından komisyon oranlarını makul bir seviyeye çekmediği takdirde 25 Aralık tarihinde bir günlük ‘Boykot’ yapacaklar. O gün milyonlarca insan yemek çeki/kartını kullanamayacak.
#Tüm Restoranlar Lokantalar Ve Tedarikçiler DerneğiKomisyon ücretleri ve uzun ödeme süreleri nedeniyle restoranların ‘boykota’ hazırlandığı yemek kartlarıyla ilgili sıkıntı sürüyor... Komisyon nedeniyle maliyetler artınca bölgelere göre değişmekle birlikte bir çalışan iki çeşit öğle yemeği için en az 15 TL ödemek zorunda kalıyor. Fiyatlar yükselince çalışanın yemek kartı çoğu zaman ay ortasında bitiyor.
#KartKomisyon ücretleri ve uzun ödeme süreleri nedeniyle restoranların ‘boykota’ hazırlandığı yemek kartları için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da harekete geçti. İşletmeciler ve yemek kartı şirketlerini dinleyen bakanlığın, önümüzdeki dönemde konuyla ilgili çalışma yapması bekleniyor.
#Tüm Restoranlar Lokantalar Ve Tedarikçiler DerneğiRestoran ve lokanta sahipleri, yemek kartı şirketlerine karşı birleşme kararı aldı. Komisyon oranlarının yüksek olmasından şikayet eden restoran sahipleri 1 günlük uyarı boykotuna hazırlanıyor. Yemek kartlarındaki komisyonların yüksek olmasının zaten restoranları zorladığını belirten TESK Başkanı Palandöken de, "Bir de üzerine vadenin uzaması esnafı zor durumda bırakıyor. Burada hem komisyon hem de vadeyi uzatarak bir koyundan iki post çıkarıyorlar" açıklamasını yapmıştı.
#Yemek ŞirketiRestoran sahipleri, Türkiye’de 3.5 milyona yakın çalışanın kullandığı yemek kartlarını (ticket) boykota hazırlanıyor. Yüksek komisyon ücretlerinden yakınan işletmeciler, “Türkiye bu zor günlerden geçerken yemek kartları bir de 15 günlük ödeme sürelerini 30 bazıları 60 güne çıkardılar” dedi.
#TicketÖldürdüklerini öldürdüler, kalanlarımızın neşesini, huzurunu, umudunu çaldılar. Geriye kala kala, elde bir tek ‘biz’ kaldı. Ama o ‘biz’ şimdi tek vücut. Reina saldırısı yeme-içme dünyasında tam bir seferlik hali yarattı. Halkla ilişkiciler arayıp “Zorda olan mekân varsa ücretsiz destek olalım” diyor. Asla bir araya gelmez markalar, dernekler ele ele ‘Hayatına Sahip Çık’ kampanyası yapıyor. Kampanyayı yürüten TURYİD Başkanı Kaya Demirer ile TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl’ün anlattıkları bu musibetin tek kazancı.
#ReinaBMD, KMD, TURYİD ve TÜRES'in öncülüğünde toplumsal, refah ve güven duygusunu pekiştirmeyi amaçlayan 'Hayatına Sahip Çık' sivil toplum hareketi toplantına, kampanyayı düzenleyen derneklerin üyelerinin yanı sıra iş, sanat, spor ve magazin dünyasından ünlü isimler katıldı.
#Hayatına Sahip Çık