ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Birkaç gün içerisinde Adıyaman tarafından başlayarak deprem bölgelerini gezeceğiz. Çevreyle ilgili o kadar çok projemiz var ki bunları da yavaş yavaş gerçekleştirmiş olacağız" dedi.
#ÇevrefestHer gün kalan ömrümüzden bir gün eksiliyor ve biz hiç ölmeyecekmişiz gibi yaşıyoruz. Ama başımıza kötü bir olay geldiğinde ya da ciddi bir hastalık yaşadığımızda aslında hayatımızın her anının, geçirdiğimiz her dakikanın ne kadar kıymetli olduğunun farkına varıyoruz. Her günümüzü ‘Bugün kalan hayatımızın ilk günü’ diye doya doya yaşamamız gerekiyor ancak bu bilinçle yaşamamız da her zaman mümkün olmuyor. Peki eğer daha kısa yaşayacağınızı bilseydiniz hayatınızda neyi değiştirmek isterdiniz? Bu sorunun yanıtını ölümcül hastalık teşhisi konulan insanlardan duymak ister misiniz?
#KanserHakkında şöyle bir rivayet var; mezura kullanmadan sadece bakarak kişinin ölçüsünü alıp ona en uygun takımı dikebiliyor… Bu doğru mu? Gülerek, “Müşterim kapıdan girdiği anda ona ne vereceğimi bilirim. Doktor-hasta ilişkisi gibi... Mezura gözümdür. Elbisesini diker, gönderirim” diye cevaplıyor.
#Faruk Saraç“Sevemedim Kara Gözlüm”, “Aşinayım” ve “Rehin” şarkılarıyla dikkat çeken Ceren Gündoğdu, dinleyici kitlesini her geçen gün biraz daha genişletiyor. “Sidikli Kasabası Müzikali”nde de rol alan şarkıcı, çocukken hayalini kurduğu mesleğe sahip olabildiği için şanslı hissettiğini söylüyor: “Tüm zorluklarına rağmen bu mesleği yapabiliyor olmak büyük bir şans ve lüks.”
#Ceren Gündoğduİklim değişikliği artık bir kriz haline geldi demek hiç de yanlış olmayacak sanırım. Küresel ısınmayı yavaşlatmak ve iklim değişikliği etkilerini en aza indirmek ise acil ve kolektif bir eylem gerektiriyor. İklim krizi sonucunda olası görünen büyük felaketlerden kaçınabilmek için 2030 yılına kadar küresel seragazı emisyonlarının yüzde 45 oranında azaltılması, 2050 yılına kadar da net-sıfır durumuna ulaşılması gerekiyor. Bilimsel raporlar, deniz seviyesindeki yükselmenin bazı ada ülkeleri sular altında bırakacağını, tarım yapılabilecek alanların azalacağını, aşırı hava koşullarının sıklaşmasının can ve mal kayıplarına yol açacağını söylüyor.
#Konuk YazarDijital müzik platformları sayesinde seslerini Türkiye’nin en uzak köşelerine ulaştırdılar. Kendi ekonomilerini oluşturup konser alışkanlıklarını değiştirdiler. Yaptıkları müziği her gün zenginleştirerek ‘geçici’ olmadıklarını kanıtlıyorlar. Zirvedeki yerini koruyan rap müzikle ilgili merak ettikleriniz bu yazıda…
#RapTüketim, bir tür eylem adıdır. Bir kullanım faaliyeti olan tüketim, her şekilde ve her çeşitte olabilir. Günümüzde tüketim çılgınlığı tabiri ile de sık sık duymakta olduğumuz bir sözcüktür. Bu tarz sözcüklerin anlamları TDK sözlüğünde de detaylı olarak yer alır. Aynı zamanda üretimin devamlılığı için gerekli bir durum olan tüketim hakkında detayları ayrıntıları ile derledik.
#TdkHürriyet Kitap, arşiv niteliğindeki yayınlarına yeni bir öyküyle devam ediyor. Yapımcı ve gazeteci Güven İslamoğlu’nun imzasını taşıyan “Her Evde Bir Hikâye Var” kitabı, günlük hayatta fark edilmeyen insanların yaşamlarını mercek altına alıyor.
#Güven İslamoğluDiyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Bencilce davranarak kişisel menfaat sağlamaya yönelik yaklaşımlarda bulunmak, elinde ürün olduğu halde daha çok kazanma hırsıyla piyasaya sürmemek yani ihtikara tevessül etmek, İslam'ın üstün ahlak ilkeleriyle bağdaşmayan ve yasakladığı bir davranıştır. İnsaniyet açısından da kabul edilemez bir durumdur" dedi.
#Diyanet İşleri BaşkanıSena Şener’in 25 Haziran’da yayınladığı yeni şarkısı ‘Benimle Yan’ı dinlerken şarkının tutkusu beni çok etkiledi. ‘Benimle Yan’ şarkısından yola çıkarak aşk hakkında da soru sordum ve işte yazının girişini de Sena’nın bu soruya cevabıyla yaptım: Aslında bu şarkıya ilham veren, hayatta gözlemlediğim yüzeysellik ve çabuk tüketme arzusu. Ben hiçbir zaman yüzeysel olamadım, her şeyi detayıyla ve yoğun yaşarım. Keza aşkı da öyle, zaten çok defa yaşanacak bir duygu da değil. İnsanların aşkı yaşamaktan korktuklarını ya da tanımından uzaklaştıklarını görüyorum. Zizek’in dediği gibi, insanlar “aşka düşüş” olayından “düşüş”ü atıp sadece aşkı yaşamak istiyorlar.
#Sena ŞenerTarihte ilk defa 1961’de Black Friday olarak anılan indirim çılgınlığı, günümüzde de devam ediyor. Ünlü mağazaların önünde uzun kuyrukların oluşmasıyla hafızalara kazınan gün insanları ihtiyaçları olmasa da alışveriş yapmaya yönlendiriyor. Böyle özel günler haricinde de ortaya çıkan ve günümüzde pek çok kişide rastlanan alışveriş bağımlılığı nedir ve nasıl anlaşılır? Uzman Klinik Psikolog Dilara Sayar alışveriş bağımlılığı ile başa çıkmanın yollarından bahsederken, Avukat Bilal Çelik bu gibi günlerde dolandırıcılıklara karşı neler yapılabileceğini açıkladı…
#Sosyal MedyaBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporuna göre her yıl yaklaşık 1 trilyon dolarlık gıda kaybediliyor. Bu, dünyadaki gıdanın üçte birinin çöpe atılması anlamına geliyor. İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) ‘Gıda İsrafını Engelleme Projesi’ başlattı. Konuyu uzmanlarla konuştuk.
#Yazar"Kriminal tipteki kişiler özellikle kadınlara değil kendini savunamayacak kişilere saldırıyor. Öfkelendiklerinde beyinlerinin düşünen kısmı devre dışı kalıyor çünkü hisleriyle hareket ediyorlar. Suçluluk ve pişmanlık da hissetmiyorlar, bu kişilere asgari değil azamiden ceza vermek lazım” diyen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan 'donakalım tepkisi'ni tavsiye etti, önemli açıklamalarda bukundu.
#Donakalıp TepkisiVatandaşların koronavirüs sebebiyle alışveriş kültürünü bırakarak fiyat ve kalite kontrolü yapmadığına dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Vatandaşlarımız sokağa çıkma yasağı ve ramazan ayına girdiğimiz bu günlerde denetimi elden bırakmamalı. İhtiyaç dışı ve normalden fazla alışveriş hem kartlara yüklenilmesine hem de enflasyonun artmasına yol açıyor. Temel gıdaların dışında acil ihtiyaç olmayan ürünlerin alışverişleri azaltılmalı” uyarısı yaptı.
#Bendevi PalandökenTürkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, "Dünyada gıda israfının büyüklüğü yaklaşık 1,3 milyar ton. Dünyada 821 milyon insan ise açlık sınırında yaşıyor. 1,3 milyar ton israf edilen gıda 821 milyon insanı 3 defa doyurabilir" dedi.
#İsrafSokak giyimi trendlerinin rehberi kabul edilen ‘All Gone’ kitap serisinin yazarı Michael Dupouy, yeni kitabının imza günü için İstanbul’a geldi. Kendisiyle Nişantaşı’ndaki Les Benjamins mağazasında bir araya geldik, yeni kitabını ve sokak giyimi trendlerini konuştuk.
#Michael Dupouy