Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'ne katıldı. Yerli aşı çalışmaları hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Şu anda üç yenilikçi aşı adayımız, faz çalışmalarına başlama arifesindedir. Mevcut inaktif aşılarından daha aktif olma potansiyeline sahip bir aşımızın çalışmaları hızla devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Amerika ve Çin'den sonra Kovid-19 konusunda en çok aşı projesi yürüten 3'üncü ülke durumundayız'' dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirerek ihracatı artırmak amacıyla Ticaret Bakanlığının desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde "Elektrikli Araçlar" temasıyla organize edilen, 250 bin lira ödüllü "9. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması"nın online düzenlenen kapanış etkinliğinde konuştu.
#ToggTÜBİTAK Sanayi Doktora Programı törenle imzalandı. Program kapsamında 33 farklı üniversitenin 77 firmayla yaptığı iş birliği projeleri desteklenmeye hak kazandı. 517 doktora öğrencisi eğitimleri boyunca, aylık 4 bin 500 lira burs alacak.
#TÜBİTAK Sanayi Doktora ProgramıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Sanayimizde ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağı artık üniversite-sanayi işbirliğiyle yetiştirilecek. Program için son başvuru tarihi 28 Eylül” dedi. Sanayi Doktora Programı kapsamında öğrencilere eğitimleri süresince ayda 4 bin 500 TL burs verilecek.
#TÜBİTAKMilli Teknoloji Hamlesi idealinin ve milli SİHA'ların öncü ismi Özdemir Bayraktar, vefatının üçüncü yılında anılıyor. Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı ile 13 binden fazla öğrenciye burs verildi. Temellerini attığı Baykar'ın SİHA ve TİHA ihracatı başarısı, Selçuk ve Haluk Bayraktar'a vergi şampiyonluğu getirdi.
#Özdemir BayraktarYükseköğretimde ‘Liderlik Oscar’ı olarak tanımlanan THE Awards Asia ödüllerinde birinciliği kazanan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), son yıllarda art arda gelen başarılarla dikkat çekiyor. 32 yaşındaki üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran’ın kapısını çaldık, bu başarıların sırrını aldık...
#UNESCOCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ülkemizde halihazırda 40'tan fazla yapay zeka odaklı yüksek lisans ve doktora programı ile 30'un üzerinde üniversitede ileri analitik, yapay zeka ve robotik araştırma merkezleri bulunuyor. Önümüzdeki dönemde yapay zeka alanında 71 adet yeni ön lisans ve lisans programının açılması planlanıyor" dedi.
#Cevdet YılmazTimes Higher Education (THE) adlı uluslararası kuruluşun açıkladığı 2024 sıralamasında ülkemizden 75 üniversitenin yer alması ve 3 üniversitemizin birden 351-400 bandından dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasına girmesi dikkat çekti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar bu başarının ardındaki kriterleri anlattı.
#Times Higher EducationSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yüksek Teknoloji Platformları deneyim paylaşımı ve tanıtım imza törenine katıldı. TÜBİTAK-Bakanlık ve 12 platform arasında imzalanan protokolde araştırmacı bursiyerlere müjde veren Bakan Varank, Bizden burs alan fiili olarak bir yerden maaş almayan bursiyerlere isteğe bağlı yaptıracakları sigortalarının bedelinin yüzde 50’sini TÜBİTAK olarak biz ödeyeceğiz” dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “YÖK İLE TUSAŞ arasında örnek bir üniversite sanayi iş birliği modelini Marmara Üniversitesi’nde hayata geçiriyoruz” dedi. YÖK Başkanı Özvar, İstanbul’da Marmara Üniversitesi Havacılık Yapısalları ve Optimizasyon Laboratuvarı Açılış Töreni’ne katıldı.
#TUSAŞSanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, "G-20 genelinde yapılan akademik çalışmaların etki değeri yıllar içinde sakin seyretmiş. Buna karşın Türkiye kaynaklı yayınların etki değeri önemli ölçüde artış gösterdi" dedi.
#Mehmet Fatih KacırBerlin Büyükelçiliği, Berlin’de 44’üncüsü düzenlenen ‘Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı’ (ATÇM XLİV) ve 24’üncü düzenlenen ‘Çevre Koruma Komitesi Toplantısı’ (CEP XXİV) delegasyonunu elçilikte konuk etti. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Türkiye’nin Kutuplardaki araştırmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Özsoy, Antarktika’da çalışmaları kapsamında ‘gözlemci’ statüsünde olan Türkiye’nin hedefininin, sürdürülebilir araştırmalarla ‘danışman ülke’ statüsüne geçmek olduğunu belirtti.
#AntartikaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Milli Uzay Programı çerçevesinde ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevini başlattıklarını açıkladı. Türk uzay yolcusunda aranacak kriterler ise 45 yaşından küçük olmak, Mühendislik, Fen Bilimleri, Temel Bilimler, Fen Bilimleri ve Temel Bilimler alanındaki Eğitim ve Tıp Fakültelerinden birini bitirmek olacak.
#Milli Uzay ProgramıKocaeli'de bulunan Bilişim Vadisi'nin yeni üssü, İzmir'de hayata geçecek. Yıl sonunda tamamlanması planlanan proje ile Türkiye'nin iki büyük sanayi şehri, 'Mega Teknoloji Koridoru' ile birbirine entegre olacak. Temel atma törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi Kocaeli ve İzmir'in diğer yenilik ekosistemi bileşenleri ile birlikte Türkiye’yi teknolojide süper lige taşıyacağını, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ise yetişmiş genç beyinlerin kaynak olduğu Türkiye’nin önünde altın bir fırsat olduğunu söyledi.
#Mustafa VarankMilli Eğitim Bakanlığı'nca Ankara'da yapımı tamamlanan, içinde bilim ve sanat eğitim merkezi (BİLSEM), anaokulu, fen lisesi ve öğrenci pansiyonu bulunan, Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın isminin verildiği eğitim kampüsü açıldı. Açılışa katılan Prof. Dr. Sancar, "Bana verdiğiniz bu değere layık olmaya çalışacağım. Bu yaşımda bile bayağı işler yapabilirim. Türk bilim insanları yetiştirmeye çalışacağım. Böylelikle Türk dünyasına da inşallah borcumu öderim" dedi.
#Aziz SancarOtomotivde dönüşüme 4 farklı Ar-Ge merkeziyle yanıt verdiklerini belirten Beyçelik Gestamp Ar-Ge ve İnovasyon Müdürü Dr. İmren Öztürk Yılmaz, “Sektör için yüksek öneme sahip ağırlık azaltılması ve yolcu güvenliği konularına çözüm getirecek projeler gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz. Kompozit malzemeler gibi metal dışı malzemeler ile gerçekleştirdiğimiz çalışmaların sonuna yaklaştık” diye konuştu.
#Dr. İmren Öztürk YılmazHuawei, uygulama geliştiricilere yönelik küresel bir eğitim ve danışmanlık programı olan Huawei Developer Accelerator Programı’yla, yetenekli yazılımcılara yeni fırsatlar sunuyor. Yıl sonuna kadar başvurulabilecek olan program, uygulama geliştiricilere güncel teknolojiler ve trendler eşliğinde, alanında uzman yazılım mühendisleriyle birlikte çalışma imkanı sunuyor.
#HuaweiYükseköğretim Kurulu (YÖK), 193 üniversiteye ait 2020 yılı üniversite izleme ve değerlendirme raporlarını yayımladı. Bugün YÖK’ün web sitesi üzerinden erişime açılan Raporda, 2020 yılında bazı alanlarda pandemi etkisiyle düşüş yaşansa da üniversiteler genel anlamda yükselen bir trend sergiledi. En çok düşüşün yaşandığı alan üniversitelerin uluslararası çalışmalarında oldu ancak yabancı öğrencilerin sayısı arttı. Dersler ve dezavantajlı bölgelere yapılan projeler en çok artan alanlar oldu.
#Yükseköğretim KuruluSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener'in "Yandaş savunma sanayi firmaları, Türkiye'deki savunma sanayi firmalarından birtakım araklamalar yapıyor" ifadelerinde bahsettiği şirketin Baykar olduğunu dile getirerek, "Baykar, Türkiye Cumhuriyeti devletinde, yüksek teknolojili alanlarda şu anda en fazla üretim yapan, katma değer üreten firmalardan biridir." dedi.
#Mustafa Varank