AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Mersin'in Anamur ilçesine 132 kilometre uzaklıkta Akdeniz açıklarında 6.4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Kıbrıs'ın güneyinde meydana gelen deprem özellikle Akdeniz'e kıyısı olan Antalya, Adana, Mersin ve Hatay ile iç kesimde kalan Burdur, Isparta, Konya ve Karaman'ın bazı ilçelerinden de hissedildi. Akdeniz depremi sonrası gündeme gelen konulardan biri de tsunami oldu. Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında 6.4 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Depremin şiddetinin yüksek olduğuna dikkat çeken Yıldız Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, tsunami olasılığının altını çizdi. Peki, tsunami nedir? Tsunami depremden ne kadar sonra olur?
#Tsunami17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümü öncesinde Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, Bursa ve Gemlik gibi Güney Marmara'da meydana gelebilecek bir depremin İstanbul'u da etkileyebileceğine dair kritik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Hasgür, “Bursa'da herhangi bir deprem olursa İstanbul tetikte olmalı" uyarısında bulundu.
#DEPREMSon dakika haberine göre; 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Hatay merkezli iki deprem daha meydana geldi. Defne merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Samandağ'da 5.8'lik bir deprem gerçekleşti. 3 dakika arayla meydana gelen depremler birçok ilden şiddetli şekilde hissedildi. Hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyarıda bulunan AFAD, tsunami uyarısını ise kaldırıldığını duyuruldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Müstakil bir deprem oldu. Biri Antakya, biri Defne, biri Samandağ'da 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilgisine ulaştık. 3 binada arama kurtarma çalışması yapılıyor" ifadelerini kullandı. Enkaz altında kalan 3 kişinin de cansız bedeninin çıkarılmasıyla can kaybı 6'ya yükseldi. Bakan Koca ise depremin ardından yaralı sayısının 294'e yükseldiğini ve 18 kişinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.
#DepremDepremlere alışık bir coğrafyada yaşıyoruz. 24 yıl önce, 17 Ağustos 1999’da da benzer acıları Marmara depreminde çektik. O gün deprem bölgesinde olanlar, sonrasında zorlu süreçlerden geçti, yaralarını sardı. Kimi şehir değiştirdi, kimi yürümeyi yeniden öğrendi ama hepsi bir şekilde hayatlarına devam etti. Bugün hâlâ depremin izlerini taşıyorlar. 6 Şubat depremzedelerine “Yalnız değilsiniz, endişelenmeyin, biz varız, o şehirleri yeniden kurarız” diye sesleniyor ve şu mesajı veriyorlar: “Hayattasınız, demek ki devam edebilirsiniz...”
#99 Depremi“Ne yataktan kalkabildim ne de çocuğumu koruyacak bir şey yapabildim”, “Öylece donakaldım, sadece bağırdım”, “Çök, kapan, tutun gibi temel bilgiler aklıma bile gelmedi, hemen dışarı çıkmaya çalıştım” bu sözler Düzce depremini yaşayanlara ait. Aslında bu durum her depremde panik halinde sık görülen bir olay. Peki, deprem anında neden donakalmanın önüne geçemiyoruz? Korku nasıl önleme dönebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#DepremTürkiye çevresindeki denizler için yapılan bilimsel araştırmalar, son 3 bin yıl içinde kayda geçmiş en az 90 adet tsunami olduğunu ortaya koyuyor. Bu doğrultuda TBMM'de oluşturulan araştırma komisyonunun son raporunda da Türkiye’de deprem sonrasında oluşabilecek tsunami tehlikesine dikkat çekiliyor. Peki Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kaç büyüklüğünde bir deprem tsunami felaketini getirir? En riskli alanlar nereler? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#Marmara Depremiİstanbul, salı günkü 4.6’lık ‘hatırlatma’dan sonra bu kez şiddetli bir deprem korkusu yaşadı. Silivri’de yaşanan 5.8 büyüklüğündeki depremde Avcılar ve Sarıyer’de minareler yıkıldı, 172 binada hasar oluştu. İkisi ağır 28 kişi yaralandı. Uzmanlar art arda gelen sarsıntılar için “Bugüne kadar görülenlerden farklı” yorumu yaptı.
#İstanbulTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#Prof. Dr. Haluk ÖzenerTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#YazarlarTürkiye, onu vahim bir olayın ardından tanıdı. Ama çok sevdi ve hiç unutmadı. 17 Ağustos felaketinin gülümseyerek hatırlanan ender yüzlerindendi. Cenaze namazını kıldıran imam bile onu, “Deprem gibi soğuk ve korkutucu bir olayı, dede gibi sıcak bir unsurla birleştirebilen tek insan” olarak tanımladı. Nam-ı diğer "Deprem Dede" geçtiğimiz günlerde ölümünün ikinci yıldönümünde anıldı. 21 Ocak 2013'te aramızdan ayrılan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'yı oğlu Cengiz Işıkara, bilinmeyen yönleri ve ailece yaşadıkları ilginç anılar eşliğinde Hürriyet'e anlattı.
#DepremŞili’de dün meydana gelen ve 1.5 dakika süren 8.8 büyüklüğündeki deprem, dünyanın yarısını alarma geçirdi. Artçı depremler bile 6.9 büyüklüğünde. ABD’nin ünlü televizyon kanalı CNN depremi “Haiti’nin 1000 katı” olarak duyurdu. Ancak deprem Haiti'deki kadar yıkıcı olmadı. Haiti'de 6.9 büyüklüğündeki depremde 300 bin kişi ölürken Şili'de ölü sayısı şu anda 300'ün üzerinde.
HAİTİ’deki felaket, depremi gündeme taşıdı. Norveç merkezli GeoHazards Uluslararası Araştırma ve Eğitim Enstitüsü’nün raporuna göre, İzmir ve İstanbul, dünyada deprem riskinin en büyük olduğu 20 kent arasında. 9’uncu sıradaki İzmir’in deprem haritasını Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı ve Deprem Araştırma Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ ile konuştuk. Merkezin çalışmalarını www.deu.edu.tr/daum adresinden görebilirsiniz.