Çin’in 160 km açığında bir Uzakdoğu ülkesi olan Tayvan son 25 yılın en güçlü depremiyle sarsıldı. Kıyıya yakın bir noktada yaşanan 7.4’lük depremde can kaybı ilk belirlemelere göre en az 9 oldu. Can kaybını ve maddi hasarı sınırlayan ise Tayvan’ın hazırlık seviyesi oldu.
#ÇinTayvan'da meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem sonrası dünyanın en büyük çip üreticileri arasında yer alan TSMC üretimini durdurma kararı aldı. Bu kararın üretim ve tedarik zincirinde aksamalara neden olabileceği öne sürülüyor.
#ÇipAlmanya ve Fransa’nın teşvik primi (sübvansiyon) yöntemiyle yabancı şirketleri ülkelerine yatırım için çekme girişimine tepkiler arttı. Geçen yıl 4.16 milyar Euro teşvik primi veren Almanya’nın bu yıl için bu rakamı daha da artırmasına bazı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri isyan etti.
#Teşvik PrimiABD'li çip devi Nvidia, yapay zeka programlarına ilgi ile artan çip talebi nedeniyle beklentilerinin de üzerinde kâr ve gelir açıkladı. Açıklama sonrası dünya genelindeki çip üreticileri ve yapay zeka şirketlerinin hisseleri yükseldi. Hisseleri yüzde 14 değer kazanan Nvidia'nın pazar büyüklüğü bir günde 209 milyar dolar değerlendi.
#NvidiaAlmanya’da hükümet, koronavirüs krizi için öngörülen 60 milyar Euro’luk kredi hakkının başka alanlarda kullanılamayacağına yönelik Anayasa Mahkemesi kararından sonra çıkış yolu arıyor. Karar sonrası koalisyon hükümetinin çok sayıda iklim ve sanayi projesinin finansmanı tehlikeye girdi.
#AVRUPADAN HABERTayvan’ın dev teknoloji şirketlerinden TSMC, Almanya’nın Dresden kentinde Alman Bosch, Infineon ve NXP ile birlikte dev bir yarı iletken çip fabrikası kuracak. Dünya genelinde 52 bin çalışanı olan ve geçen yıl 14.2 milyar Euro ciro yapan TSMC ve Alman ortakları, Dresden’e 10 milyar Euro yatırım yapacak.
#Olaf ScholzGünümüzde ülkelerin dünya sahnesindeki konumunu teknoloji üstünlüğü belirliyor. Silikon Vadisi’ndeki dev bilişim şirketleriyle ABD, yarışı domine eden ülke gibi görünebilir. Ancak ABD’nin ve teknoloji geliştiren Batı ülkelerinin dışarıya öyle bir bağımlılığı var ki...
#Umut Fırat EroğluÇin’in Tayvan’a kum ambargosu uygulaması tedarik zincirinde yeni tehlike çanlarının çalmasına neden oldu. Çünkü, üretim üssü Tayvan’ın çip üretmek için kuma, dünyanın ise çip tedariki için Tayvan’a ihtiyacı var. Dünyadaki üretimin yüzde 63’ünü tek başına karşılayan Tayvan’daki çip üretiminde olası bir aksaklık, tüketici elektroniğinden otomotive kadar birçok sektörde yaşanan krizi derinleştirebilir. Küresel ekonomide yeni bir hammadde sıkıntısı doğurabilir.
#ÇinUkrayna savaşı sonrası patlak veren gıda ve enerji krizi tüm dünyayı etkiledi. Daha savaş sona ermeden ABD-Çin-Tayvan arasında çıkan gerilim ise yeni bir krizi kapımıza getirebilir. Uzmanlar Tayvan'ın dünyanın en büyük çip üretici olduğuna dikkat çekerek olası bir savaşın kaosa neden olabileceğini ve ekonomik kargaşa çıkaracağını düşünüyor. Olası bir çip krizi akıllı telefonlarımızı, otomobillerimizi hatta evimizde kullandığımız ev aletlerini bile etkileyebilir....
#TayvanİPhone 14, çıkış tarihi ile gündemde yer alıyor. 2022 yılında yeni boyutlar ile kullanıcıların karşısına çıkacak. 2022'de 5.4 inç iPhone olmayacak çünkü Apple, cansız satışların ardından "mini" serisini kaldırma kararı aldı. iPhone 13, mini telefonların sonuncusu olacak ve bundan sonra Apple, daha büyük boyutlu iPhone'lar ile piyasada yer alacak. 6.1 inç iPhone 14, 6.1 inç iPhone 14 Pro, 6.7 inç iPhone 14 Max ve 6.7 inç iPhone 14 Pro Max ve mini modelin yerini alan daha büyük 6.7 inç iPhone ile birlikte 6.7 inç iPhone 14 Pro Max gelmesi bekleniyor.
#İphone 14Çin ve ABD arasındaki gerilim her geçen gün tırmanarak büyüyor. İki ülkenin askeri, iktisadi geriliminin kilit noktasında ise teknoloji rekabeti var. Bir tarafta, Tesla, Apple, Amazon ve Facebook ile küresel bir lider olduğu iddiasını taşıyan ABD, diğer tarafta ise Zeekr, Huawai, Alibaba ve TikTok ile bu liderliğe ağır darbeler indiren Çin var. Artan rekabet akıllara "Yeni bir soğuk savaşın içinde miyiz?" sorusunu getiriyor. Bu rekabette gelinen noktayı anlamak için 2014-2020 arasındaki verilere bakmak yetiyor
#TeknolojiÇip tedarikinde yaşanan sıkıntı çoğunlukla otomotiv ve tüketici elektroniği sektörlerinde değişen arz ve talep dengesi ile açıklanıyor. Pandemi sırasında üretim bantlarını durduran otomotiv sektörünün bir girdi olarak kullandığı çipler tüketici elektroniği sektörüne kaydı. Ancak beklenenden hızlı bir toparlanma ile üretime geri dönen otomotiv sektörü kısa bir süre sonra çip bulamamaya başladı.
#Çip