Dünyanın en değerli mantarı “kara elmas” olarak bilinen ve cinsine göre 3 bin dolara kadar satış fiyatı bulunan trüf mantarının doğadan özel eğitimli köpekler tarafından toplanma macerası havadan görüntülendi. Türkiye'de yetişen dünyanın en pahalı mantarı ülke ekonomisine kazandırmak için çalışmalar hızla devam ediyor.
#Trüf MantarıORMAN ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) dünyada 'kara elmas' olarak bilinen ve kalitesine göre 100 ila 3 bin 500 avro arasında fiyata alıcı bulan trüf mantarını ülke ekonomisine kazandırmak için 2 bin 60 dekar alanda trüf ormanı oluşturuldu.
#Trüf MantarıARTVİN'de Orman Bölge Müdürlüğü tarafından dünyada Kara Elmas olarak adlandırılan ve kilogramı türüne ve kalitesine göre 200 ile 2 bin Euro arasında değişen trüf mantar cinsi tespiti için çalışma başlatıldı, özel eğitimli köpekle arazide mantar araması yapıldı.
#Trüf MantarıCoşkun Uysal yıllardır Avustralya’daki restoranında mutfağımızın kebaptan çok daha öte olduğunu anlatmak isteyen başarılı bir şef. Birdenbire altın varaklı kebap yaptığını ve bunu her yerde duyurduğunu görünce yaşadığım şaşkınlık büyüktü. Ama hem nedenini hem de kebabı nasıl yaptığını öğrenince işler değişti...
#KebapNohut, tahin ve kimyonun muhteşem uyumu humus, dünyanın dört bir yanında tanınan, kendine sofralarda sık sık yer bulan bir lezzet. Genellikle zeytinyağıyla yapılıp soğuk servis ediliyor. Ama üzerine cızır cızır pul biberli tereyağı gezdirilmiş sıcak versiyonunun seveni de çok... Sadece humus yapan salaş dükkânlarımız bol olsa da modern sunumuyla restoranlarda da karşımıza çıkıyor. Humusun kaliteli malzemeyle ve usulüne uygun yapılmış en iyilerini jürimiz seçti.
#HumusSevgililer Günü senede bir gün belki ama aşkı kutlamak için her zaman iyi bir bahanemiz var. Ancak ister bu özel akşam, ister başka bir kutlama veya sürpriz için doğru adresi bulmak pek kolay değil. Jürimiz yemekleri, manzarası ve konumuyla farklı zevk ve beklentilere hitap edebilecek en romantik mekânları seçti.
#Sevgililer GünüLezzetiyle sofralarda geniş yeri olan mantarlar, birçok kişinin de gelir kapısı. Çoğunlukla hobi olarak başlayıp para kazanan yetiştiricilerin sayısı artıyor. Hem soframıza gelen ‘akıllı’ türleri hem de doğada kendi başına yetişip bir köyü ‘göçürecek’ kadar zehirli olanlarıyla mantarlar doğanın gizemli canlıları; yakından tanıyalım...
#MantarSayıları giderek azalan ve bu nedenle dünya ölçeğinde korumada öncelikli olan kara akbabaların sayısı artıyor. İki yıl süren arazi çalışmaları sonucunda üç metrelik kanat açıklığıyla Türkiye ve Avrupa’daki en büyük yırtıcı kuşun Köroğlu Dağları’nda 60 çiftlik bir nüfusu olduğu keşfedildi.
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanlığı, dünyanın en pahalı mantarları arasında bulunan "trüf"ün üretimini artırmak amacıyla yatırımcılara davette bulundu. Bakanlık tarafından trüf mantarı bahçe yatırımlarının artırılması amacıyla hazırlanan rehberde, bu alandaki yatırımın ekonomik olarak karlı olacağı vurgulandı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıVAN’da polis ekipleri tarafından 4 İranlının valizlerinde ele geçirilen ve dünyanın en değerli mantarı olarak bilinen trüf mantarı, son defa ihaleye çıktı. Ticaret Bakanlığı tarafından e-ihale yoluyla bugün tekrar satışa çıkarılan trüf mantarının Pazartesi gününe kadar satılması bekleniyor.
#Trüf MantarTicaret Bakanlığının, 1 milyon 10 bin lira bedel ile satışa sunduğu 80 kilo trüf mantarı için alıcı çıkmadı. Bakanlık trüf mantarları için ikinci bir ihale düzenlerken, mantarın ihale bedeli de yarıya düşürüldü.
#Trüf MantarıŞanlıurfa her ne kadar inanç turizmiyle çok popüler olsa da son dönemlerde hem arkeoloji meraklılarını hem de lezzet düşkünlerini kendine çekmeyi başarıyor. Son Şanlıurfa seyahatimde şehrin binlerce yıllık tarihine, hâlâ bozulmamış kültürüne, geleneklerine, çarşılarından gelen o mis gibi kokulara, damakta büyük keyif ve anı bırakan lezzetlerine âşık oldum. Şanlıurfa'ya gelirseniz denemekten pişman olmayacağınız tatları ve uğramanız gereken bazı lezzet duraklarını sizlerle paylaşmak istedim.
#ŞANLIURFATrüf yağı aynı zamanda 'bir şefin hayali' olarak da adlandırılır. Uzun süredir kaliteli restoranların ve gurme mutfakların menülerinde yer almaktadır. Dünyada yaygın olan trüf yağı, bir süredir ülkemizde de oldukça popüler. Peki, trüf yağı gerçekten sağlıklı mı?
#Trüf YağıTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Hedefimiz önümüzdeki 20 yıl içinde dünya çapında yıllık 6 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip olacak bu alandan kısa vadede yüzde 10 pay alarak, 350 milyon dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmak” dedi.
#Trüf MantarıHayatı boyunca doğduğu topraklardan ayrılmayan bir kişi dört ayrı ülkede yaşamış olabilir mi? Eğer Adriyatik’in kuzey kıyısındaki İstirya Yarımadası’nda doğduysa, 100 yaşını devirdiyse bu mümkün. Bir zamanlar Venedik’in yönettiği topraklarda, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun vatandaşı olarak doğup, yaşamının büyük bölümünü Yugoslavya’da geçirip bugün Hırvatistan nüfusuna kayıtlı olabilir. Gurmelerin, özellikle trüf mantarı meraklılarının ilgisini çeken İstirya Yarımadası, sahilindeki Rovinj, Porec, Pula gibi tablo güzelliğindeki kentleri, Orta Çağ’dan kalma Motovun, Groznjan gibi tarihi yerleşimleri, Roma kalıntıları, şarapları ve yemekleriyle çok daha geniş turist kitlesine hitap ediyor.
#İstiryaMaceracı gurmeler yılın bu dönemlerinde İtalya’nın kuzeybatısındaki Piyemonte bölgesine ‘White Truffle’ için akın ediyor. Yeni Toskana diye adlandırılan Piyemonte, beyaz trüf mantarın yanı sıra dünyaca ünlü şaraplarıyla da biliniyor. Ekimden aralık başına kadar bağlar arasında kaybolmak, Kuzey İtalya’nın rafine mutfağını deneyimlemek isteyenler için gurme cenneti olarak göz kırpıyor.
#Trüf