ARTVİN'de Orman Bölge Müdürlüğü tarafından dünyada Kara Elmas olarak adlandırılan ve kilogramı türüne ve kalitesine göre 200 ile 2 bin Euro arasında değişen trüf mantar cinsi tespiti için çalışma başlatıldı, özel eğitimli köpekle arazide mantar araması yapıldı.
#Trüf MantarıÜzerinde pırıl pırıl parlayan, kocaman, altın rengi metal kupaların olduğu tezgâha yanaşıyorum. Beyaz Trüf Festivali’nde gördüğüm en büyük trüf mantarları bunların içinde. Nemli kalmaları için kondukları camekânın içinde olanca heybetleriyle alıcılarını bekliyorlar. Kurursa aromaları azalıyor. Etrafta sıkı pazarlıklar dönüyor ve o esnada içerideki üç kişiden biri olan trüf avcısı Dario yanıma geliyor, sohbete başlıyoruz...
#Alba Beyaz Trüf FestivaliHayatı boyunca doğduğu topraklardan ayrılmayan bir kişi dört ayrı ülkede yaşamış olabilir mi? Eğer Adriyatik’in kuzey kıyısındaki İstirya Yarımadası’nda doğduysa, 100 yaşını devirdiyse bu mümkün. Bir zamanlar Venedik’in yönettiği topraklarda, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun vatandaşı olarak doğup, yaşamının büyük bölümünü Yugoslavya’da geçirip bugün Hırvatistan nüfusuna kayıtlı olabilir. Gurmelerin, özellikle trüf mantarı meraklılarının ilgisini çeken İstirya Yarımadası, sahilindeki Rovinj, Porec, Pula gibi tablo güzelliğindeki kentleri, Orta Çağ’dan kalma Motovun, Groznjan gibi tarihi yerleşimleri, Roma kalıntıları, şarapları ve yemekleriyle çok daha geniş turist kitlesine hitap ediyor.
#İstiryaİtalya’nın delileriyle meşhur ‘Gubbio’sunda ‘Tartufo Bianco’ (Beyaz Trüf) avındayız. Daha evvel çok kez geldiğim bu ortaçağ kasabasında bu kez yanımda 17 kişi var. Kasaba İtalya’nın klasik turist rotasından çok farklı... 17 senedir İtalya’da rehberlik yapan, çok başarılı ve bilgili bir rehber olan Ercan bile daha önce hiç gelmemiş. Gerekli hazırlıkları yaptık ve trüf avına başladık. Hastasıyım...
#SeyahatBaşardı: 1000 jüri üyesinin oylarıyla yüz binlerce, belki milyonlarcasının arasından sıyrılıp Mikla’yı dünyanın en iyi 96’ıncı restoranı yaptı. Mehmet Gürs’le Londra’daki ödül töreninden döner dönmez buluştuk, bu başarısının arkasında nelerin yattığını konuştuk.
#MiklaORMAN Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen proje kapsamında Denizli’de 17’si doğal, 3’ü yapay toplam 20 trüf mantarı ormanı oluşturulmak için ilk adımlar atıldı. Köküne trüf mantarı aşılanmış meşe fidanları toprakla buluşturuldu. Fransa’da gurmelerin tercih ettiği, ’kralların yiyeceği’ ve ’siyah elmas’ olarak bilinen, Avrupa’da kilosu 1000 eurodan başlayan fiyatla satılan trüf mantarı projesiyle, 5 yıl içinde yaklaşık 20 milyon lira gelir elde edilmesi hedefleniyor.
Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen proje, Denizli için büyük bir umut kaynağı oldu. Kent genelinde 20 trüf mantarı ormanı oluşturulmaya başlandı. 'Kralların yiyeceği' olarak anılan trüf mantarını şimdilik yalnızca Tom isimli köpek bulabilecek.