Trombosit, kan pıhtılaşmasını sağlayabilen, kanamayı durdurma görevi gören hücrelere verilen isimdir. Tıpkı diğer hücrelerde olduğu gibi kanda yeterli düzeye olmalıdır. Kanda bulunan bu trombosit hakkında mutlaka gerekli testlerin yapılması gerekir. Trombosit nedir, trombosit kan değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Trombosit NedirSon yılların en meşhur cilt bakım uygulamalarından biri şüphesiz PRP ya da diğer bilinen ismiyle ‘vampir yüz bakımı’. Ancak PRP yaptırdıktan sonra HIV virüsü kapan kadınlarla ilgili yeni bir rapor, bazı kozmetik prosedürlerin güvenliği konusunda soru işaretleri yarattı.
#PRPMahkeme belgelerinde ürettiği Kovid-19 aşısının çok nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceğini kabul eden ilaç devi AstraZeneca, tartışmaların odağındaki aşısını dünya çapında geri çekme kararı aldı.
#AstrazenecaAstraZeneca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği Kovid aşısının nadir bir yan etkiye neden olabileceğini ilk kez kabul etti, yüksek mahkemeye yapılan bu itiraf milyonlarca poundluk bir yasal tazminat ödemesinin yolunu açabilir.
#Koronavirüs AşısıVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkKanama durumlarında, kanın durması için pıhtılaşma sağlayan trombositler vardır. Bu trombositlerin diğer ismi platelettir. PLT değerleri kan testleri yapılarak öğrenilebilir. PLT nedir, PLT trombosit değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenleri ile belirtileri neler sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#PLT NedirTrombositlerin dağılımlarını ve büyüklüklerini ölçmeye yarayan PDW testi, aşırı kanama durumlarında ve sebepsiz morarma-kızarıklık durumlarında yapılır. PDW nedir, PDW değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Pdw NedirBüyük trombosit hücreleriyle ilişkili olan PLCR, referans değerleri aralığında olduğunda, sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Değerleri bu nedenle dikkatle takip edilmesi ve uzman kişiler tarafından sürekli tespit edilmesi önemlidir. PLCR nedir, PLCR kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğini nedenleri ile belirtileri neler? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Plcr NedirMPV, kandaki trombositlerin sayısını ve büyüklüklerini ölçmek için yapılan bir testtir. Diğer anlamda ortalama trombosit hacmi olarak adlandırılabilir. MPV nedir, MPV değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenleri ile belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Mpv NedirGenital bölge estetiğinin son yıllarda giderek daha popüler hale geldiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, genital bölgede yaşanan değişikliklerin birçok kadın için rahatsız edici olabildiğini ve özgüvenlerini düşürebildiğini söyledi. Karas, genital bölgenin görünümünü iyileştirmek için birçok farklı tedavi yöntemi geliştirildiğini ve genital PRP ile bu problemlerin giderilebildiğini de kaydetti.
#1Penisin cinsel ilişki için yeterli sertliği kazanamaması olarak kısaca açıklanabilen sertleşme problemi, dünya genelinde en sık karşılaşılan erkek kaynaklı cinsel işlev bozuklukları arasında ikinci sırada yer alıyor. Birçok farklı nedeni olabilen bu cinsel işlev bozukluğu ya penisin ideal ölçüde kanlanamaması ya da cinsel ilişki boyunca penisteki kanın korunamamasıyla gündeme geliyor. Penis kanlanmasında yaşanan sorunlar, atardamar fonksiyonlarındaki sorunlarla ilişkili. Bu durum arteriyel yetmezlik kaynaklı sertleşme sorunu olarak sınıflandırılıyor. Günümüzde ilaç tedavisinden SVF kök hücre tedavisine, şok dalga tedavisinden penil protez cerrahisine kadar çeşitli yöntemlerle arteriyel yetmezlik kaynaklı sertleşme sorununa çözüm bulunabiliyor. İşte bu yöntemlerden biri de P-Shot olarak da adlandırılabilen PRP tedavisi. Bu haftaki köşe yazımda PRP ile sertleşme problemi tedavisi hakkında bilgi bulabilirsiniz.
#PRP TedavisiÖzellikle estetik ve güzellik alanlarında adı sıklıkla duyulan PRP; saç dökülmelerinde, travma ve eklem yaralanmalarında, kireçlenmede, ameliyat sonrası iyileşme süreçlerini hızlandırmada ve bunun birlikte günümüzde sıklıkla ürolojik hastalıklarda da kullanılan oldukça etkili bir yöntemdir.
#PRPHerhangi bir hastalığın teşhis edilmesinde kullanılan birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri de kan alınarak yapılan tahliller olarak ifade edilmektedir. Kan tahlilleri sayesinde kandan kaynaklı hastalıklarla ilgili tanı koymak oldukça kolay olmaktadır. Periferik yayma da kan ile ilgili olan bir test olmaktadır. Peki, Periferik yayma nedir? Nasıl yapılır? Periferik yayma nerede yapılır? İşte, Periferikı yayma hakkında tüm detayları derledik.
#Periferik YaymaPRP veya trombosit açısından zengin plazma tedavisi, kişiden alınan kanın farklı işlemlerden geçirilip, tedavisi planlanan bölgelere uygulanan bir yöntem. PRP tedavisi, son zamanlarda merak edilen konulardan biri. Peki PRP tedavisi nedir, ne işe yarar? Prp tedavisi nasıl uygulanır? PRP tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
#PRP Tedavisi NedirMyelodisplastik Sendrom (MDS) hastalığı son gğnlerde yeniden gündemde yer alan konulardan biri oldu. MDS'nin birçok farklı türü vardır. Bazı türler yıllarca hafif kalabilir ve diğerleri daha ciddidir. MDS her yaştan insanı etkileyebilir, ancak en yaygın olarak 70 yaşın üzerindeki yetişkinlerde görülür. Peki MDS nedir? İşte MDS hastalığı belirtileri, tedavisi ve merak edlenler...
#MDSGeçtiğimiz günlerde hemoroid hastası bir kişinin sülük tedavisi yaptırdıktan sonra ölümden döndüğü haberleri, bu tedavi yöntemini yeniden gündeme taşıdı. Yanlış yapılan işlemlerin ya da hijyenik olmayan koşulların hayati sonuçlara neden olabildiği sülük tedavisi hakkında tüm merak edilenleri konunun uzmanlarına sorduk.
#Sülük TedavisiGebelik zehirlenmesi, tıbbi adıyla preeklampsi özellikle 20. hamilelik haftasından sonra annenin tansiyonunda yükselme (140/90 mm ve üzerine çıkması) ve idrarda protein kaçağıyla kendini göztermektedir. Uzmanların hafife alınmaması gerekn bir durum olarak uyarılarda bulunduğu gebelik zehirlenmesi nedir, nasıl anlaşılır? İşte gebelik zehirlenmesi belirtileri, nedenleri ve tedavisi...
#Gebelik ZehirlenmesiPreeklampsi, genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra gelişebilecek önemli bir komplikasyondur. Aynı zamanda bu hastalık, gebelik zehirlenmesi olarak da bilinir. Bu hastalık, tedavi edilmediği zaman hem hamile olan kadın hem de bebeği için ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle de dikkate alınması gereken bir hastalıktır. Preeklampsi nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.
Sağlık alanında yapılan pek çok çalışma birtakım hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde oldukça önemli olmaktadır. Bunlardan biri de kan tahlili yapılması suretiyle pek çok hastalığın tespit edilmesine yardımcı olan testler olmaktadır. Yapılması kolay olan kan testleri hem pratik olması hem de güvenilir sonuçlar vermesi nedeniyle uzmanlar tarafından sıklıkla tercih edilen testler arasında gösterilmektedir. Peki, hemogram nedir, ne işe yarar? Tam kan sayımı testi değerleri ortalama kaç olmalı? İşte, hemogram testi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan detaylar.
#Hemogram NedirCiltte nokta biçiminde kanamalarla damar dışına kan çıkması anlamına gelen peteşi nedenleri ve belirtileri halk arasında merak edilen cilt hastalıkları arasında yer alıyor. Peki peteşi nedir, neden olur? İşte, peteşi hastalığı belirtileri ve tedavisi.
#PeteşiVücudun en önemli parçası olan kan ve aynı zamanda da kan hücreleri çeşitli sorumluluklara sahiptir. Örneğin kan insanın yaşaması için gerekli olan oksijeni akciğer organından dokulara taşımaktadır. Kan hücreleri ise bu taşınan oksijeni kandan almakta ve enerji üretiminde kullanmaktadır. İşte tam da bu esnada hücrelerin içinde karbondioksit açığa çıkmaktadır. Kan hücreleri isimleri ve görevleri nelerdir, kan hücreleri nerede üretilir ve normal değerleri nedir detayları ile derledik.
#Kan HücreleriHemostaz, kanamayı durdurmak için lizisinin ve pıhtı oluşumunun patolojik pıhtılaşma (tromboz) ortaya çıkartmadan kontrollü bir şekilde aktivasyonudur. Diğer bir tanımla, kan damarlarında bulunan tüm sıvıların korunmasını sağlayan dolaşım sisteminin de bir özelliğidir. Hemostaz nedir, nasıl gerçekleşir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hemostaz Nedir?Aferez kelimesi İngilizce kökenli bir kelimedir. Tıbbı terim olarak dilimizde bu şekilde yer almıştır. Yunanca dilinde ise aferez ayırma, geri alma ve uzaklaştırma anlamlarına gelmektedir. Tıpta aferez ile eş anlamlı kullanılan kelime hemaferezis sözcüğüdür. Sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak aferez nedir, nasıl yapılır, nasıl uygulanır, hangi tedavilerde kullanılır konularını derledik.
#Aferez Nedir Nasıl Yapılır Ve Uygulanır?Çok fazla merak edilen ve araştırılan konu başlıkları arasında yer almakta olan Polisitemi nedir ve nedenleri nelerdir? Polisitemi hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi konularını sizin için tüm detayları ile birlikte derledik.
#Polisitemi Nedir Ve Nedenleri Nelerdir?