Yurt dışında eğitim konusunda, Türkiye’de lider birtakım kurumlar vardır. Sizlere elimden geldiğince ve tüm tecrübelerime dayanarak, Hürriyet Gazetesi’nin de bana verdiği bu fırsat ile en iyilerini buradan bildiriyorum.
#Yurt DışıBir yanda görme engelli Fulya, Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirdikten sonra bu yıl girdiği YKS’de İÜ Hukuk Fakültesi’ni kazanıp JP Morgan’da staj yapıp şimdi de acaba Mckinsey mi Microsoft’a mı çalışsam diye karar vermeye çalışıyor, öbür tarafta ekonomik düzeyi çok düşük bir aileye evlatlık olarak verilen genç bir çocuk üniversiteyi terk edip Apple’ın kurucusu oluyor.
#Ebru DOĞDUCezayir’de yükseköğretim mezunlarının yüksek işsizlik oranına çare bulmak için harekete geçti. Suudi Arabistan’da yayınlanan verilere göre her üç üniversite öğrencisinden biri eğitimini yarıda bırakıyor. İrlanda’da ise başka ülkelerden gelen öğrenciler için, üniversite sonrasında iki yıl çalışma fırsatı sunulacak.
#ÜniversiteOECD’nin son açıkladığı ‘Dünyada Eğitime Bir Bakış’ raporunda yurtdışında eğitim gören öğrencilerin güncel verileri de derlendi. Dünyada en çok uluslararası öğrencisi olan ülke hangisi? Yüzde kaçlık bir paya sahip? Bunlar, verilerle yanıtlanıyor. Rapordan yola çıkarak yükseköğretimdeki ‘yeni oyuncuları’ sizlerle tanıştıralım istedik.
Oxford Üniversitesi’nin tarihinde ilk defa bir kadın, rektör yardımcısı olmaya hazırlanıyor. Prof. Dr. Louise Richardson, Ocak 2016’da bir önceki rektör yardımcısı Andrew Hamilton’ın yerini alacak. Siyasal bilimler profesörü Richardson, “Oxford dünyanın en iyi üniversitelerinden biri. Bana böyle bir okulda önde gelen bir pozisyonda görev imkanı verildiği için kendimi ayrıcalıklı hissediyorum” diyor.
#Oxford ÜniversitesiSağlığımıza dikkat etmek bazen zor ya da zahmetli gibi görünebiliyor. Ancak kendisini 20 yaş gençleştirmeyi başardığını söyleyen bir doktora göre, sadece 6 temel noktaya odaklanmak bile daha uzun süre sağlıklı yaşamamıza yardımcı olabilir.
#SağlıkDünya genelinde yaş ortalamaları yükseliyor, insanlar artık eskiye çok daha uzun yaşıyor. Bu noktada belli bir yaşın üzerinde olup sağlıklı ve hareketli kalmak çok önemli. Bunu yapabilenlerden biri, en önem verdiği üç faktörü anlattı.
#SağlıkUzun yaşamak, 100 yaşını hatta sonrasını görmek son dönemde pek çok kişinin hayali haline geldi. Bunu başarabilmiş kişilerin genetik yapıları, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri bilim insanları tarafından sürekli mercek altına alınıyor. Yıllardır 100 hatta 110 yaşını aşmış kişilerle araştırmalar yapan bir bilim insanı da tespit ettiği 9 ortak noktayı anlattı...
#SağlıkUzun ömür denince akla teknoloji zengini Bryan Johnson gibi teknoloji zenginlerinin çılgın projeleri geliyor ama çok daha basit şekilde de ömür uzatmak mümkün. Nasıl mı? Gelin 100 yaşındaki Joyce Preston'ın bu konudaki tavsiyelerine kulak verelim.
#Uzun Ömür‘The Lady in Red’, ‘Don’t Pay the Ferryman’, ‘Missig You’ ve 'The Traveller' gibi klasikleşmiş şarkılarıyla geçtiğimiz 50 yılın en önemli müzisyenlerinden birisi olarak gösterilen aşk şarkılarının unutulmaz bestecisi Chris de Burgh, 26 Ekim Perşembe gecesi Vigor Sanat organizasyonuyla Lütfi Kırdar Anadolu Auditorium'da romantizm rüzgarı estirecek.
#Chris De BurghSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkAz sayıda eser vermesine rağmen çağdaş İrlanda edebiyatının önemli isimleri arasında sayılan Claire Keegan, 2022 Booker Ödülü kısa listesine kalmayı başaran ‘Böyle Küçük Şeyler’ romanında İrlanda tarihinin karanlık bir sayfasını açıyor. Zarif ve etkileyici bir anlatı.
#Böyle Küçük Şeyler2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.5 için alarma geçmiş durumda. BA.5 nedeniyle dünya genelindeki vaka sayıları artarken İrlandalı İmmünolog BA.5'te görülen yeni semptomu açıkladı.
#KoronavirüsX-Y-Z kuşaklarının ilk büyük romancısı olarak nitelendirilen İrlandalı yazar Sally Rooney, ‘Güzel Dünya, Neredesin?’de iki yakın arkadaşın gündelik işlerle büyük meseleler arasında gidip gelen bunalımlı hayatlarını anlatıyor. Rooney’nin aşkı cinsellikle birlikte işlemesi önemli; müstehcenliğe düşmeden, karakterlerin iç dünyasına nüfuz ederek kullanıyor cinselliği.
# Sally Rooneyİrlanda, Kuzeybatı Avrupa’da yeşilin binbir tonunu ve nefes kesen manzaralarıyla gerçek anlamda mistik güzelliğe sahip bir Kelt ülkesi. 350’den fazla kalesi ve yemyeşil kırları, uçsuz bucaksız vadileri ile tam kartpostal tadında. İnsanları yardımsever, mutlu, centilmen ve ince ruhlu... En ücra köylerine kadar kadınların ve yalnız seyahat edenlerin güvenle gezebileceği bir ülke...
#İrlanda