Ramazanda 30 gün orucun dini fazileti olmasının yanı sıra kadar sağlığa faydaları da bulunuyor. Oruç sırasında aç ve susuz kalan vücut, metabolizmada bazı değişiklikleri beraberinde getiriyor. Peki, orucun faydaları nelerdir? Bilimsel açıdan 30 gün orucun faydalarını derledik.
#Oruç Tutmanın FaydalarıRamazan ayında 30 gün oruç tutmak sadece fazileti ile değil aynı zamanda sağlığa faydaları ile de araştırılıyor. Metabolizmanın farklı çalıştığı ve yemek saatlerinde oluşan farklılıklar, doğal olarak vücuda da etki gösteriyor. Peki, oruç tutmanın faydaları nelerdir? İşte 30 gün oruç tutmanın cilde, mideye ve sağlığa faydaları...
#Orucun FaydalarıKardiyoloji uzmanı Dr. Rida Berilğen, bilim dünyasındaOmega 3 içeren gıdaların tüketiminin kalp ve damarsağlığı açısından yararlı olduğuna dair fikir birliğiolduğunu belirterek, “Balıklar ve deniz mahsülleri,sert kabuklu yemişler, yeşil yapraklı sebzeler vetohumlar zengin birer Omega 3 kaynağıdır vebu gıdalar diyette mutlaka bulundurulmalı” dedi.
#1Sarımsak, yemeklere bambaşka bir lezzet katıyor. Ancak çok sevilmesinin yanı sırası kokusundan dolayı da çekinerek tüketilebilen bir besin. Üstelik sağlık açısından da çok yararlı. Peki sarımsağın faydaları nelerdir? İşte merak edilenler...
#SarımsakSofraların ve sohbetin vazgeçilmezi arasında yer alan çay, kimileri tarafından şekerli, kimileri tarafından da şekersiz tüketiliyor. Türkiye’de yıllık kişi başı yaklaşık 4 kilogram çay tüketildiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, şekerli çayın metabolizma hastalıklarına meyili artırdığını, ayrıca diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları gelişmesine neden olduğunu, iyi bir antioksidan olan çayın şekersiz tüketiminin vücudumuza fayda sağladığını söyledi.
#Çay TüketimiSofraların ve sohbetin vazgeçilmezi arasında yer alan çay, kimileri tarafından şekerli, kimileri tarafından da şekersiz tüketiliyor. Türkiye’de yıllık kişi başı yaklaşık 4 kilogram çay tüketildiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, “Şekerli çay metabolizma hastalıklarına meyili artırıyor. Ayrıca diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları gelişmesine neden oluyor. İyi bir antioksidan olan çayın şekersiz tüketimi vücudumuz için oldukça faydalı” dedi.
#Uzm. Dr. Sübet ÖzerdemYENİ koronavirüste oluşan yapısal değişim (mutasyon) gereksiz bir korku dalgası yarattı. Dahası, pandemi sürecini en baştan beri bir korku filmi haline getirmek isteyenlere de mutasyon haberi adeta ilaç gibi geldi. Oysa elimizdeki bilgiler çok net ve açık: Mutasyon diğer RNA virüslerinde olduğu gibi yeni koronavirüs için de beklenen ve sık sık görülen bir süreç. Uzmanlar bu belalı virüsle tanıştığımız ilk günden bu yana virüsün onlarca mutasyonu zaten geçirdiğini çoktan açıkladılar.
#YazarDünyada uzun zamandır adından söz ettiren ve mutfaklarda sık kullanılan sadeyağ, ‘ghee yağı’ olarak da biliniyor ve ülkemizde yeni yeni gündem konusu olarak tariflerde yerini alıyor. İnek sütünden yapılmış olan tereyağından elde edilen bu besin yağın en doğal, en katkısız hali…
#Sade YağKolajen destekleri zamanımızın “gözde” cilt, saç, eklem destekleri. Ne var ki hem oldukça pahalılar, hem de farklı tip kolajenlerin farklı marifetleri var. İşte bu nedenle “kolajen takviyeleri satın alırken” dikkat edilmesi gereken bazı “püf noktalar” var. Bunlar ve diğer mühim ayrıntıları yeniden ve toplu halde bir defa daha hatırlamaya ne dersiniz? Yanıtınız “evet” ise buyurunuz...
#Osman MüftüoğluAntidepresanların kilo aldırdığı yönünde elimizde net bir bilgi, yüzde 100 güvenilir bir veri yok. Pek çok tartışmalı konu gibi burada da herkes farklı şeyler söylüyor. Ama bizim gözlemlerimiz şu yönde: Bu haplar çoğu kişide kilo almayı kolaylaştırıp kilo vermeyi zorlaştırıyor. Yani...
#Osman MüftüoğluBeyaz sirke, yapımının kolay olması dolayısıyla normal sirkelere göre daha ucuzdur. Temizlikte kullanılan beyaz sirke, salatalarda, yemeklerde de tercih edilebilmektedir. Peki, birçok faydası olduğu bilinen beyaz sirke ya da halk arasında bilinen adıyla sirke ruhu nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar
#Beyaz SirkeBahar ve yaz aylarının en sevilen meyvelerinden olan dutun yaprağının da faydalı olduğuna dair son dönemlerde genel kanı oluştu. Her çeşidinde zengin besin öğeleri içeren dut yaprağının ne gibi faydaları olduğunu merak eden vatandaşlar, internette dut yaprağının faydaları hakkında araştırma yapıyor. Peki, Dut yaprağı ne işe yarar? Dut yaprağının faydaları neler?
#Dut Yaprağının FaydalarıÖnce şunu bilelim: Meyvesiz olmaz! Ama şu önemli ayrıntıyı da unutmayalım: Meyvede de “azı karar çoğu zarar” kuralı geçerli. İkincisi “ne zaman yenecek?” sorusunun cevabı da mühim. “Neden?” sorusuna gelince... Bu yazıda size üç ayrı ve önemli ayrıntının yanıtını özetliyoruz. Bu yanıtları “meyve yemenin anayasası” gibi de düşünebilirsiniz.
#Osman MüftüoğluKestane şişmanlatır mı? Haşlanınca mı kavrulunca mı yararlı? Kestanede yağ var mı? Hangi vitamin ve mineralleri barındırıyor? Vücudun hangi sistemlerini etkiliyor? Kalorisi düşük tarifler için neler gerekli? Bütün bu soruların cevabını ve kestaneli 3 fit tarifi Diyetisyen Emre Uzun verdi!
#KestaneOmega-3 takviyeleri pazarının çok hızlı büyümesinin asıl nedeni yiyip içtiklerimizin tamamının omega-3 fakiri olması. Bu durumda önümüzdeki ilk seçenek “doğru bir omega-3 nasıl seçilmeli?” ve “omega-3 takviyelerinden nasıl faydalanılmalı?” sorularına yanıt aramak...
#Osman Müftüoğlu