Nöroloji Uzmanı Dr. Sevil Tunabayoğlu, kendi kliniğinde hasta kabulüne başladı. 26 yıllık hekimlik deneyimlerini şimdi de kendi kliniğinde hastalarına aktaracak olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Dr. Sevil Tunabayoğlu, “Geniş, ferah ve konforlu bir alanda hastalarımıza daha uzun zaman ayırarak, daha kaliteli sağlık hizmeti verebilmek için klinik açmaya karar verdim” diye konuştu.
#1Çağımızın artan korkusu, Parkinson ve hareket bozuklukları. Tüm dünya genelinde 10 milyonu aşkın Parkinson hastası olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise 180 binden fazla kişi Parkinson ile mücadele ediyor.
#Parkinson“Hayat bu, bir bakarsın her şey bir anda son bulur. Hayat bu, son dediğin anda her şey yeniden can bulur” demiş Şems-i Tebrizi...Umutsuz, ümitsiz, vazgeçilmiş ve pes edilmiş her durumda aklıma gelir bu söz...
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh“Mutluluk bir varış noktası değil, yolculuğun kendisidir” der, Roy Goodman. Benim de hem yolculuğum hem de mutluluğum Fonksiyonel Beyin Cerrahisi ve Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) uygulamalarında...
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali ZırhABD’deki Florida Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, gönüllü hastalara dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’ın efsane şarkısı 'Another Brick in The Wall' şarkısını dinletti ve bu sırada beyin dalgalarını kaydetti. Kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen veriler, Kaliforniya ve Washington Üniversitesi nörobilim uzmanları tarafından, yapay zekayla işlenerek, hastaların dinlediği şarkı yeniden oluşturuldu. Böylece dünyada ilk kez 'tanıdık bir melodinin' elektriksel beyin aktivitesi kayıtlarından çözülebilmesi sağlandı. Florida Üniversitesi Beyin Haritalama Laboratuvarı Baş araştırmacısı Biyomedikal Mühendisi Prof. Dr. Ayşegül Gündüz, The New York Times, The Guardian gibi uluslararası medyada da geniş yer bulan bu yeni keşfi yapan ekibin bir parçası olan tek Türk olarak, adını bilim dünyasına yazdırdı. Prof. Dr. Gündüz, nörobilim alanında devrim olarak nitelendirilen çalışmayla ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Prof. Dr. Gündüz, önümüzdeki yıllarda bu yeni yöntem sayesinde, konuşma yeteneğini kaybetmiş hastaların, elektrotlar yardımıyla söylemek istediklerinin deşifre edilebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ayşegül GündüzABD’deki Florida Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, gönüllü hastalara dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’ın efsane şarkısı 'Another Brick in The Wall' şarkısını dinletti ve bu sırada beyin dalgalarını kaydetti. Kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen veriler, Kaliforniya ve Washington Üniversitesi nörobilim uzmanları tarafından, yapay zekayla işlenerek, hastaların dinlediği şarkı yeniden oluşturuldu. Böylece dünyada ilk kez 'tanıdık bir melodinin' elektriksel beyin aktivitesi kayıtlarından çözülebilmesi sağlandı. Florida Üniversitesi Beyin Haritalama Laboratuvarı Baş araştırmacısı Biyomedikal Mühendisi Prof. Dr. Ayşegül Gündüz, The New York Times, The Guardian gibi uluslararası medyada da geniş yer bulan bu yeni keşfi yapan ekibin bir parçası olan tek Türk olarak, adını bilim dünyasına yazdırdı.Prof. Dr. Gündüz, nörobilim alanında devrim olarak nitelendirilen çalışmayla ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Prof. Dr. Gündüz, önümüzdeki yıllarda bu yeni yöntem sayesinde, konuşma yeteneğini kaybetmiş hastaların, elektrotlar yardımıyla söylemek istediklerinin deşifre edilebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ayşegül GündüzHayatınızın son 20 yılının elinizin sürekli titremesi nedeniyle zehir olduğunu düşünün. Ardından da bu dertten sadece 44 saniyelik, kansız, bıçaksız bir operasyonla kurtulabildiğinizi... Kulağa inanılmaz geliyor, değil mi? Peki gerçek olduğunu söylesek? Ayrıntılar haberimizde...
#Odaklanmış UltrasonUzaya gitmek için başvuru şartları ve süreci ile ilgili açıklama yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından Milli Uzay Programı çerçevesinde ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevini başlattıklarını duyurdu. Bu açıklamanın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı detayları açıkladı. Peki, Uzaya gitmek için başvuru nasıl yapılır, şartları nelerdir?
#Milli Uzay ProgramıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Milli Uzay Programı çerçevesinde ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevini başlattıklarını açıkladı. Türk uzay yolcusunda aranacak kriterler ise 45 yaşından küçük olmak, Mühendislik, Fen Bilimleri, Temel Bilimler, Fen Bilimleri ve Temel Bilimler alanındaki Eğitim ve Tıp Fakültelerinden birini bitirmek olacak.
#Milli Uzay ProgramıAntalya'da titreme hastalığı olan Mürsel Genç (70), beyin pili ameliyatıyla 15 yıldır yaşadığı şiddetli titremelerden kurtulup sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Tanju Uçar, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 100'üncü beyin pili ameliyatını gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, birçok ilden hasta kabul ettiklerini söyledi.
#AntalyaAntalya'da titreme hastalığı olan Mürsel Genç (70), beyin pili ameliyatıyla 15 yıldır yaşadığı şiddetli titremelerden kurtulup sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Tanju Uçar, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 100'üncü beyin pili ameliyatını gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, birçok ilden hasta kabul ettiklerini söyledi.
#Mürsel GençPek çok sağlık sorunu kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde kısıtlamaktadır ya da yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilmektedir. Bilinen hastalıklar ve rahatsızlıklar için doktora ve sağlık kuruluşlarına başvurularak çareler aranmaktadır. Fakat bazı hallerin aslında ciddi sağlık sorunu olabileceği veya sağlık sorunlarının belirtisi olabileceği insanların aklına gelmeyebiliyor. Bunlara örnek olarak uyku apnesini, diş çürüklerini göstermek mümkündür. Ancak daha az bilinen rahatsızlık "ani titreme" durumlarıdır. İşte ilgiyle okuyacağınız titreme nedir, ani titreme durumları, gece uyurken ani titreme ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Neden Olurİstemsiz meydana gelen seğirmeler, kasılmalar ve kasların kısa süreli olarak kasılı kalması; ellerde, vücutta, bacaklarda, ayaklarda ve boyunda titreme oluşumuna neden olmaktadır. Dünya ve ülkemiz genelinde pek çok insanda meydana gelen fakat sebebi tam olarak bilinmeyen titremeler, kişilerin yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Peki, titreme neden olur, neyin belirtisidir? Kas titremesi ve üşütme titremesi neyin habercisidir detayları ile derledik.
#TütremeDistoni, beyin tarafından iletilme görevinde olan sinyallerin yanlış yönlendirilmesi ve gönderilmesi sonucunda vücudun herhangi bir yer ya da bölgesinde yaygın bir şekilde görülen ve meydana gelen istemsiz olan kas spazmına verilen ad olarak bilinir. Vücudun her yerinde meydana gelebilir. Kol, el, göz ve boyun gibi pek çok yerde ağrılı bir şekilde kendini gösteren bir hastalıktır. Distoni hastalığının birden fazla çeşidi olduğu bilinir. Üzüntü, stres ve yorgunluk gibi durumlarda arttığı bilinen distoni, sakin kalma, uyku ve dinlenme gibi vücudu rahatlatan durumlarda ise azalma gösterir. Peki distoni nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, tanı ve tedavileri nedir gibi merak edilen soruların cevaplarını derledik.
#Distoni Nedir?İnsanların başına gelebilecek olan birçok hastalık vardır. Bu hastalıkların tedavisi için öncelikle nedenlerin bilinmesi lazımdır. Nedenleri bilinen bir hastalığın belirtilerine bakarak tedavi yöntemleri belirlenebilir. Sizler için Tremor nedir ve neden olur? Tremor belirtileri, tanısı ve tedavisi nelerdir? Tüm detayları derledik.
#Tremor Nedir Ve Neden Olur?Hamilelikteki şeker yüksekliğinin fetüsü direkt etkilediğini belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak, "Diyabetik anne bebeklerinde beyin dışında bütün organlar büyük olabiliyor. Ayrıca bebeklerde inleme, hızlı soluk alıp verme, hipotansiyon, kalp hastalığı, yeni doğan sarılığı daha sık görülebiliyor. Diyabetik anne bebeklerinin 3'te 1'inde kalsiyum ve magnezyum seviyesi düşük seyredebiliyor. Buna bağlı bebekte genellikle titremeye, nadiren havaleye neden olabiliyor" dedi.
#Uzm. Dr. Ayşegül ParlakParkinson, hem erkek hem de kadınları etkileyen, genellikle 60 yaşından sonra ilerleyen bir hareket bozukluğudur. Ancak daha genç hastaların da bu hastalığa yakalanabildiğini belirten Doç. Dr. Ali Yılmaz, “Hastalığın kesin nedenleri bilinmemektedir. Parkinson hem genetik hem de çevresel faktörlerle ilişkili olabilir. Beyin pili ameliyatı standart bir tedavi yöntemidir. Yalnız ülkemizde değil tüm dünyada uygulanmaktadır" dedi.
#Doç. Dr. Ali YılmazMedipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi’nden Op. Dr. Ali Zırh “Titreme vücudun bir yarısında kol ve bacakta, bazı hallerde de tüm vücutta gözlenebilir. Titreme ile ilgili hastalıklarda şikayetler sıklıkla istirahat halinde karşımıza çıkar. Bu tip titremelerin başında Parkinson gelir. Parkinson ile veya yalnız olarak da titremeye neden olan birçok hastalık mevcuttur” dedi.
#Op. Dr. Ali ZırhParkinson Hastalığı ilk kez 1817 yılında James Parkinson isimli bir İngiliz doktor tarafından tanımlanmıştır. Parkinson hastalarının büyük çoğunluğu, genelde ileri yaşlarda başlayan ve ailesel olmayan ‘sporadik’ denilen gruptalar. Küçük yaşta başlamış olan hastalığın genetik olma olasılığı daha yüksektir. Peki, parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığı belirtileri neler?
#Parkinson Hastalığı NedirParkinson ve hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılan yeni teknoloji beyin pillerinin özelliklerine dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, Yakın zamana kadar dışarıdan şarj edilemeyen pilleri uyguluyorduk ve Parkinson hastalarında beyin pillerinin ömrü 4-6 yıl arasında idi. Daha yüksek elektrik akımına ihtiyaç duyulan distoni hastalarında bu süre daha da kısa olabiliyordu. Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde dışarıdan şarj edilebilen ve 20-25 yıla kadar ömrü olan pilleri uygulamaya başladık dedi.
#Op. Dr. Ali ZırhHer gün belli bir oranda tüketilen kahve karaciğer üzerinde olumlu etkiler yapabiliyor. Kahvenin faydalarına dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, Dünya genelinde birçok insan kahveyi santral sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi nedeniyle zinde kalmak için tüketir. Günde 3-4 fincan kahve içenlerde karaciğer enzimleri olan AST, ALT, GGT düzeylerinin gerilediği, karaciğerdeki sertleşmenin düzeldiği, karaciğerde siroz ve kanser gelişim riskinin azaldığı çalışmalarla kanıtlandı dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakÇocuklar, İstanbul Modern’in Çevrimiçi Yaz Sanat Okulu’na Türkiye’nin her yerinden katılarak, müze uzmanlarıyla evlerinde sanat çalışmaları gerçekleştiriyor. Baskı Resim, Kübist Portreler, Geo Resimler, Gölgelerle Sanat ve Benim Harflerim adlı atölyeler çocukları bekliyor.
#ÇocukBeyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Savaş, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü’ne dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla, konuyla ilgili önemli bilgiler aktardı, hastalıkla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
#ParkinsonDaha gencim ama ellerim titriyor neden diye merak mı ediyorsunuz? Ergenlik döneminde başlayan, ancak 20’li yaşlardan itibaren kendini daha belirgin bir şekilde gösteren el titremesi, akla ilk olarak Parkinson hastalığını getiriyor. peki genç yaşta el titremesi neyin belirtisi?
#Esansiyel TremorGenellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, kaslarda sertleşme, hareketlerde yavaşlama etkileri olan parkinson, Türkiye'de çok sayıda kişide görülüyor. Ailede bir ebeveyn veya kardeşte parkinson hastalığı varlığı, o kişide hastalık gelişme riskini yaklaşık iki kat arttırmaktadır. “Titrek felç” adıyla tanımlanan bu hastalık erkeklerde kadınlara oranlara daha sık rastlanır. Peki, parkinson nedir? Parkinson hastalığı belirtileri nelerdir?
#Parkinson Nedir?