Tıp alanında travmatoloji terimi çok fazla kullanılır. Çünkü çoğu hastanede ortopedi ile birlikte travmatoloji dönemi de bulunmaktadır. Travmatoloji nedir ve neyi inceler? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Travmatoloji Nedirİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkYaz yaklaşırken çoğu insanı kilo verme telaşı sardı… Sıkı diyetler ve egzersizlerin yanında son zamanlarda oldukça popüler olan, her yerde karşımıza çıkan yeni bir trend var: Duvar pilatesi… Normal pilatesi sevmeyenler, şınav çekemeyenler ve spor salonuna gitme imkânı olmayanların gözdesi haline gelen duvar pilatesi gerçekten sanıldığı kadar etkili mi? Kilo vermeye ve vücudu şekillendirmeye yardımcı oluyor mu? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkBoy uzatma ameliyatları son yıllarda estetik amaçlı tercih edilmeye başlandı. Çok yüksek maliyetli olan ve ciddi risklerle birlikte gelen ameliyatı daha uzun olmak isteyen herkes yaptırabiliyor. Bu ameliyatı olanlardan biri de Hollywood'tan bir aktör. Hem söz konusu aktörün yaşadıklarını kendi ağzından aktardık, hem de boy uzatma ameliyatı yapan cerrahların görüşlerini derledik
#SağlıkDoğumsal kalça çıkığı bebeklik çağında kalçanın yeteri kadar birbirini örtememesinden veya çıkık olmasından kaynaklanmaktadır. Çıkık tespit edilmediği ancak örtümü yeteri kadar iyi olmadığı durumlar da olabiliyor. Dolayısıyla hastalığın temelinde kalçayı oluşturan iki kemik yüzeyin; leğen ve uyluk kemiği yüzeylerinin uyumsuzluğundan kaynaklanmaktadır. Çoklu doğumlar, genetik yatkınlıklar ve hamilelikte amniyon sıvısının yetersizliği bu durumla karşılaştıran risk faktörleridir.
#HtvsaglikkulubuKüçük bir çocukken koca bir adam olmamızı sağlayan şey bizim uyluk kemiği ve kaval kemiğinin altında ve üstündeki büyüme kıkırdakları, büyüme plaklarıdır. Bunlar 17-18 yaşında genel olarak kapanır. Ama 13-14 yaşında diz kapağının bağlandığı kaval kemiğinin hemen altındaki bölgedeki büyüme kıkırdağı eğer kapanmasına mani olacak kadar sportif aktiviteye maruz kalırsa büyüme kıkırdağı kapanamaz ve öne doğru bir kabarıklık şeklinde hasta karşımıza gelir. Çocuğun spor yapmasına engel olur ve çocuğun spor yapmasına engel olmak zor olduğu için aslında tedavide önümüzdeki en büyük engel bu olur. Tedavisi son derece basittir; sporu 6 ay kadar yasaklamak ya da osgood schlatter bantlarından kullanmak genellikle hastanın şikayetlerinin tamamen kaybolmasını sağlar. Erişkin yaşa geldiğinde hala bu semptomlar devam ediyorsa eğer birtakım küçük cerrahi müdahaleler yapılabilir.
#HtvlifestylePlaklama ya büyük bir kesi ile ya da olabildiğince küçük kesilerle yapılabilmektedir. Genellikle eklem çevresi kırıklarda, bazen kalça, omuz, el bileği veya dirsek gibi bölgelerde kullanılan cerrahi yöntemdir. Amaç, olabilecek en küçük kesi ile kırığı önce yerleştirmek ardından da en uygun plak tipini kullanarak hastanın kırık tespitini yapmaktır. Avantajı ise çok daha az ve küçük kesiler olduğu için hastanın normal yaşantısına dönmesi kolaydır. Kanama çok daha azdır ve bunlara bağlı olarak enfeksiyon riski da azdır. Tecrübe gerektiren bir uygulamadır.
#HtvlifestyleCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Doğu Akdeniz ile ilgili çok kritik açıklamalarda bulundu. Oktay, Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarmak istemesiyle ilgili "Bunu kabul etmemizi mi bekliyorsunuz? Bu savaş sebebi olmayacak da ne olacak? Milletimiz söz konusu bağımsızlığı, istiklali, özgürlüğü olduğunda hiçbir şey dinlemez." dedi.
#Fuat OktayOmuz ağrısının sebebi nedir? Hangi hastalığa işaret eder? Belirtileri nelerdir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü hekimlerinden Prof. Dr. Neslihan Aksu, konuyla ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde anlattı.
#SağlıkAyak burkulmaları, diz travmaları ve adale yaralanmaları gibi sağlık sorunlarında tanı ve tedavinin öneminden söz eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alikemal Yazıcı, "Spor yaralanmalarında kişide ileride kalıcı sorunlar kalmaması için ciddi ve doğru bir tedavi uygulanması gerekmektedir” dedi.
#Spor YaralanmalarıKireçlenme, omurlara fazla yüklenilmesi ve kemiklerin uçlarındaki koruyucu kıkırdak yapının zamanla azalması sonucunda ortaya çıkar. Peki kireçlenme nedir? Neden olur? En fazla kimlerde görülür? Kireçlenmenin türleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Özgür Ortak, kireçlenme hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#KireçlenmeCOVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım.Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.
#BURSAHassas olan bir bölge olan krista iliaka vücudun ön/yan bölgesinde yer alır. Peki krista iliaka nedir? Krista iliaka ağrısının sebepleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Özyazgan, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Krista İliakaOrtopedi, doğuştan gelen kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarını tedavi etmek için oluşturulan tıbbi bir uzmanlıktır. Bu uzmanlık dalı, zamanla gelişerek tedavi alanını genişletmiş ve iskelet sistemindeki her türlü yaralanma be rahatsızlığın tedavisini kapsamaya başlamıştır. İşte ortopedi hakkında detaylar, ortopedi doktoru hangi hastalıklar ile ilgileniyor tüm bilgileri sizler için derledik.
#Ortopedi Nedir?Polislik alımı başvurusu için şartları değiştiren İçişleri Bakanlığı, sağlık şartları kapsamında A dilimi şartı ararken, A-B-C dilimi sağlık raporuna sahip olan adayları da polis adayı olarak kabul edebilecek. Peki, A, B, C dilimi sağlık şartları nedir? İşte, polis olmak isteyen pek çok adayın merakla araştırdığı A-B-C dilimi sağlık şartları ve renk körü olanların polis olabilme durumu hakkında bazı bilgiler
#A-B-C Dilimi Sağlık ŞartlarıOrtopedi ve Travmatoloji bölümü Doç. Dr. Atıf Erol Aksekili, “Boyun fıtığı nedir? Tedavisi nasıl yapılır?” sorularını tüm detaylarıyla cevapladı. Bel fıtığında olduğu gibi boyun fıtığı da sıklıkla görülmektedir. Özellikle masa başı çalışanlarda ve spordan uzak bir yaşam stili olanlarda boyun fıtığı görülme ihtimali oldukça yüksektir. Boyun fıtığının belirtileri; boyunda ağrı, kollarda uyuşma, karıncalanma, kuvvet kaybıdır. İlerlediği durumlarda ise vücut dengesinin bozulması, yürüme bozuklukları, tek bir çizgide yürüyememek gibi bulguları görülmektedir. Boyun fıtığına uygun zamanda müdahale edilmediğinde felç geçirmeye varan problemlere yol açabilir.
#Htvarpanet