Trabzon simgelerinden biri olarak öne çıkan Trabzon Kalesi, günümüze kadar ulaşmış en önemli tarihi yapılardan biridir. Kültürel açıdan büyük bir öneme sahip olan bu kalenin pek çok özelliği bulunmaktadır. Peki, Trabzon kalesi nerede? Trabzon kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Trabzon Kalesi Nerede?Su toprağa kavuşunca Anadolu’nun her köşesi farklı renklere bürünür; ağaçları ve çiçekleriyle doyulmaz manzaralar sunar. Doğaya âşık 4 Hürriyet Seyahat yazarı Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’den en sevdikleri yürüyüş yollarını yazdı. Yürümeye yeni başlayanlara kolay, dağlara tırmanmak isteyenlere zorlu; şelaleli, dereli; kimi gizli, kimi çok bilinen bu adreslerden biri sizi de harekete geçirecek.
#SeyahatTürkiye’nin kuzey ucunda olan bu şirin Orta Karadeniz ili, bir yarımadada bulunmasından ötürü limanı ve kumsalıyla aynı zamanda gelişmekte olan bir turizm merkezi. İsmini Yunan Tanrısı Asapos’unsu perisi olan kızı Sinope’den aldığı söylenen şehir, aynı zamanda merkezinden denize girilebilen az sayıda yerden biri. Bu yazıda size Sinop'un güzelliklerinden bahsedeceğim. İşte size Sinop gezi rehberi...
#Sinop Gezi RehberiAntik döneme kadar uzanan tarihi ile Giresun Kalesi, en önemli kültürel yapılardan biridir. Özellikle bölgeye hakim konumu ile beraber eşsiz bir manzara sunduğunu söylemek mümkün. Mutlaka gezilip görülmesi gereken en önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Peki, Giresun kalesi nerede? Giresun kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Giresun Kalesi Nerede?Dünya tarihinde bilinen en eski tapınaklardan biri Göbeklitepe’de bulunmaktadır. Özellikle tarih ile ilgilenenler ve tarihi yerleri gezip görmeyi seven kişiler için oldukça önemli bir yer olan Göbeklitepe son yıllarda en çok merak edilen yerlerden biri olmuştur. Göbeklitepe nerededir ve Göbeklitepe’ye nasıl gidilir? Göbeklitepe’de gezilecek yerler nerelerdir? Göbeklitepe ile ilgili detayları sizler için hazırladık.
#Göbeklitepe Nerede?Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "İkinci 100 Günlük Eylem Planı Tanıtım Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada; "İkinci 100 Günlük Eylem Planı'na göre, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatları tamamlanarak işletmeye alınacak" dedi.
#Son DakikaYayla dersin akla önce Pokut gelir, Ayder gelir. Bal dersin aklına Anzer gelir. Fırtına Deresi’nin gürüldeyişini nerede duysan için gider; aklına yine o gelir. En çok demli bir çay içtiğinde adını anasın gelir. Tabii ki Rize’den bahsediyorum. Yeşilin yuvasından, Karadeniz’in anlatılmaz yaşanır şehri Rize’den… Madem anlatılmaz, neden yazdın o zaman derseniz; yolunuz düştüğünde size rehber olacak 10 adımı yazdım. Sizin için Rize vakti geldiğinde, bilmeniz gerekenler listesi hazır olsun.
#KaradenizSeferihisar, Ege de lezzettin ilmek ilmek örüldüğü, Türkiye’nin sakin beldesi. Yamaçların ovalarla flört ettiği bereketli toprakların ve denizin birlikte var ettiği Seferihisar mutfağı bu şirin ‘Ege kasabasını’ ziyaret etmek için başlı başına bir neden. Hele bir de ‘ekmek dolması’ var ki eşi benzeri hiçbir yerde yok. Tek sorun ise “Keşke bu kadar yemeseydim” diyen cümlelerle başlayan kalori pişmanlığı.
#Ekmek DolmasıAvlunun ortasında bir dut ağacı, üzerinde de meyvelerin tadını çıkaran kırmızı bir kelebek... Sinop Cezaevi’ni ilk ziyaretimde beynim bu ürkütücü yerle ilgili hafızama böyle naif bir resim nakşetti. Aslında burası, yüksek nemin ve sıcağın sarmaladığı penceresiz tecrit odalarında bir zamanlar insanlara cehennemi yaşatmış bir yer ve bunu içeri girdiğiniz andan itibaren iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Sinop’un cezaevi meşhur belki ama kentin görülecek yeri de çok.
Sahil kasabalarında yoğunluğun arttığı yaz aylarında deniz, güneş, kum turizmine alternatif yaratabilirsiniz. Doğa, göl, serin hava odaklı gezilere çıkabilirsiniz. Türkiye’nin coğrafi çeşitliliği her bölgede farklı göl seçenekleri sunuyor. Üstelik çoğunda yüzmek, balık tutmak, su bisikletiyle dolaşmak, huzur dolu bir atmosferde uzun yürüyüşlere çıkmak mümkün. İznik, Bafa ve Van göllerinin doğası kadar çevresindeki kültürel zenginlik de göz kamaştırıcı. Sapanca, İstanbul’un yakınında bir doğa cenneti. Yeşilin binbir tonunu, serin bir atmosferde görmek istiyorsanız Uzungöl sizi bekliyor.
Artvin denince aklınıza Karadeniz mi gelir, Doğu Anadolu mu? Yoksa her ikisi de mi? Aslında bu kent için, Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan yüksek viraj deyimini kullanmak galiba en doğrusu. Harita üzerinde Türkiye’nin yarım daireyi andıran kuzeydoğu köşesinin bir parçası olması yanında, hiç de düz olmayan kent içi ve kent dışı yollarının biçimi de viraj nitelemesini fazlasıyla haklı kılıyor. Artvin, öyle pek de "alçakgönüllü" olmayan, yüksek bir viraj: İl topraklarının yaklaşık yüzde 79.8’i sarp ve geçit vermeyen dağlarla kaplı. İşte bu coğrafi yapı, kentin tarihinin şekillenmesinde temel unsur olduğu gibi, günümüzdeki kültürel, toplumsal hayata da damgasını vuruyor.
Adını antik dilde kiraz anlamına gelen Kerasus’tan alan Giresun’da doğa, bir başka. Karadeniz’in üzerinde insan yaşayabilen tek adasını sınırlarında barındıran kentte, yöreye özgü yemekleri tadabilir, MÖ 8’inci yüzyıldan bu yana tarihi adım adım yaşayabilirsiniz.
Gaflarıyla esprilere konu olan DYP Lideri Çiller, dün Kırıkkale’de söyledikleriyle daha öncekileri gölgede bıraktı. Akbulut ve Tuğrul Türkeş ile birlikte kalabalığa seslenen Çiller, ‘‘Sizi Cenab-ı Allah'a emanet ediyorum’’ diyeceğine, ‘‘Cenab-ı Allah'ı sizlere emanet ediyorum’’ dedi.
Gaflarıyla esprilere konu olan DYP Lideri Çiller, dün Kırıkkale’de söyledikleriyle daha öncekileri gölgede bıraktı. Akbulut ve Tuğrul Türkeş ile birlikte kalabalığa seslenen Çiller, ‘‘Sizi Cenab-ı Allah'a emanet ediyorum’’ diyeceğine, ‘‘Cenab-ı Allah'ı sizlere emanet ediyorum’’ dedi.