Mustafa Kemal Paşa’nın Filistin’e ilk tayini de 1917 ortalarında Yıldırım Ordular Grubu kurulduğunda oldu. Bazı cahil kişilerin yazdığı gibi Gazze’den kaçıp kuzeye gitmiş değildir. Filistin’e ikinci tayini 1918 Ağustos’unda olmuştur. Suriye Cephesi’ne başkomutan olarak tayin edilen Liman Paşa’nın yönetiminde 7.Ordu’ya komuta etmiştir. Burada bahsedilecek tek şey, Mustafa Kemal Paşa’nın ricat (geri çekilme) denen olayı, elinden geldiğince düzgün ve tertipli bir şekilde yapmış olmasıdır. 20. yüzyılın büyük Türk mareşali ve etrafındaki isimler hakkında sürekli olarak dil uzatmak, bu kasaba münevverlerinin işi olan bir küstahlık ve hamakattir.
#FilistinDört asırlık uzlaşma ve barışçı bir düzeni getiren Osmanlı çekildikten sonra bu memleketler rahat yüzü görmedi. Koca kıtanın haritası ABD’de oyun düzeniyle çiziliyor. Bu oynama kolay değil. Gelişen patlamaların kimleri nereye kadar götüreceği belli değil ama iyi yere gidilmiyor.
#OrtadoğuGünümüzün en ‘trend’ konusu açık ara yapay zekâ. Üniversite sonuçlarına göre gençlerin en çok başvuru yaptığı alanlardan biri de ‘yapay zekâ’. AB de geçen haftalarda dünyanın ilk ‘Yapay Zekâ Yasası’nı yürürlüğe soktu. Peki robotlar bir gün dünyayı ele geçirecek mi? Gelecekte bizi ne bekliyor? Teknolojist, girişimci, uzun yıllar global teknoloji şirketi Intel’in en üst düzeydeki Türk profesyoneli olan, ‘Ayşegül Işınla Bizi’ kitabının yazarı, TÜSİAD’ın Silikon Vadisi Ağı kurucusu Ayşegül İldeniz’le buluştuk; önce eski albümleri karıştırdık, sonra ‘geleceğe ışınlanarak’ bu soruların cevaplarını aldık.
#TÜSİADSon dakika haberi... TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü anma töreninde açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş yaptığı açıklamada, "Demokrasinin olmadığı yerde ne insan haklarının ne özgürlüklerin olması mümkün değildir. Demokrasiyi ortadan kaldıranlar hak ve özgürlükler başta olmak üzere ülkenin bütün kaynaklarını ele geçirmek ve bütün alanlarda ülkeyi geri götürmek istiyorlar. Milletimiz demokrasiye sahip çıkmıştır. Demokrasiyi en yüksek seviyeye çıkarmak için mücadele edeceğiz." dedi.
#TBMMGüvercinlerin ayağına bağlanan şifreli mesajlar, ayakkabı topuğuna gizlenen dinleme cihazları, kravat iğnesi görünümlü kamera, Soğuk Savaş dönemine ait gizli belgeler… Hepsi MİT’in ‘Kale’ olarak adlandırılan devasa yerleşkesinde sergileniyor. MİT’in hafızası niteliğindeki müze, kapılarını Hürriyet’e açtı.
#Milli İstihbarat TeşkilatıMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıBeyoğlu’nda okul inşaatı sırasında ortaya çıkan 30 havan topunun bulunduğu alan, tarihi Karaağaç Baruthane Sahası çıktı. Saha, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında da Nuri Paşa’nın (Killigil) silah fabrikasına ev sahipliği yaptı. Havan topları, Nuri Paşa’nın hazin hikâyesini yeniden gündeme getirdi.
#Nuri PaşaSİLİVRİ BELEDİYESİ FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
#Basın No ILN01970729Tam 85 yıldır olduğu gibi dün de saat 09’u 05 geçe sirenler çaldı... Sokakta, caddede, iş yerinde, AVM’de ve hatta evde tüm Türkiye o an yaptığı şeyi bırakıp saygı duruşuna geçti. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin yıldönümünde kalplerimiz yine özlemle doldu.
#Mustafa Kemal AtatürkCumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 85’inci yılında Demirören Medya Center ile Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde anıldı. 10 Kasım’a özel hazırlanan Hürriyet, Milliyet, Posta ve Fanatik gazetelerinin arşivindeki kapaklardan oluşan sergi ile Atatürk’ün Trablusgarp, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı dönemlerine ait kıyafetleriyle hazırlanan canlandırma sergisi yoğun ilgi gördü.
#Demirören Medya LisesiCumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 85. yılında Demirören Medya Center'da yapılan programla anıldı. Programda 10 Kasım'a özel hazırlanan Hürriyet, Milliyet, Posta ve Fanatik gazetelerinin arşivindeki kapaklardan oluşan sergi ile Atatürk'ün Trablusgarp, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı dönemlerine ait kıyafetleriyle hazırlanan canlandırma sergisi yoğun ilgi gördü.
#10 KasımCumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 85. yılında Demirören Medya Center'da yapılan programla anıldı. Programda 10 Kasım'a özel hazırlanan Hürriyet, Milliyet, Posta ve Fanatik gazetelerinin arşivindeki kapaklardan oluşan sergi ile Atatürk'ün Trablusgarp, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı dönemlerine ait kıyafetleriyle hazırlanan canlandırma sergisi yoğun ilgi gördü.
#Mustafa Kemal AtatürkMehmet Ada Öztekin imzalı iki bölümden oluşan serinin ilk adımı ‘Atatürk 1881-1919’, Mustafa Kemal ve dönemin dinamikleri hakkında bugüne kadar çekilmiş en iyi film tanımlamasını hak ediyor. Epik tarzdaki çalışmada Paşa’nın hayatından kesitler ve tarihsel dönemeçler gerçekçi bir yaklaşımla sahneye taşınmış. Filmde Aras Bulut İynemli son derece başarılı bir Atatürk portresi çiziyor.
#Atatürk 1881-1919Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü, tüm yurtta büyük bir coşkuyla kutlanıyor. 7'den 70'e milyonlarca kişi alanlara akın etti. Tüm illerde geçiş törenleri gerçekleşirken dev bayraklar gökyüzünde dalgalandı. İşte tüm yurttan 100. yıl görüntüleri...
#İzmirLibya’nın Derne şehrini vuran sel binlerce can aldı. Türkiye’den giden yardım ekipleri felaketzedelere yardım için elinden geleni yapıyor. Tam 111 yıl önce bugünlerde de gazeteci kimliğiyle gizlice Libya’ya giden Binbaşı Mustafa Kemal’in komuta ettiği gönüllüler İtalyan işgaline karşı Derne’yi savunuyordu.
#LibyaSert ünsüz harflerden biri olan T, alfabemizin 24. sırasında yer almaktadır. T ile başlayan ülkeler ve şehirler şunlardır: 1- Trabzon 2- Trablusgarp 3- Türkmenistan 4- Tacikistan 5- Tunus 6- Tunceli 7- Tekirdağ 8- Türkiye. T harfi geçen kelimeleri harf sayısına göre derledik.
#HarfŞ harfinden sonra, U harfinden önce gelen T, alfabemizin 24. harfidir T harfiyle başlayan şehirlerimiz ve ilçelerimiz şunlardır: 1- Trabzon 2- Tunceli 3- Tekirdağ 4- Tokat 5- Tarsus.6- Tire. Tahsin, Tekin, Tülin ve Temel ise ülkemizde kullanılan en popüler isimler arasında yer alıyor. T harfi ile başlayan ve biten kelimeler nelerdir detayları ile derledik.
#T İle Başlayan Kelimeler Nelerdir?24 Temmuz’da 100. yıldönümü olan Lozan Barış Antlaşması, Birinci Meclis’te uluslararası sempozyumda tüm yönleriyle ele alındı. 35 biliminsanının bildirisinde, Lozan Konferansı’na giden Türk Delegasyonu’nu bağlayan talimatlar, Müttefikler’in Türkiye’de laikliğe mesafeli duruşu, bugün üniter devletin sigortasını oluşturan kazanımlar, Delegasyon Başkanı İsmet İnönü’nün ödün vermediği konular ve ‘gizli madde’ iddialarının nasıl çıktığı konuşuldu. Antlaşmayı onaylayan Birinci Meclis’te yapılan sempozyumun devamı olarak pazartesi İsviçre’nin Lozan kentinde panel düzenlenecek. Sempozyumdaki bildirilerden bazı bölümler özetle şöyle:
#Lozan Barış AntlaşmasıTürkiye’nin entelektüel hayatının en renkli isimlerinden gazeteci-yazar Hıfzı Topuz bu hafta 100 yaşına bastı! Onunki Nişantaşı’nda bir konakta başlayıp 1960’ların Paris’inden Afrika’ya, oradan Türkiye’nin en sevilen yazarlarından biri olmaya uzanan bol serüvenli bir hikâye… Cumhuriyet’in ilan edildiği yıl dünyaya gelen Topuz; 2 büyük savaş ve birçok devrime tanıklık etti, çok etkili isimlerle mülakatlar yaptı. Peki bir asır boyunca neler gördü, onu en çok neler etkiledi? Topuz, 100’üncü yaşını kutlarken sorularımızı yanıtladı. Nice yıllara!
#Hıfzı TopuzOsmanlı’nın son dönemine damga vuran Teşkilat-ı Mahsusa’nın hikayesi, Raif İnan ve Uğur Veli’nin yapımcılığında “Mahsusa” projesine dönüştü. TRT’nin dijital platformu için çekilen, yönetmenliğini Şafak Bal’ın yaptığı dizide Mustafa Kemal’i Baki Çiftçi canlandırıyor.
#Teşkilat-I Mahsusa