Özellikle alerjiler nedeni ile pek çok kişi hayatlarında problemler ile karşılaşmaktadır. Bu problemler daha çok hapşuma ve bazı zamanlarda da ateşlenme şeklinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle pek çok kişinin aklına Toz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Toz alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi nedir? Soruları gelmektedir. Bu ve benzeri toz alerjisi ile ilgili soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Toz Alerjisi NedirDünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si alerjinin bir türünden etkileniyor. Alerji hastalarının da yaklaşık yüzde 60’ında gözle ilgili belirtilere, şikâyetlere rastlanıyor. Alerjik konjonktivit de günlük hayatımızı zorlayan bu rahatsızlıklardan biri; gözlerimizde yoğun kaşıntı, kızarıklık, yaşarma ve şişlik gibi semptomlarla ortaya çıkıyor.
#Hazan AKÖZ IŞIKNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfAstım solunum yollarının kronik olarak iltihaplanması sonucu oluşan ve hava yolunun daralmasına sebep olan bir hastalık. Dünya genelinde milyonlarca insanın yaşam kalitesini etkileyen bu rahatsızlık, doğru bilgi ve farkındalıkla kontrol altına alınabilir.
#Melis YılmazALERJİK hastalıklar, aşırı duyarlılık ile karakterlidir. Bir kişinin polen, toz akarları, ilaç, gıda, arı zehiri gibi alerjenlere karşı normalde vermemesi gereken bir tepki vermesidir. Bu tepkiyi veren kişinin bağışıklık sistemidir. Bunların bir kısmı kişinin ani ölümüne yol açabilir. Arı, ilaç ve gıda alerjisi alerjik şoka (anafilaksi) sebep olup, dakikalar içinde kişiyi öldürebilir. Bir kısım alerjik hastalıklar ise sık olarak görülür, insanların önemli bir kısmını etkiler. Alerjik nezle ve kurdeşen (ürtiker) bu özelliğe sahiptir. Bu hastalıklar kişilerin hayat kalitesini, okul ve iş başarısını olumsuz etkiler. Alerjik astım ise kronik seyirli olup hastanın hayatını riske sokar. İç Hastalıkları Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:
#1Dünyadaki tüm evlerde bulunan tozun gerçek zararlarını kaçımız biliyoruz? Bulunduğunuz odaya bakın, muhtemelen belirgin tozları göreceksiniz. Ya göremedikleriniz? Evlerimizdeki tozun çoğunluğunu içeren ve çıplak gözle göremediğimiz, sağlığımızı olumsuz etkileyen partiküllerin mevcut olduğunu da unutmayın!
#DysonAraç içerisinde özellikle sağlıklı bir şekilde hava almanın temel unsurlarından biri polen filtresidir. Tabii araç çevresindeki birçok durum gibi aynı şekilde polen filtresinin de belirli aralıklarla değişmesi gerekir. Peki, Polen filtresi nedir, ne işe yarar ve ne zaman değişir? Polen filtresi tıkanırsa ne olur ve nasıl temizlenir detayları ile derledik.
#Polen FiltresiGörsel olarak dikkat çeken yılan otu, özellikle faydalarıyla değerlendirilen bitkilerdir. Değişik kullanım yöntemleri olan yılan otu sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bitkileri arasında yer alır. Yılan otu nedir, ne işe yarar, nerelerde yetişir, hangi mevsimde bulunur, kullanımı nasıl olmalıdır, zararları var mıdır, nerede satılır gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Yılan OtuSarı kantaron otu, alternatif tıp alanında vazgeçilmezler arasında yer alan bitkilerden biridir. Çok yıllık bitki olan sarı kantaron otu, halk arasında daha çok 'Mayasıl Otu' olarak bilinir. Sarı kantaron otu nedir, ne işe yarar, neden kullanılır, faydaları nelerdir, sağlığa zararlı mıdır gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Sarı KantaronYüz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Yüz alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri içeriğimizde okuyabilirsiniz. Yüz alerjisi nedir ne gibi komplikasyonlara sahiptir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yüz Alerjisi NedirAlerjik reaksiyonlar vücutta çeşitli şekillerde ortaya çıkabilirler. En sık karşılaşılan alerjik reaksiyonlar arasında da sonbahar alerjisi yer almaktadır. Sonbahar alerjisi tedavi edilebilen bir durum olmakla birlikte bu alerjiye sahip olanlar doktora başvurmalıdır. Sonbahar alerjisine sahip kişiler çeşitli platformlar üzerinden bu alerjiye dair araştırma yapmaktadırlar. Peki sonbahar alerjisi nedir? Sonbahar alerjisi neden olur ve bu alerjiye ne iyi gelir? İşte sonbahar alerjisi ile ilgili her şey.
#Sonbahar AlerjisiVücuttaki bağışıklık sisteminin zararsız maddelere bile reaksiyon göstermesi sonucu alerjiler ortaya çıkabilir. Bu alerjilerin çeşitleri de farklılık gösterir. Özellikle de son yıllarda Hint kınası alerjilerinde artış görülmektedir. Hint kınası alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Hint Kınası AlerjisiGöz kapağı alerjisi, göz kapağı üzerinde ya da çevresinde cildin tahriş, kuru ve kaşıntılı olması durumudur. Göz kapağı alerjisi, göz kapaklarında lokalize olarak görülen ve egzamaya benzeyen bir çeşit enflamatuar cilt hastalığı olarak tanımlanabilen bir rahatsızlıktır. Göz kapağı alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Göz Kapağı AlerjisiFındık alerjisi, hem erişkinlerde hem de çocuklarda görülen bir alerji çeşididir. Fındığın direkt olarak tüketilmesi ya da toz halinde iken koklanması da alerjinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Fındığa alerjisi görülen kişilerin bazı besinlere de alerjisi olduğu bilinir. Bu besinler; kaju, antep fıstığı, badem, Brezilya fındığı, ceviz, muskat, su kestanesi, acı bakla unu, Hindistan cevizi, fasulye, soya, mercimek olarak sıralanabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fındık AlerjisiÇikolata, çeşitli tatlılarda ve atıştırmalıklarda yer alan popüler ve oldukça lezzetli bir besindir. Ama bazı kişilerde kimi zaman alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Çikolatanın çeşitli bileşenleri olduğu için alerjik reaksiyon bu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çikolata alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Çikolata Alerjisi NedirNohut suyu son zamanların en popüler besinlerinden biri. Gerçekten faydalı mı? Faydalı ise nohut suyu nasıl kullanılır? ve daha pek çok soru merak ediliyor. Gelin bu besinin faydalarına ve nasıl kullanılacağına bakalım.
#Nohut SuyuDiş protez (MYO), diş hekimlerinin tedavi planlarına uygun bir biçimde hayata geçirmiş oldukları tedbirleri uygulamayı hedefleyen bir programdır. Sizin için Diş Protez (MYO) bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanlarını detayları ile derledik.
#Diş Protez (Myo) Bölümü Nedir?Hafta sonu Ankara’da Polatlı’da meydana gelen toz fırtınası ardından Meteoroloji Genel Müdürlüğü yeni bir uyarıda bulundu. Meteoroloji 7 il için uyarıda bulundu. Uzmanlar özellikle kronik hastalığı, astımı, kronik bronşiti, koah ve alerjisi olanları bu dönemde balkona dahi çıkmamaları konusunda uyarıyor. Peki, hangi illerde toz fırtınası olacak? Toz fırtınası nedir?
#Hangi İllerde Toz Fırtınası Olacak?Çölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıSosyal Çalışma Programı başvuru süreci İŞKUR üzerinden başladı. Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında toplumsal faydanın yüksek olduğu alanlarda kamu kurumlarıyla işbirliği halinde düzenlenecek olan SÇP’ye ilgi yoğun oldu. Peki, SÇP nedir, kimler başvuruda bulunabilir, nerede uygulanır, okulu uzayan öğrenci başvurabilir mi? İşte, 30 soruda Sosyal Çalışma Programı’nın detayları
#İŞKUR