AYDIN’ın İncirliova ilçesinde, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Aysın, fotoğrafçı eşi Dilek Aysın ile 15 dekarı topraksız, 22 dekarlık serada çilek üretiyor. Ürettikleri yıllık toplam 140 ton çileği iç piyasaya satan Aysın çifti, hedeflerinin bu ürünün ihracatını yapmak olduğunu söyledi.
#ÇilekAntalya’nın Aksu ilçesinde yaşayan çiftçi, topraklı ürettiği çileklerin maliyeti ve işçiliğinde zorlanınca topraksız çilek üretimine geçti. Hindistan cevizi kabuğunun işlemden geçerek topraksı bir yapı oluşması sağlanan ve cocopeat olarak bilinen süngerler kullanarak 12 bin metrekare alanda 270 bin çilek fidesi diken çiftçi, gelirinin 5 kat arttığını belirtti.
#CocopeatKÜÇÜK bir sermaye ile lüks kozmetik ve parfüm markalarının distribütörlüğünü alarak kendi işini kuran Emine Ersan’ın şirketi Haker Grup, bu sektörde çok büyük grupların yapamadığını yaptı. Kısa sürede 14 lüks markanın Türkiye temsilcisi olan firma bu yıl 4 milyon lira ciroya koşuyor.
Okulun eksiklerini gidermek ve kooperatifleşmeyi öğrenmek adına turşu, reçel, zeytinyağı yapıp satan öğrenciler, şimdi bunları SMA Tip-1 hastalığına yakalanan 14 aylık Defne için üretiyor. İzmir Bergama’daki köy okulunun öğrencileri elde edecekleri geliri Defne bebeğe bağışlayacak.
#Defne Gürbulakİstanbul’da buluşan girişimci ve çiftçi kadınlar kendi hikâyelerini anlattı. Kadınların girişimcilik serüveninde engelleri aşıp, çevresine değer katarak gerçekleştirdiği üretimler dikkat çekti. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, “Tarım, kadın emeğinin en yoğun ve en görünmez olduğu sektör. Daha iyi bir gelecek için gerekenlerden biri bu görünmez gücü görünür hale getirmek” dedi.
#Sponsorlu İçerikİstanbul’da buluşan girişimci ve çiftçi kadınlar kendi hikâyelerini anlattı. Kadınların girişimcilik serüveninde engelleri aşıp, çevresine değer katarak gerçekleştirdiği üretimler dikkat çekti. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, “Tarım, kadın emeğinin en yoğun ve en görünmez olduğu sektör. Daha iyi bir gelecek için gerekenlerden biri bu görünmez gücü görünür hale getirmek” dedi.
#Tarımsal ÜretimTürkiye’nin tarımda maliyet artışı kaynaklı yaşadığı sorunları azaltacak etkilerin başında jeotermal tarım uygulamaları geliyor. Son yıllarda sayıları giderek artan jeotermal seraların tarım ekonomisine etkisini Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap’la konuştuk.
#1Tarım ve Orman Bakanlığı, geleneksel tarım yöntemlerine göre 40 kata kadar daha fazla ürün elde edebilmeyi sağlayan dikey tarım uygulamasına hız veriyor. Gün ışığına ihtiyaç duymadan LED ışıklarla, 30 metre derinlikte dahi tarım yapma imkânı sağlayan dikey tarım uygulamalarına gün geçtikçe ilgi artarken; Bakanlık, bu uygulamayla denizaltında veya uzayda da tarım yapma imkânı sağlanacağını açıkladı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıAntalya, 16.2 milyarlık tarımsal hasılası ile Türk tarımının başkenti konumunda yer alıyor. Hürriyet’e konuşan Antalya Tarım il Müdürü Gökhan Karaca, “Türkiye’de yetiştirilen bir çok ürün ilk kez Antalya’da üretildi. Tarımın modasını Antalya belirliyor diyebiliriz” dedi.
#TarimCantek Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, gıda temininde spekülatif fiyatlara son verilebileceğini belirterek, "Bir gıda bundan sonra bir keresinde bir lira, bir keresinde 10 lira olmayacak. Fiyatı her zaman 2 lira olacak. Tüketici de bütçesini ona göre ayarlayarak pahalılıktan şikâyet etmeyecek. O ürün 365 gün 24 Saat aynı kalitede, aynı fiyattan piyasada bulunabilir olacak” dedi.
#Farminova Bitki FabrikasıHer ne kadar ilkbahar uyanışı simgelese de nedense sonbahar bana yaşamın başlangıcı gibi gelir. Okullar açılır, hasat yapılır, yeni yıla, kışa hazırlanılır. Ve gerçek hayat başlar. Bu haftanın konukları da yeme-içme sektöründen sosyal sorumluluk projelerine imza atarak yeni başlangıçlar yapan en önemlisi de işlerini aşkla yapan, farklılık yaratan isimler...
#Müge Akgün