Güncelleme Tarihi:
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde, akuaponik (topraksız tarım) çevre dostu proje ile balık ve sebze üretimi başlatıldı.
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Elemanı Uzm. Dr. Türker Bodur, balık ve sebze üretirken az su tüketerek daha fazla ürün elde etmek için çevreyle dost üretim sistemi oluşturduklarını söyledi. Uzm. Dr. Türker Bodur, "Tüm dünyanın topraksız tarım olarak da adlandırdığı akuaponik, sürdürülebilir çevre için kentsel tarım projesini Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde örnek proje olarak hayata geçirdik" dedi.
ÇALIŞMALAR BİR YIL SÜRDÜ
Yaklaşık bir yıl üzerinde çalışıp projeyi hayata geçirdiklerini belirten Uzm. Dr. Bodur, "Proje kapsamında Akdeniz Üniversitesi Kampüsü içinde balık ve sebze üretimi için 250 mitrekarelik uygulama alanı oluşturduk. Bu aynı zamanda Türkiye'nin ilk akuaponik üretim merkezi özelliğini de taşıyor. Proje kapsamında oluşturduğumuz örnek modelle bölge halkına, yatırımcılara eğitimler veriyoruz" diye konuştu.
ÇEVREYLE DOST PROJE
Akuaponik sistemin, üretim havuzunda yenmeyen balık yemleri ve balık dışkılarından kaynaklı sudaki azotlu bileşiklerin, bitki ve sebzeler için kullanılması ve azotlu bileşiğin sudan uzaklaştırılarak elde edilen suyun yeniden balık üretim tanklarına aktarılması olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Bodur, "Üretim sistemi kapalı devre çalışıyor. Bu şekilde çevreyle dost, az su kullanılarak birim alandan daha fazla ürün elde ediliyor. Bu yeni bir üretim modeli. Proje sayesinde önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren öğrencilerimize yeni bir uygulama alanı daha oluşturmuş olduk. Tesisimiz halkımıza ve üreticilerimize de açık olacak" dedi.
ZİRAAT FAKÜLTESİ İLE İŞBİRLİĞİ
ABD ve Avrupa'da her geçen gün akuaponik sistemin daha da yaygınlaştığını söyleyen Uzm. Dr. Bodur, "Akuaponik sistemde ülkemiz şartlarına en uygun türler olan sazan, alabalık, tilapia balıkları yetiştirilebiliyor. Sebze üretim bölümünde ise marul, domates ve çilek üretilebilir. Projemizin sebze üretimi bölümünü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Ercan'ın danışmanlığında yürütüyoruz. Projemizi Antalya ve Akdeniz Bölgesi'nde tarım ve su ürünleri yetiştiriciliği yapanlarla paylaşmaya hazırız. Çevreye duyarlı, sürdürülebilir yetiştiriciliğin geldiği, alanındaki son yeniliktir" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI