Yaşlanmayı durdurduğu ya da yavaşlattığı iddia edilen ürün ve tedavilere her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak geçen hafta, bu konuya 'takıntılı' olmasıyla tanınan teknoloji milyarderi Bryan Johnson'ın Instagram'da paylaştığı bir yöntem gündem oldu. Peki normal koşullarda hayatı tehdit eden bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bu yöntem yaşlanmayı durdurabilir mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Sağlık25 Mart’taki yılın ilk Ay tutulması ilişkiler, adalet ve denge konularını öne çıkarıyor. Etkisi 1 ay önce başlayıp tutulmadan sonra 1 ay daha devam edecek. İlişkilerimizi gözden geçirebilir, dengesizliklerle yüzleşebiliriz. Dünyada insan hakları, hukuk sistemi gibi alanlarda değişiklikler olabilir.
#Terazi BurcuKahramanmaraş 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi, sosyal medyadan doktorlara küfrettiği iddiasıyla Uğur Yılmaz Deniz’i (28), 3 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı. Kararın gerekçesinde sosyolog Joseph Kahl'ın 7 maddelik toplumsal sınıfın özelliklerine atıf yapıldı. Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Lütfi Tiyekli, hakimin sosyal sınıf tanımını yaparak verdiği kararda hekimlerin toplumda saygı gösterilmesi gereken bir meslek grubu olduğunu vurguladığını söyledi.
#KahramanmaraşBireyi diğer insanlardan ayıran temel özelliklerin tümüne kişilik denir. Huy ve mizaç, kişiliğin oluşmasında etkilidir. Bunun dışında eğitim, aile, yaşanmışlıklar ve kişinin ahlaki tutumları da kişiliğin şekillenmesinde önemli bir rol oynar. Açık sözlülük, dürüstlük ve yardımseverlik olumlu kişilik özelliklerine örnek olarak gösterilebilir. Yalancılık, sinsilik ve tembellik ise olumsuz kişilik özellikleri arasında yer alır. Kişilik nedir ve kişilik kuramları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimHepimizin malum olduğu üzere, çocukluk, ileride nasıl bir yaşam süreceğimiz ve hayata nasıl tutunacağımızın başlıca motivasyonudur. Kuşkusuz çocukluk döneminde doğayla kurulan ilişki biçimi de, yetişkinlerin doğaya karşı davranış ve tutumlarının belirleyicisi durumundadır. Ancak, kentleşme ve modern yaşam tarzının dayatmasıyla artık çocukların büyük bölümü doğayla deneyim imkanından mahrum kalır. Çocukluğun doğadan kopuk şekilde geçmesi, beden ve ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bunlardan en dikkat çekici olanı, “doğa yoksunluğu sendromu” olarak ifade ediliyor.
#DOÇ. DR. OĞUZ ÖZDEMİR KİMDİR?Sinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitKurum kelimesi sosyoloji biliminde terim anlamında kullanılır. Bir birey olarak insanın toplumsal ilişkilerini oluşturan tüm sosyal roller, kurum olarak tanımlanır. Aynı zamanda bu kavram, kültür kuramının en temel parçalarından birini oluşturur. Toplumun kültürel örüntüleri, kurumsallaşmış insan rollerinin iletişiminden ve etkileşiminden beslenir. Kurum nedir? Kurum kavramını ve kökenini ayrıntılı bir şekilde derledik.
#Kurum Nedir?Hem bir felsefe akım hem de düşünsel bir yöntem olarak değerlendirilen fenomenoloji, birçok felsefe akımını ve filozofu etkilemiştir. Görüngübilim ve Zahiriye ismiyle de bilinen akımı, ''Gerçek Nedir'' ve ''Evrensel Gerçeklik Mümkün müdür?'' gibi sorulara yanıt arar. Görüngübilim nedir, felsefede fenomenolojinin temsilcileri kimlerdir? Sizin için derledik.
#Fenomenoloji (Görüngübilim) Nedir Ve Ne Demektir?Dünyada 600 bin kişinin hayatını kaybettiği korona salgını, zahmetli bir muhasebe istiyor. İnsanların doğaya verdikleri zararla salgınlar arasında nasıl bir bağ var? Siyasete etkisi ne olacak, sosyal ilişkilerimiz nasıl şekillenecek? Yoksa yeni hastalıklar kapıda mı? Pandemi tarihçisi Doç. Dr. Nükhet Varlık’a sorduk.
#PandemiYeni tip Corona Virüsün (Kovid-19) hastalarda neden olduğu koku ve tat kaybını araştırmak üzere dünya genelinde 500’den fazla bilim insanından oluşan bir konsorsiyum kuruldu. Konsorsiyumun kurucularından ABD’de yaşayan Türk bilim adamı Dr. Hakan Özdener, "Kovid-19 hastalarında daha hastalık tablosu ortaya çıkmadan, tat ve koku kaybı hastalığın erken bulgusu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tat ve koku kaybı hastaların yüzde 60’ında görülebilen bir durum, bu çok ciddi bir rakam. Bu konsorsiyumun içinde bulunmak çok özel ve güzel bir duygu. Ülkemi temsil etmek, Türkiye’nin virüse karşı gösterdiği üstün başarıya küçük bir katkıda bulunmak için çok büyük bir fırsat" dedi.
#KoronavirusCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019-2020 Adli Yıl Açılışı dolayısıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törende konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan demokrasiyi güçlendirmek, vatandaşların adalet beklentisine en yüksek cevabı vermek, uluslararası alanda Türkiye'nin hukuk devleti niteliğini güçlendirmek amacıyla yeni reform hazırlıkları içinde olduklarını belirtti.
#HaberOkul hayatına ilk adımı atan mini mini birleri de eğitimine devam eden öğrencileri de kaygı sardı. Ailelerin bu kaygıda payı büyük! Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Herdem Aslan Genç, “Çocuklarınıza baskı yapmayın. Bilgisayara, oyuna yasak koyup bunu okula bağlamanız onlara fayda değil zarar verir” dedi.
#Okulu SevmekTÜRKİYE’de yayaların haklarını savunmak adına İzmir’de kurulan Yaya Derneği, kent yaşamında araçları önceleyen politika ve stratejiler yerine çocukları, yetişkinleri, kadınları, engellileri, bisikletlileri ve sokak hayvanlarını önceleyen uygulamaların yaşama geçirilmesi için çalışma yürütüyor.
#Yalçın BayerJaponya’nın Ankara Büyükelçiliği, Japonya ve Türkiye arasındaki kültürel etkileşimin geliştirilmesi amacıyla ‘2018 Japonya Festivali’ düzenliyor. Etkinliğin açılış töreni, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Japonya Devlet Bakanı Masaji Matsuyama’nın katılımıyla gerçekleşti.
#2018 Japonya FestivaliBipolar bozukluk yani halk arasında bilinen ismi ile manik depresife yatkınlık genetik olarak görülüyor. Yaşam boyu süren bipolar bozukluk tedavi edilmeyince, haftalarca sürebilir ve bu dönemde en çok kişinin yaşamına büyük zarar verir. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Sibel Çakır, bipolar bozukluğun belirtileri, nedenleri ve bipolar bozukluğun tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Bipolar Belirtileri NelerdirTürkiye’de görevli 11 yabancı büyükelçinin Hürriyet okurlarına kendi ülkeleriyle ilgili seyahat, kitap ve müzik önerilerini eylül ayında yayınlamıştık. O günden beri sizlerden gelen istekler doğrultusunda bu kez #büyükelçileröneriyor2’de Finlandiya, Kazakistan ve Karadağ büyükelçilerinin kapısını çaldık. İşte yanıtları…
#Büyükelçiler ÖneriyorTOPLUMUN değerleri, beklentileri, bakışı çok farklı kutuplarda olabilir ama herkesi aynı şemsiye altında birleştiren nadir hedeflerden biri; çocukların geleceği ve eğitimi. Daha ‘kuru’ ve mekanik bir açıyla bakarsanız ekonomide de, bugünün çocukları; geleceğin üretimini yapacak ‘insan sermayesini’ oluşturuyor. Geleceği de o çocukların hayalleri kuracak.
#Uğur Gürsesİnsan ilişkileri, net kuralları olmayan, kişiden kişiye değişen ve başarı formülü asla net olarak belirlenemeyen bir konu. Ne var ki, psikolojik araştırmaların sonuçlarından yola çıkarak bir raya getirdiğimiz önerilerle daha sağlıklı ilişkiler kurmanız mümkün.
#Toplumsal İlişkiler