Toksoplazma enfeksiyonu, Toxoplasma Gondii adı verilen parazitin vücuda girmesiyle oluşan bir hastalıktır.Toksoplazma paraziti gündemdeki haberler ardından yeniden gündeme geldi. Kedi dışkısı ile çevreye yayılan toksoplazma paraziti, körlük, beyin tutulumuna bağlı havale, ateş, kusma gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir. Peki, toksoplazma paraziti tam olarak nedir?
#ToksoplasmaSon günlerde “Kedi yüzünden kör oldu” haberleriyle hayvanlar bir kez daha gündeme oturdu. İzmir’de iki genç kadının kedilerde de bulunan toksoplazma parazitinden dolayı görme kaybı yaşaması, dikkatleri doğada bulunan bu parazite çevirdi. Yıllardır hayvanlarla haşır neşir olduğum için, çok iyi bildiğim bu konunun aslını açıklama gereği duyuyorum. Çünkü görme kaybına neden olan toksoplazma sadece sokak hayvanlarından bulaşmaz!
#GÜZİN ABLAİzmir'de iki genç kadının kedi parazitinden kör olması gündemde. Büyük bir panikle hastaneye başvuran iki kadına yapılan tetkiklerde kedi dışkısında bulunduğu belirtilen toksoplazma parazitinin, gözlerinde yaraya yol açtığı anlaşıldı. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, kör eden parazit toksoplazmayı anlattı.
#Körlükİzmir'de iki genç kadının kedi parazitinden kör olması gündemde. Büyük bir panikle hastaneye başvuran iki kadına yapılan tetkiklerde kedi dışkısında bulunduğu belirtilen toksoplazma parazitinin, gözlerinde yaraya yol açtığı anlaşıldı. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, “En önemlisi el hijyeni. Ellerimizi gözlerimize değdirmeden önce hijyeninden emin olmalıyız!” diyor.
#Toksoplazma Aşısı Var MıHamileler çiğ ete dokunulur mu sorusu, özellikle Kurban Bayramı dolayısıyla gündemde yer alıyor. Kurban Bayramı'nda sıklıkla ete dokunulmak durumunda kalınılması dolayısıyla çiğ ete dokunulur mu sorusu da gebeler ve ailelerinin gündemini oluşturuyor. Peki, Hamileler çiğ ete dokunabilir mi? Hamilelikte çiğ ete dokunmak zararlı mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Hamileler Çiğ Ete Dokunabilir MiHarran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, çiğ et yoluyla bulaşabilen “Toksoplazma hastalığı”ndan korunmak için, çiğ köftede kullanılan etin dondurulduktan sonra kullanılması gerektiğini söyledi.