Güncelleme Tarihi:
ÇİĞKÖFTE DE TEHLİKELİ |
Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, çiğ et yoluyla bulaşabilen “Toksoplazma hastalığı”ndan korunmak için, çiğ köftede kullanılan etin dondurulduktan sonra kullanılması gerektiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Koruk, yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın yöresel yemeklerinden çiğ köftenin, bölgede her yaş grubunca çokça tüketildiğini belirtti. Çiğ köftenin yapılışı sırasında hijyenik koşulların çok önemli olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Koruk, yemeği yapan kişinin elinin temiz olması, köfte malzemelerinin sağlıklı koşullarda hazırlanması gerektiğini vurguladı. “Hastalık, hafif kas ve eklem ağrıları, halsizlik, yorgunluk, lenf düğümlerinde şişlik gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bazı kişiler kendiliğinden bu hastalığı atlatabilir. Bazen hastalar lenf bezlerindeki şişlik nedeniyle bize geldiklerinde toksoplazma olduğunu ortaya çıkarabiliyoruz. Bu hastalık hamileler için büyük bir risk. Toksoplazma hastası hamile birinin doğacak çocuğunda görme, sarılık ve zeka geriliği gibi sorunlar yaşanabilir. Bölgede de çiğ etle yapılan çiğ köfte yeme alışkanlığı çok fazla, bundan ötürü hastalığa yakalanma oranı da fazla olabilir. Çiğ köfte etini, eksi 20 derecede dondurduktan sonra kullanmak, çiğ etle bulaşabilen toksoplazma hastalığından korunmamazı sağlayabilir. Çünkü bu şekilde etin içindeki parazitlerin ölmesini sağlayabiliriz. Ancak en güvenli ve sağlıklı yöntem etin pişirilerek tüketilmesidir.” |
ŞİZOFRENİ İLE DE BAĞLANTISI OLABİLİR
Parazit, kedilerin mide ve barsaklarında yaşayabiliyor. Normalde zararlı olmayan bu organizmalar, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla etkin hale gelebiliyor ve beyni etkileyebiliyor. Uzmanlar toksoplasma gondii parazitinin beyne ulaşmasının duygu-durum değişikliklerine neden olacağına inanıyor. Hatta parazitin şizofreni ile dahi bağlantısı olabileceği belirtildi.
Hastalığın genellikle hiçbir belirtisi yok ancak hamilelikte parazit bebeğe geçebiliyor ya da bağışıklık sistemi zayıfladığında tehlikesi kendini gösteriyor. Baltimore'daki Maryland Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmada Danimarka'da toksoplazma taramasından geçen 45 bin 788 kadının kayıtlarına ulaşıldı.