Mayıs ve haziran ayında sağanak etkisinde kalan Ankara’yı önümüzdeki aylarda nasıl bir hava bekliyor? Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır yanıtladı: “Ankara’da temmuz-eylül ayları arasında mevsim normalleri ve bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık değerlerinin yeni rekorlar kırması sürpriz olmayacaktır '' dedi.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERSıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken başkent Ankara’da da vatandaşlar beyaz örtüye hasret kaldı. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, başkent Ankara’da bu ay şehir merkezine lapa lapa kar yağmasının son derece sürpriz olacağını belirtti.
#TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası BaşkanıGeçtiğimiz haftalarda hava sıcaklıkları tarihi rekorlar kırdı. Temmuz ayının 120 bin yılın sıcağı olabileceğini söyleyen iklim bilimciler, daha da kavurucu sıcak dalgalarıyla karşı karşıya olduğumuzu belirtiyor. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır da bunu destekliyor ve "2024'te çok daha sıcak bir temmuz geçirebiliriz" diyor. Peki bu tablo dünyayı ve ülkemizi nasıl etkileyecek?
#Yüksek SıcaklarSıcaklığın yükselmesine yol açan ‘El Nino’ etkisinin başkent Ankara’da da hissedilebileceğine dikkat çeken TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, “Ankara özelinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ile birlikte birçok yerleşim birimimizde sıcaklıkların rekor kırdığı bir yaz mevsimi yaşamamız sürpriz olmayacaktır” dedi.
#TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat ÇukurçayırNisan ayının gelmesiyle birlikte ‘Nisan yağmurunun faydaları’ bir kez daha gündeme geldi. Nisan yağmurları, halk arasında bolluk, bereket ve şifa getirdiği inanılıyor. Peki, Nisan yağmurunun insan vücuduna faydaları neler?
#Nisan Yağmurlarının FaydalarıDün kuvvetli fırtına bilgilendirmesinde bulunan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugünkü hava durumu için yeni uyarılar verdi. İstanbul'da dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle deniz seferlerinde aksamalar yaşanıyor. Denizde dev dalgalar oluştu. İstanbul Boğazı kıyılarında dalgaların sahile çarpmasıyla su seviyesi 3-4 metre yüksekliğe kadar çıktı. Peki bugün hava nasıl olacak? Kar yağacak mı?
#MeteorolojiBu yılın kış aylarında en çok merak edilen konular arasında yer alan kar ne zaman yağacak sorusu, vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediliyor. Hava durumu haberleri aracılığıyla günlük ve haftalık raporları takip eden birçok kişi, özellikle mega şehir İstanbul'a kar ne zaman yağacak sorusunu yöneltmeye devam ediyor. 'Isı adası' olarak adlandırılan durum sebebiyle kar yağışının bir türlü gelmediğini ifade eden TMMO Başkanı Ahmet Köse, kar ne zaman yağacak soruları için detaylı açıklamada bulundu. İşte, hava durumu bilgileri ve kar yağışı hakkında bazı bilgiler
#Ahmet KocamanMeteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, "Küresel iklim değişikliğinin sonuçları, İstanbul başta olmak üzere bu yazın yurt genelinde de yaşandı. Çok şiddetli yağmur, kısa süreli şiddetli dolu yağışı görüldü. Fırtınalar afetleri tetikledi, rüzgar hızının artmasıyla çatılar uçtu, ağaçlar devrildi" dedi. Türkiye'nin iklim kuşağının da değişmeye başladığına işaret eden Köse, tropikal iklime doğru gidişat yaşandığını, İstanbul'da bile hortumların sıklığının arttığına dikkati çekti. Köse, "Küresel ısınmayla ilerleyen süreçte Karadeniz'in büyük bölümünde, İstanbul'da da deniz sezonu 4-5 ay sürecek, hatta narenciye yetişecek belki de" tahmininde bulundu.
#Küresel IsınmaHızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir. Baharın gelişinin simgesi Hıdırellez kutlamaları bugün yapılıyor. Türk-İslam tarihinde büyük bir öneme sahip olan Hıdırellez, çeşitli geleneklerle kutlanır ve bu gelenekler yörelere göre farklılık gösterir. Mevsimlik bayramlardan biri olan bugünde en yaygın olan geleneklerden biri dileklerin kabul olması için gül ağacının dibine notlar bırakılması veya şekiller çizilmesidir.
#Hıdırellez NedirAşırı yağıştan dolayı Kestel, Yenişehir, İznik ve Orhangazi’de sel felaketi yaşandı. Kestel’de canlar yitirildi. Diğer yerlerde ise yerleşim yerleri tarumar oldu, maddi kayıplar yaşandı. Son dönemde de bu tip olayları daha fazla yaşar olduk. Yaşananlar kaderimiz mi? Bunun önüne geçilebilir mi? Konuyla ilgili akademik oda temsilcilerinin görüşlerini aldık. Olayın yaşandığı bölgede de incelemeler yapan akademik oda temsilcileri, dikkat çeken tespitlerini aktardılar. Özellikle doğanın korunması, iklim değişikliği ve planlamaya dikkat çektiler.
#Serhat TEZCANTMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse önemli uyarılarda bulundu. Köse açıklamasında "Küresel ısınma ve iklim değişikliği sonucu sel, taşkın, fırtına, kuraklık gibi olayların yanı sıra yıldırım, şimşek, hortum gibi olaylarda da artışlar görülmektedir. Bu durum ne ilk ne de son olacak. Her geçen yıl iklim değişikliğinin etkisiyle bu tarz hadiselerin şiddetinde ve sıklığında artışlar görülmektedir ve görülmeye de devam edecek" dedi.
#MeteorolojiMeteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, "Cam binalar, gelen ışığı yansıtması sonucu civarındaki sıcaklığı 3 dereceye kadar artırmaktadır. Beton ve asfalt kaynaklı sıcaklık farkını da hesaba kattığımızda 33 derece olan sıcaklık Maslak'ta ortalama 42-45 derece aralığında, hemen yanı başındaki Belgrad Ormanları'nda ise 32 derece hissedilir. Dolayısıyla ortaya 10 derecelik sıcaklık farkı çıkıyor" dedi. Cam binaların yol açtığı bu ısınmanın insan ölümlerine neden olduğunu belirten Köse, birçok iklim tipi için binaların camla kaplanmasının uygun olmadığını kaydetti.
#MeteorolojiMeteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse uyardı: 'Sıcaklık gölgede 33 derece, hissedilen ise 37 dereceye kadar çıkıyor. Ama asfalt ve beton sıcaklığı 60 dereceye kadar yükseliyor. Bu da ‘süper hücre’ yağışını tetikliyor. Süper hücre yağışlarının etkisi ve sıklığı artabilir...'
#İstanbulKaradeniz’de inşa edilen HES’ler, nükleer santral projeleri, su değil zehir taşıyan nehirler, iklim değişikliği, sel felaketleri, siyanürle altın arama faaliyetleri... Türkiye’nin karşı karşıya olduğu onlarca çevre sorunu var. Ancak hayatını çevre meselelerine adamış isimlere göre birinci sırada, ülkenin doğru düzgün bir çevre politikasına sahip olmaması geliyor. Tünelin sonundaki ışığa dair umutları ise pek az.