Sağlıklı beslenmeye önem veren kişilerin tercih ettiği besin türlerinden biri de balık çeşitleri olmaktadır. Balıklar içerdikleri zengin omega 3 sayesinde sıklıkla tüketilmesi gereken yiyeceklerden biri olarak belirtilmektedir. Son zamanlarda uzmanların tüketilmesini özellikle tavsiye ettiği balıklar vücudu birçok hastalığa karşı korumaktadır. Tirsi balığı da bir balık türü olarak insanlar tarafından sevilerek tüketilmektedir. Peki, Tirsi balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Tirsi balığının faydaları ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Özellikle Karadeniz'de görülen, Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde de sıklıkla karşılaşılan 'tırsi balığı', hem lezzeti hem de ucuz fiyatıyla dikkat çekiyor. 'Mangal söndüren' olarak bilinen, kılçıklarıyla birlikte yenilebilen tırsi balığı, Düzce'de tezgahları süslüyor.
#Tırsi BalığıÖzellikle Karadeniz'de görülen, Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde de sıklıkla karşılaşılan 'tırsi balığı', hem lezzeti hem de ucuz fiyatıyla dikkat çekiyor. 'Mangal söndüren' olarak bilinen, kılçıklarıyla birlikte yenilebilen tırsi balığı, Düzce'de tezgahları süslüyor.
#Tırsi BalığıBugün sizi çok ilginç bir konu ile tanıştıracağız; balıkta sahtecilik! Dünya genelinde yapılan araştırmalar, restoran, market ve balıkçılardan alınan bazı balıkların sahte etiketlendiğini söylüyor. Peki Türkiye? Gelin bu konuya daha yakından bakalım...
#Sahte BalıkSAMSUN’da tirsi balığı avlamak için denize açılan balıkçıların ağlarına çöp takıldı.Balıkçı Aydın Kaya (47), "Son zamanlarda denizden balıktan çok çöp çıkıyor. Bugün de 400 metre ağımız denizden çıkan çöpler yüzünden kullanılamaz oldu" dedi.
#SamsunAv yasağı sonrası balıkçı tezgahlarında en çok hamsi, mezgit ve istavrit yer aldı. İstavrit ve hamsi kilosu 100 liradan, barbun ile zargana ise 200 liradan satılıyor. Balıkçı Nezvat Çoruh, havaların soğuması ile hamsinin bollaşacağını dile getirerek, "Karadeniz'de bu sene hamsi bol ama palamuttan biraz endişeliyiz. Ama hamsi, mezgit ve istavrit bol.'' şeklinde konuştu.
#RizeTÜRKİYE'nin denizlerinde avlanan balık miktarı 4 yılda yüzde 32 azaldı. 2019 yılında 374 bin 725,7 ton olan avlanan balık miktarı, 2020 yılında 291 bin 910,1 tona, 2021 yılında 262 bin 289,7 tona, 2022 yılında 254 bin 535,3 tona geriledi.
#ANTALYATrabzon’da bir hafta önce tezgahlarda 8 liradan satılan hamsinin fiyatı 15 liraya yükseldi. Trabzonlu balıkçılar Gürcü hamsisinin yolunu gözlüyor. Balıkçı Mehmetcan Örseloğlu, "Vatandaş hamsiden umutluydu ama tarihinde ilk defa bu fiyatları gördü. Kasası 170 lira civarında satılıyor. Kayıklar Gürcistan tarafında doğru gitmeye başladı. Orada da hamsi olmazsa sezon biter" diye konuştu
#HamsiÜç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin denizlerinden avladığı toplam balık miktarında son 10 yılda yüzde 30 gerileme yaşandı. En çarpıcı düşüş kefal, levrek, çipura, akya, kalkan gibi dip balığı türlerinde görüldü. On yıl önce 10 bin 560 ton avlanan kefal, geçen yıl bin 721 tona düştü - ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gücü: "Pek çok balık türünde tehlike çanlarının çalmaya başladığı sınırdayız" dedi.
#Türkiye İstatistik Kurumu BaşkanlığıTürkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2014 yılı su ürünleri istatistiklerinden derlediği bilgiye göre, Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin denizlerinden avladığı toplam balık miktarında son 10 yılda yüzde 30 gerileme yaşandı. En çarpıcı düşüş kefal, levrek, çipura, akya, kalkan gibi dip balığı türlerinde görüldü.
#Hamsi