İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan habere göre; yeni dönem stajyer doktorlar sıcak çarpması, dang humması, sıtma ve küresel ısınmanın sağlıktaki rolü gibi konular üzerine odaklanacak. Bu amaçla kurulan Avrupa İklim ve Sağlık Eğitimi Ağı’nın (ENCHE) kapsamında Glasgow Üniversitesi liderliğinde, İngiltere, Belçika ve Fransa gibi ülkelerden 25 tıp fakültesinde 10 binden fazla öğrencinin eğitimine iklimle ilgili dersler eklenecek. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da Türkiye’de tropikal hastalıkların arttığına ancak tedaviyi uygulayacak uzman doktor olmadığına dikkat çekti.
#Dönem Stajyer DoktorlarKurutulmuş bitki örneklerinin baskılanarak saklandığı Ankara Üniversitesi(AÜ) Fen Fakültesi Herbaryumu(ANK) yaklaşık 250 bin bitki örneğini barındırıyor. Herbaryum Sorumlusu Selçuk Tuğrul Körüklü, başkentin bitki çeşitliliği için, “Yapılan araştırmalar, başkent Ankara’daki bitki türünün İngiltere’nin bitki türünden daha zengin olduğunu ortaya koyuyor” dedi.
#Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi HerbaryumuSel, kuraklık, can ve ürün kaybı gibi felaketleri afet diye anıp iklim krizine bağlıyoruz ama nedense aşırı sıcaklar ülkemizde halen afet sayılmıyor. Oysaki iklim krizi, El Nino’nun da etkisiyle en sert yumruğu bugünlerde atıyor ve ilk darbeyi yiyenler de yaşlılar, çocuklar ve işi gereği sıcaklığın en yüksek olduğu saatlerde sokakta çalışması gerekenler oluyor... Peki, gerekli önlemleri yeterince alabiliyor muyuz?
#YazOECD tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan İstihdam Görünümü 2023 Raporu’nda, yapay zeka sebebiyle bazı mesleklerin risk altında olduğu, bazılarınınsa gelecekte daha popüler olacağı bilgisi yer aldı. Ayrıca raporda, çalışanların yüzde 60’ının gelecek 10 yıl içinde işlerini yapay zekaya kaptırma korkusu yaşadığı belirtildi.
#OECDSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre tercih sürecini 5 Ağustos’a kadar tamamlaması beklenen milyonlarca öğrenci, kariyerleri için en doğru sıralamayı yapmak için çalışıyor. Yükseköğretim Kurulu verilerinden derlenen Tıp Fakülteleri İnceleme Raporu, doktorluk mesleğini icra etmek isteyen öğrenciler için rehber niteliği taşıyor. Genel verilere göz atıldığında, geride bıraktığımız 3 yılda Türkiye’deki tüm tıp fakültelerinin kontenjanlarının toplamda 2 bin 695 öğrenci arttığı kaydedildi. 2021’in en çok tercih tıp edilen fakülteleri ise Marmara ve Hacettepe oldu.
#YKSYükseköğretim Kurumları Sınavı’na ait (YKS) puan ve sıraların açıklanmasının ardından ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün Hürriyet Gazetesi’ne konuştu. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte 25 Temmuz’da yayınlanan Hürriyet Gazetesi Üniversite Tercih Rehberi’nde yer alan haberde Aygün adaylara tercih yaparken “Kendi isteğiniz önemli, sonuçta tercih edeceğiniz bölüm geleceğinizi şekillendirecek” tavsiyesini veriyor. Haberin tamamı şöyle:
#Prof. Dr. Halis Aygün2022-YKS Tercih Kılavuzu yayımlandı. Toplam kontenjanın 1 milyon 61 bin 686 olarak açıklandığı kılavuza göre, tıp için ilk 50 bin, diş hekimliği için ilk 80 bin, eczacılık için ise ilk 100 binde yer almak gerekiyor. Daha önce ilk 100 binle öğrenci alınacağı açıklanan hukuk ise ilk 125 bine giren adayları kabul edecek.
#YKSMilyonlarca gencin kaderini belirleyen YKS, yarın ve pazar günü yapılacak. 2 yıl aradan sonra ilk kez maskesiz girilecek olan YKS’deki bir diğer ilk de baraj puanının kaldırılması. Rekor katılımın beklendiği maraton öncesi ÖSYM Başkanı Aygün, sınavla ilgili merak edilenleri Hürriyet için yanıtladı.
#YKSHollanda'da Covid aşısı konusunda şüpheleri olan Türkiye kökenli göçmenleri bilgilendirmek için, bugünden itibaren ulusal Türkçe aşı bilgilendirme hattı devreye giriyor. Hollandaca ve İngilizce hizmet veren aşı danışma hattı, artık arayanları Türkçe olarak da bilgilendirecek.
#HollandaYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Vakıf yükseköğretim kurumlarındaki tıp ve sağlık eğitimine ilişkin konuların detaylı bir şekilde ele alındığı “Vakıf Yükseköğretim Kurumlarında Tıp ve Sağlık Eğitimi Bağlamında Üniversite Hastaneleri Çalıştayı” düzenlendi. YÖK Başkanı Erol Özvar, yükseköğretim kurumlarında daha nitelikli bir ekosistemin oluşması için çaba sarf ettiklerini belirtti.
#Yükseköğretim KuruluBilindiği gibi cerrahi alanı ilaçla ya da farklı tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkları, yaralanmaları, yapı bozukluklarını gidermek sebebiyle hastalıklı olan bölümün kesilerek yani ameliyat edilerek tedavi edilmesidir. Bu bakımdan cerrahi önemli bir alandır. Beyin cerrahı da en önemli cerrahlık alanlarından biridir. Beyin cerrahı nasıl olunur, beyin cerrahı olmak için hangi bölüm okunmalı detayları ile derledik.
#Beyin CerrahıAK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Hangi kamuoyu anketini getirirseniz getirin, bütün kamuoyu anketlerinde AK Parti açık ara birinci partidir. Bu anlamda da kendisini iktidara namzet görenlerin bu anketlerin geride nal topladıkları, çok daha geriden geldikleri açıktır, ortadadır" dedi.
#Numan KurtulmuşAK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Hangi kamuoyu anketini getirirseniz getirin, bütün kamuoyu anketlerinde AK Parti açık ara birinci partidir. Bu anlamda da kendisini iktidara namzet görenlerin bu anketlerin geride nal topladıkları, çok daha geriden geldikleri açıktır, ortadadır" dedi.
#Numan KurtulmuşMedicana Grubu İzmir’in ardından 95 milyon dolarlık yatırımla Ataşehir’de yeni bir hastane açmaya hazırlanıyor. İstanbul’da iki yeni hastaneyi daha devreye almayı planladıklarını belirten Medicana Grup Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Bozkurt, “Bu yatırımların ardından hedefimiz yurtdışında hastane açmak. Radarımızda Avrupa, Afrika ve Türk cumhuriyetleri var. Ancak Avrupa’dan başlamak istiyoruz” dedi.
#Gazetehaberleri