Tımar sistemi, Osmanlı Devletinde yüzyıllar boyunca uygulanmış olan bir vergi sistemidir. Osmanlı İmparatorluğunun ekonomik ve idari açıdan güçlenmesini sağlayan bu sistem, devletin 14. yüzyıldan itibaren uygulanmaya başlamıştır. Tımar sistemi askerler ve çiftçiler için getirilse de, daha sonra devlet memurlarına da vergi toplama yetkisi verilmiştir. Tımar sisteminin özelliklerini, amaçlarını ve yararlarını ve bozulma nedenlerini sizin için derledik.
#Tımar Sistemi Nedir?Tahrir kelime ve sözlük anlamı olarak bir şeyi yazma, kitap haline getirme olarak tanımlanır. Osmanlı'da olan tımar sistemi ile eyaletlerde sayımların adına denmektedir. Tahrir defteri ise bazı belli olan kurallar çerçevesinde gelişe gösteren bir defterdir. Her vilayette görevli olan bir Emin atanması sonucunda kadı ile birlikte teftiş gerçekleştirilmektedir. Kadının görevi ise emini denetlemek olarak bilinir. Bu denetleme ve sonrasında yapılan bazı işlemler ile bu el kitabı meydana gelmektedir. Adı ise tahrir defteri olarak adlandırılır. Peki, tahrir defteri nedir ve ne işe yarar? Osmanlı'da tahrir defteri neden tutulurdu tüm detayları ile derledik.
#TahrirYurtluk kelimesi çok sık olarak duyulmakta olan sözcükler arasında kendisine yer bulmayı başarmış durumdadır. Bu bakımdan Yurtluk kelimesinin anlamını öğrenmek isteyen insanların sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Bu sebeple çok sık olarak sorulan ve yanıtı araştırılan yurtluk nedir? Osmanlı Devletinde yurtluk ve ocaklık ne için kullanılır tüm detayları ile derledik.
Osmanlı döneminde ortaya çıkan pek çok isyan bulunmaktaydı. Bu isyanlardan bir tanesi de Celali isyanlarıydı. Celali isyanlarının kim tarafından çıkartıldığı ve bu isyanlarının sebeplerinin neler olduğu tartışılmaktadır. Celali isyanları ile ilgili son günlerde pek çok araştırma yapılmaktadır. Peki, celali isyanları nedir? Celali isyanlarının sebepleri nelerdir? Celali isyanlarının bastırılması emrini kim vermiştir? İşte Osmanlı dönemindeki en önemli isyanlardan olan Celali isyanları ile ilgili tüm detayları derledik.
#Celali İsyanlarıMültezim ve iltizam kelimeleri birbirleriyle bağlantılı olan aynı tanım içinde yer alan fakat farklı anlamları ifade eden iki kelimedir. Osmanlı döneminde toprak sisteminde yer alan sözcüklerdir. Mültezim sözcüğü Arapça kökenli olup bir işi üstlenen anlamına gelmektedir. Takılma, görev alma, üstlenme, yapışma anlamlarını ifade etmektedir. Sizler için bilgilendirici olarak mültezim nedir, mültezim ve iltizam sistemleri arasındaki farklar ile beraber benzerlikler nelerdir detayları ile derledik.
İnsanoğlu tarihte toplumların yönetim şekillerini oluşturabilmek adına birçok soysal, politik ve kültürel sistemler kurmuş ve bu sistemler insanların yaşayış şekillerini doğrudan etkilemiştir. Peki, bu sistemler arasında bulunan derebeylik nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? Derebeylik yönetim şekli ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Derebeylik Nedir Nasıl Ortaya Çıkmıştır?Mukataa Osmanlı döneminde bir hayli fazla kullanılan bir sözcük olma niteliği barındırmakta idi. Sizin için Mukataa nedir? Mukataa düzeni iltizamı nedir? Mukataa hakkında kısaca bilgiler şeklinde belirlenmiş durumda olan ve çok fazla merak edilen konuları detayları ile birlikte derledik.
#Mukataa Nedir?Bireyler tarih kitapları gibi pek çok yerde sık sık ikta sisteminden bahsedildiğini görmüştür. Bu durumun genel olarak anlamı da bu bireyler tarafından merak edilmektedir. Bu nedenle sık sık İkta sistemi nedir ve faydaları nelerdir? Selçuklularda ikta sistemi özellikleri ve amaçları nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#İkta Sistemi Nedir Ve Faydaları Nelerdir?Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun barışçıl çözümüne ilişkin ağustos ayında açıklayacağı “yol haritası” yazılıp konuşulmaya başlandı. Bundan tam 100 yıl önce Osmanlı Makedonu Yane Sandanski’nin de Şark Sorunu’nu çözecek bir reçetesi vardı! Sandanski, Osmanlı sosyalistiydi; dağa çıkmıştı. Ancak bağımsızlıktan yana değildi, çözümü dış güçlerde değil Osmanlı yönetimiyle ittifakta aradı. Bir dönem dağlarda çatıştığı İttihatçılarla masaya oturdu. Ve sonra...