Tifo hastalığı yüksek ateş, ishal ve kusmaya yol açan ve ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Etken mikroorganizma genellikle Salmonella typhi isimli bakteridir. Enfeksiyon sıklıkla kontamine yiyeceklerden ve içme suyundan bulaşır ve el yıkamanın daha az olduğu yerlerde daha yaygındır. Peki Tifo hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#TifoBulaşıcı bir hastalık olan tifo, insanlara su ve yiyecek yoluyla geçiyor. Tifo, özellikle temiz su sıkıntısının yaşandığı Güney Asya ve Afrika'da oldukça yaygın şekilde görülüyor. 'Salmonella Typhi' adındaki bir bakterinin yol açtığı tifo hastalığı, halk arasında 'kara humma' olarak da biliniyor. Peki, tifo nedir? Tifo hastalığının belirtileri neler?
#Tifo Nedir?Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, deprem bölgesinde dış ortamda kalan insanların, leptospira cinsi bakteriyle enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşan, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına maruz kalabileceğini belirterek, "Vahşi hayvanlarda, fare gibi kemirici hayvanlarda weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir" dedi.
#Deprem BölgesiDicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Denli, gübre bulaşmış ya da kirlenmiş yumurtalardan uzak durulmasını gerektiğini belirterek, "Bunların doğallıkla, organiklikle bir ilişkisi söz konusu değildir. Sadece tüketiciyi kandırmaya yönelik bir durumdur. Özellikle 'salmonella' dediğimiz bakteri, kabukta sıkça bulunan bir bakteridir. Yumurta bu şekilde veya tam pişirilmeden tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine de yol açabilmektedir" dedi.
#Salmonella BakterisiDicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Denli, gübre bulaşmış ya da kirlenmiş yumurtalardan uzak durulmasını gerektiğini belirterek, "Bunların doğallıkla, organiklikle bir ilişkisi söz konusu değildir. Sadece tüketiciyi kandırmaya yönelik bir durumdur. Özellikle 'salmonella' dediğimiz bakteri, kabukta sıkça bulunan bir bakteridir. Yumurta bu şekilde veya tam pişirilmeden tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine de yol açabilmektedir" dedi.
#YumurtaASUD (Ambalajlı Süt Ürünleri Derneği)’nin #subiterseherkessusar etiketiyle sütçülük sektöründe yer alan tüm paydaşlara su kullanımı konusundaki rolünü göstermek, su kullanım durumunun gözden geçirilmesini sağlamak ve suyun verimli kullanımı için olanakların araştırılmasında itici güç olmak için bir proje hayata geçirdi.
#BursaAkciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan ve kış aylarında kendini gösteren bronşit çocukları daha fazla etkiliyor. Bronşit, soluk borusundan dallanarak akciğerlere yayılan hava borularını örten zarın akut veya kronik olarak iltihaplanması anlamına geliyor.
#ÇocukÇin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan ve daha sonra birçok ülkeye yayılan yeni tip koronavirüsü, Dünya Sağlık Örgütü "pandemi" olarak ilan etti. Pandemi hastaneleri ile ilgili açıklamaların yapılmasının ardından vatandaşlar, “Pandemi nedir, ne demek?” sorularının yanıtlarını öğrenmek istiyorlar.
#PandemiDünyada hızla yaygınlaşan corona virüsü ile ilgili gelişmeler gelmeye devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) birçok ülkeye ulaştığını belirterek "Pandemi tehdidi çok gerçek oldu." açıklaması yaptı. Pandemik influenza ve pandemi ile ilgili tanımlar açıklama sonrası gündemde yer edindi. Geniş bir alana yayılan hastalıklar için kullanılan pandemi, üç koşul sağlandığında gerçekleşiyor. Peki, pandemi nedir? Tıpta pandemik ne demek, hangi hastalıklar pandemiktir? İşte, kısaca pandemi ile ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Pandemi NedirAydın Doğan Ödülü’ne değer görülen Türkiye’de figür resmin özgün ismi Neş’e Erdok, “Resim yapmak için yalnızlık önemlidir. Hayatım boyunca yalnız yaşadım. Resim yapmak benim için varlık sorunuydu. Bizde değişmeyen bazı evlilik biçimleri var. O zaman resim yapamazsınız, resim hobi olarak kalır” diyor.
#Kitap SanatSağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Doktor Ercan Yavuz yaz aylarıyla beraber ishal, tifo, kolera, dizenteri, hepatit ve beta streptokok (bademcik) gibi hastalıklarda artış beklediklerini belirterek "daha sular kesilmeden 2006 Temmuz ortalamasına göre ishalde artış var. İshal vakaları beklentilerin üzerinde. Geçen yıl bu zamanda yüz hastanın 15'inde ishal tanısı konurken bu yıl yüz hastanın 30'una konulmaya başlandı" diye konuştu.
Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Fakıbaba, ildeki yapıların yüzde 70’inin gecekondu niteliğinde olduğunu belirterek, çarpık kentleşmenin önüne geçmek için büyük bir mücadele gerektiğini söylüyor. Fakıbaba, aksi takdirde turizm konusundaki beklentilerin boşa çıkacağını belirtiyor.