Tifo hastalığı yüksek ateş, ishal ve kusmaya yol açan ve ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Etken mikroorganizma genellikle Salmonella typhi isimli bakteridir. Enfeksiyon sıklıkla kontamine yiyeceklerden ve içme suyundan bulaşır ve el yıkamanın daha az olduğu yerlerde daha yaygındır. Peki Tifo hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#TifoŞişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Ebola ve MERS virüslerinden korunmak için öncelikle risk değerlendirmesi yapılması gerektiğini belirterek, "Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahatler zorunlu değilse ertelenmelidir. O bölgeye gidenler veya orada yaşayanlar suya ve sabuna dokunmalı, sık sık ellerini sabunlu suyla yıkamalıdır" dedi.
Ağızdaki yerleşik bakteri florasının, çeşitli durumlara bağlı olarak hastalık yapabilme yeteneği kazanmasından kaynaklanır ağız nezlesi. Her yaşta görülebileceği gibi, özellikle iyi beslenmeyen çocuklarda, diş çıkaran bebeklerde ve kızamık, kızıl, suçiçeği, kızamıkçık gibi döküntülü hastalıklar sırasında ortaya çıkar.
Ağız kokusu, bir hastalık belirtisi olmasından öte, sosyal ilişkileri bile derinden etkileyebilecek ciddi bir problem. Ne var ki, tedavi sıralamasında hep listenin sonlarında yer alıyor, sürekli erteleniyor. Oysa ağız kokusu, diş ve diş eti hastlalıklarının yanısıra gastrit, ülser, kanser, böbrek fonksiyon bozuklukları gibi ciddi sindirim rahatsızlıklarının da nedeni olabilir. Bu nedenle her türlü ağız kokusunun önce nedeni araştırılmalı, sonra da tedavisi yapılmalı!
#Beslenme