Geçen yıl gözümüz COVID-19 aşılarının üzerindeydi. Biliminsanları bu konuya yoğunlaşırken farklı sağlık sorunlarının çareleri için de çalışmalar sürdü. Yeteri ve hak ettiği kadar büyük ses getirmeyen tıbbi buluşlar için literatürü taradık; 2021’de sıtmadan candida’ya, ön çapraz bağ yırtığı tedavisinden 50’den fazla kanseri test edebilen yönteme birçok sevindirici gelişme yaşanmış. İşte umut verici çalışmalar...
#Tıbbi BuluşlarPfizer/BioNtech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının temel aldığı mRNA teknolojisini geliştiren Macar asıllı bilim insanı Katalin Kariko, "İnsanların keşfimizi keşfetmeleri uzun zaman aldı. Aşıyı bir paket çikolata kaplı fıstıkla kutladım. Ama asıl kutlamayı yazın bu sıkıntılar sona erince; virüsü, aşıyı unuttuğumuz zaman yapacağım" dedi.
#TeknolojiCasus, savaş pilotu, çikolata tarihçisi ve tıbbi buluşlar yapan bir mucit. Roald Dahl, yazdığı kitaplar kadar renkli bir yazar. Charlie’nin Çikolata Fabrikası ve diğer çocuk kitaplarıyla tanınan Dahl’ın yetişkinlere anlattığı hikâyeler de bir o kadar sihirli.
#Roald DahlDünya nüfusu yaşlanıyor ve bu zannedilene kıyasla çok daha hızlı gerçekleşiyor. Şu an, dünya nüfusu 28 yaşın altında ve üstünde olanlar arasında ikiye ayrılmış durumda. 21’inci yüzyılın ortalarına geldiğimizde, bu rakam 40 olacak. Bu gidişle 2018 yılında bir ilk yaşanacak ve 65 yaşında olan insan sayısı, beş yaşındaki çocukların sayısını aşacak.
İZMİR Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Genel Cerrah Doç.Dr. Ali Doğan Bozdağ, hemoroid ameliyatlarında kullanılan çalışması videoanoskop cihazı ile katıldığı, Japonya'nın Sendai kentindeki 19'uncu Uluslararası Tıbbi Buluşlar ve Teknoloji Kongresi'nden mansiyonla döndü.
140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#TeknolojiPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni YılBursa'da 'İntegratif ve Anadolu Tıbbı Kongresi'nin açılış programına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Tüm dünyada, geleneksel ve tamamlayıcı tıp, son derece talep görür hale geldi. Çünkü bu metot, insanı ruh ve beden bütünlüğü çerçevesinde değerlendiriyor. Koruyucu hekimliği esas alıyor. Ancak, GETAT uygulamalarının bilimsel ve akademik zeminde yürütülmesi son derece önemli. Ülkemizin bu anlamda potansiyeli ve mirası var. Türkiye'nin GETAT uygulamalarında önde gelen ülkelerden biri ve tüm dünya için cazibe merkezi olacağına eminim" dedi.
#BURSACumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC'de, tarihi bedestende açılan 100 Objede Türk İslam Bilim Tarihi Sergisi'nde konuştu. Oktay, "Geçmişte nasıl bilime ve ilerlemeye öncülük ettiysek bugün de çığır açan teknolojilerde lider ülke olmak için çalışıyoruz." dedi.
#Fuat OktayDünyanın ilk antibiyotiği olarak bilinen penisilin, günümüzde hala çok önemli bir yere sahiptir. Pek çok insan bu antibiyotiğin nasıl ve ne zaman bulunduğu, ayrıca kim tarafından bulunduğu konusunda bilgi almaya çalışıyor. Peki, penisilini kim buldu ve icat etti? Penisilin ne zaman bulundu? İşte bu konu hakkında bilinmesi gereken detaylar.
#Penisilini Kim Buldu Ve İcat Etti?İyi bir kardiyalog olmanın ötesinde dünyanın sağlık gündemine yön veriyor. Her ülkede ‘pop star’ muamelesi görüyor. Şimdi 2500’e yakın yıldızın isminin bulunduğu, Hollywood Bulvarı’ndaki ‘Şöhret Yolu’na (Hollywood Walk of Fame) ismini yazdıran ilk Türk unvanına da sahip. Yazarımız Dr. Mehmet Öz’le konuştuk: “Şöhret Yolu’nda bir yıldız sahibi olmayı hiç hayal etmedim. Çocukluk hedefim dünyadaki en iyi kalp cerrahı olmaktı.”
#GazetehaberleriErzurum'da 3 akademisyen, moleküler biyoloji ve genetik alanında yaptığı çalışma sonucu, laboratuvarlarda kullanılan araştırma ve ayrıştırma ürünlerin içerisine zarar verici petrol kaynaklı kimyasal maddeler yerine aynı işlev ve özelliklere sahip doğal maddeler ekleyerek "çevre dostu laboratuvar ürünleri" geliştirmeyi başardı.
#BilimKoç Üniversitesi tarafından, evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek ve bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla başlatılan, ‘Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın bu yıl üçüncüsü sahibini buldu.
#ÜniversiteTimes Higher Education (THE) ve QS gibi saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarının dünya sıralamalarında, Türkiye’den de üniversiteler yer alıyor. Sayısız program arasından hangisini tercih edeceğinize karar veremediyseniz, bu listelerde olan, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin rektörlerine kulak vermeye ne dersiniz?
#ODTÜ