Erkeklik hormonu ve sperm üretiminde görev yapan testisler, erkek üreme sisteminin en hassas ve bir o kadar da kritik parçasıdır. Erkeklerin cinsel fonksiyonlarında ve sperm kalitelerinde temel öneme sahip olan testislerin sağlığının korunması için basit ama olmazsa olmaz bazı tedbirlerin alınması gerekir. Bu haftaki köşe yazımda testis sağlığını koruyup iyileştirmeye yardımcı olacak bilgiler paylaşacağım. Hadi birlikte, önemli detaylara göz atalım.
#Oksidatif Stresİyi kalitede embriyo transferi yapılmasına rağmen uygulanan üç ve üzeri tüp bebek tedavisinde gebelik elde edilememesi durumu tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olarak tanımlanmaktadır. Bu olumsuz sonuçlara yol açan kadın ve erkek kaynaklı pek çok faktör vardır.
#Tüp BebekSevdiğiniz canlıyla aynı evi paylaşmak mutluluğun yanında kurallar da getiriyor. Birlikte yaşamanın belli sorumlulukları var. 14 Şubat öncesi ‘tüylü aşklarımız’la huzurlu ve sağlıklı bir hayat sürmek için yapmamız ve yapmamamız gerekenleri bir hatırlayalım istedik...
#Itır IlgazOrtaya çıkan alt varyantlar ile Covid-19’un varlığı devam etse de hastalığın yıkıcı etkilerinde belirgin bir azalma var. Fakat bu durum orta ve uzun vadede hastalığa bağlı ortaya çıkan şikâyetlerin önemini azaltmıyor. Uzun Covid olarak adlandırdığımız durum; Covid-19 geçiren hastalarda, enfeksiyonun yol açtığı şikâyetlerin haftalar ve hatta aylar boyunca devam etmesi anlamına geliyor. Peki erkek üreme sistemi sağlığı Covid-19’dan nasıl etkileniyor? Bu haftaki köşe yazımda Covid-19’un erkek üreme sistemine olan etkileri hakkında bilgi aktaracağım.
#Covid-19 Sonrası Erkekler Cinsel SorunBilim insanları, bisiklet kullanan erkekleri cinsel sağlıkları konusunda uyarıyor. Araştırmacılar, erkeklerin genital bölgelerinin sele üzerinde uzun süre kalmasının "kritik" olduğunu söylüyor. Peki bisiklet kullanan erkekler nelere dikkat etmeli?
#Cinsel SağlıkÜROLOG Op. Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, idrar kaçırma, iktidarsızlık, prematür ejakülasyon sorunları, mesane hastalıkları, prostat kanserini ve böbrek taşlarını en son bilimsel gelişmeler ışığında tedavi ediyor. İzmir, Çanakkale, Muğla gibi büyükşehirlerin yanı sıra Türkiye genelinde bugüne kadar erkek cinsel sağlığı, prostat hastalıkları, testis hastalıkları konusunda on binlerce erkek hastayı da tedavi ettiğini dile getiren Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, kadınların dertlerine tercüman olacak "İdrar Kaçırmanın Sırları" isimli kitabıyla raflarda yerini almak için de gün sayıyor
#1Azoospermi demek, sperm tahlillerinde ölü ya da canlı hiç sperm hücresi çıkmaması anlamına gelir. Aslında günümüzde az da rastlamıyoruz; yaklaşık her 100 erkekten bir ya da ikisi bu sorunla uğraşmakta. Azoospermi tedavisinde en çarpıcı gelişme, 1995 yılında testisten alınan spermle de baba olunabileceğini görmemizdi. Böylelikle o tarihe kadar hiçbir umudu olmayan ailelerin üçte biri dileklerine kavuştu. Birkaç sene sonra mikrocerrahi teknikle TESE ameliyatının uygulamaya başlamasıyla bu sayı daha da arttı. Nihayet 2015 yılında Japonya’dan bir ekip ROSI tekniğinde bazı değişiklikler yaparak, azoospermik erkeklerin tedavisine katkı sağladı. Peki, bundan sonra ne olacak, ileride nasıl bir tedavi bizi bekliyor?
#AzoospermiSon yıllarda yaşanan önemli teknolojik gelişmelerden biri olan 3 boyutlu yazıcılar, teknolojinin birçok alanında olduğu gibi sağlık alanında da önemli gelişmelere öncülük edebiliyor. Üç boyutlu yazıcılar ile protez veya yapay organ oluşturularak günümüzde bazı hastalıkların tedavisinde kayda değer ilerlemeler sağlanıyor. Geçtiğimiz günlerde 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak üretilen testis dokusunun, infertilite (kısırlık) problemi yaşayan erkeklerin tedavisinde kullanılma ihtimali bilim dünyasında tartışılıyor. Peki, 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak kısırlık önlenebilir mi? Üroloji Uzmanı Ege Can Serefoğlu yanıtladı...
#3 Boyutlu YazıcılarAmerika Birleşik Devletleri Harvard Üniversitesi ve Danimarka Copenhagen Üniversitesinde yapılan bir araştırma, aromalı, gazlı alkolsüz içeceklerin aşırı tüketiminin testislerin çalışmasını bozarak üreme sağlığını ciddi derecede tehdit ettiğini ortaya koydu. Yaş ortalaması 19 olan 3000 erkek üzerinde yapılan çalışmaya göre bu ürünler sperm sayısında, hareketinde ve morfolojisinde anlamlı düşüş yapmakta.
#Üreme SağlığıSpermlerin meniyi oluşturan diğer sıvılarla birleşip ejakülasyon yoluyla vücut dışarısına iletilmesini engelleme amacıyla gerçekleştirilen vazektomi, en güvenli doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Ana sperm iletim kanalı olan vas deferansın bloke edilmesi prensibiyle gerçekleştirilen vazektomi birçok soru işaretine konu olmaktadır. Bu hafta dünya genelinde başvuru sıklığı giderek artan vazektomi hakkında doğru bilinen yanlışlara değineceğim.
#VazektomiBirçok konuda olduğu gibi kısırlık için de toplumumuzda değişik inanışlar süre gelmiştir. Bazıları faydalı gibi görülse de bilimsel temeli olmayan duyuma dayalı çoğu uygulamalar aksine zarar da verebilir. İşte doğru olduğu sanılan yanlışlardan bazıları...
#KısırlıkÇocuk olmasına niyetlenen her çiftin ilk ilişkide bunu başarma şansı çok azdır. Böyle bir beklenti içine girilmemeli. Korunmayı bıraktıktan sonra gebelik görülmesi sıklıkla birkaç ay alır. Bir yıl geçmesine rağmen çocukları olmayan çiftlerin oranı %15’tir, yani yaklaşık her on çiftten 1 ya da 2’sinde gebelik görülmez. Bir diğer ifadeyle, çoğu çiftin bir yıl içinde çocuğu olacaktır, endişe etmeyin. Olmaması durumunda bir tedavi arayışına girilebilir. Peki, gebelik olsun diye sadece beklemek yeterli mi yoksa bazı önlemler de alınmalı mı? Tabii ki sperm kalitesini bozacak bir durum söz konusu ise bundan kaçınmak kaliteli bir sperm çıkışı için çok önemlidir.
#KısırlıkAtalarımızdan bize kalan en değerli miraslardan birisi de hiç kuşkusuz yoğurt olmuştur. 6000 yıl önce karınca yumurtalarını ezerek oluşturulan ilk maya ile yapılan yoğurt, günümüzde artık gelişmiş teknolojilerle çok daha sağlıklı biçimde soframıza gelir oldu. Temelinde yoğurt, sütün laktik asit bakterileri ile mayalanmasıyla üretilir. İçerisinde probiyotik olarak bilinen faydalı çok sayıda canlı bakteri barındırması nedeniyle de bağırsakta sağlıklı bir mikrofloranın oluşmasına ve vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.
#YoğurtYabacı ülkelerde 15 yaş üzeri toplumun yaklaşık üçte ikisi düzenli alkol tüketmekte. Genel olarak araştırıldığında, insanların %4’ünde ise alkol bağımlılığı söz konusu. Türüne göre günde 3-4 bardak ya da kadehten fazla alınması ağır alkol tüketici olarak kabul edilir. Alkol bağımlılığı sadece ciddi sağlık problemleri yaratmakla kalmaz, trafik kazalarında artış ve sosyal davranış bozuklukları ile de günlük yaşamı etkileyen önemli bir sorun yaratır. Çeşitli kanserler, kalp-damar ve karaciğer hastalıkları, psikiyatrik bozukluklar ve bebek anomalileri ile de yakın ilişkilidir. Bütün bunların yanı sıra aşırı alkol tüketen erkekler vücutta kıllanmada azalama, karın ve kalça bölgelerine yağ birikimi, cinsel güç kaybı ve kısırlık sorunları ile de karşı karşıya kalır.
#Alkol AlışkanlığıTeknolojideki hızlı gelişmelerin beraberinde günlük yaşantımıza nasıl kolaylık getirdiği hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Artık cep telefonu ve bilgisayar bulunmayan bir yaşam tarzını hayal edemez duruma geldik. Ancak ne yazık ki hayatımızın bir parçası haline gelen bütün bu cihazların sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini gözden kaçırıyoruz. Hangi çeşit olursa olsun, elektronik devrelere sahip her araç enerji kaynağı olarak elektriği kullanır. Elektriğin bulunduğu yerde de elektromanyetik dalga var demektir. İşte, ister cep telefonu olsun ister bilgisayar, hepsinin çalışma mekanizması yaydıkları elektromanyetik dalgalara dayanır.
#KısırlıkKadınların yumurta rezervini gösteren AMH testi sayesinde yumurta kıtlığı veya erken menopoz gibi olumsuzlukları tespit edebilir. Bu nedenle AMH üreme sağlığı açısından kadınlar hakkında sağlıklı veriler oluşturan bir test olarak önem taşır. Peki AMH nedir, ne anlama gelir? AMH testi ne zaman yapılmalı? İşte AMH ile ilgili tüm merak edilenler…
#AMHİnsan sağlığını ilgilendiren pek çok farklı organ bulunmaktadır. Özellikle üreter de en çok merak edilen organlardan bir tanesidir. Üreter nedir, ne işe yarar? Üreter nereden gelişir, nerede bulunur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Üreter Nedir?Covid-19 aşılarının kısırlığa sebep olabileceği endişesi belki de birçok insanın aşı olmasının önüne geçiyordu. Bilim insanları bu konuya noktayı koymak için bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırma sonucunda ise aşıların kısırlığa sebep olmak şöyle dursun bilakis sperm sayılarını arttığı ortaya çıktı. Konuyu uzmanlarla konuştuk, aşılar gerçekten sperm sayılarını arttırıyor mu sorusuna cevap aradık.
#Covid-19 Aşısı KısırlıkGebelik sırasında maruz kalınan endüstriyel kimyasalların erkek üreme sistemini etkileyerek küçük penis boyuna, düşük sperm sayısına ve sertleşme sorununa yol açabileceği iddia ediliyor. Üstelik bu kimyasalların doğacak bebekte yaratacağı sorunlar maalesef sadece penis boyu ile de sınırlı değil.
#Çevre KirliliğiSon yıllarda infertilite (kısırlık) sıklığı giderek artıyor. Hem kadınların hem de erkeklerin üreme sağlığını etkileyen çevre koşulları, iş stresi, uyku düzensizlikleri, yaşam şekli değişiklikleri; her geçen gün tüp bebek tedavisi için kliniklere başvuran çiftlerin sayısında artışa yol açıyor.
#İnterfiliteTıp dünyasında en önemli alanlardan biri olarak androloji ön plana çıkıyor. Bu alan insan vücudundaki bazı sorunlar karşısında çözüm üretmek amaçlı uzman doktor kontrolü altında ele alınır. Aynı zamanda bir bilim alanı ve dalı olarak da öne çıkmaktadır. Peki, androloji nedir ve neyi inceler? Androloji bilimi hakkında kısaca bilgiler.
#Androloji Nedir Ve Neyi İnceler?Hastaların değerlendirilmesi için standart uygulama, özgeçmiş ve medikal geçmişi, fiziksel muayenesinin yapılması ve ardından gerekirse laboratuvar testlerinin yapılmasıdır. Tele tıbba geçtiğimiz son zamanlarda fiziki muayenenin değeri veya gerekliliği konusu gündeme geldi. Modern testler ve teknoloji ile bu zamanda hala fiziksel muayene gerekli mi? Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu, bu sorunun yanıtını verdi.
#Erkek