Yüksek sıcaklıklarla birlikte artan ter miktarı pek çok kişi için rahatsız edici bir hal alıyor. Ancak bazıları için, yaz-kış demeden sürekli terlemek, hiperhidroziye işaret ediyor olabilir. Dermatoloji uzmanları, normal terlemenin vücudun doğal bir tepkisi olduğunu ancak hiperhidroziye bağlı terlemenin normalin çok ötesine geçtiğini vurguluyor. Peki dünya genelinde 220 milyon insanı etkileyen bu sorunla başa çıkmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dr. Baran Cayhan hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkTerleme vücut ısısını ayarlayan önemli bir mekanizma olsa da özellikle yaz aylarında ve sıcak günlerde pek çok kişi için kabusa dönüşebiliyor. Kıyafetlerin ıslak görünmesine yol açarken, koku ve mantar gibi dermatolojik şikayetlere de neden olabiliyor.
#TerlemeBuzdolapları günün 24 saati boyunca çalışmak zorunda olan en önemli beyaz eşyalar içerisinde gelir. Her ne kadar bozulma lüksleri olmasa bile bunlarda teknolojik cihazlar oldukları için bazı dönemler sorun yaratabilirler. Peki, buzdolabı neden akıtır ve yapar? Buzdolabının su kaçırması nedenleri ve çözümlerini sizler için derledik.
Bana göre “sağlık tüyolarının medyada şeker gibi dağıtıldığı” yeni ve farklı bir dönemdeyiz ve müthiş bir bilgi kirliliğiyle karşı karşıyayız. Neticede de sağlığımızı koruma, sağlıklı kalma, hastalıklardan uzak durma gibi meseleler çok karmaşık süreçler haline geldi. Diğer taraftan, hepimiz fazlasıyla farkındayız, zor bir yıl geçirdik. 2021’in de beklediğimiz kadar kolay geçeceğini zannetmiyorum. Bu arada yaşam tarzımız, hayatımıza ilişkin seçimlerde de bazı değişiklikler oldu, olacak. Ben kendi adıma bu değişikliklerin neler olabileceğini aşağıda özetlemeye çalıştım.
#YAZARAşırı terleme problemi hem iş hem de sosyal hayatı oldukça olumsuz etkilemektedir. Özellikle yaz aylarını yaşadığımız bugünlerde, bu sorun daha da etkisini hissettirmektedir. Dermatoloji Uzmanı Burcu Barutcugil, aşırı terleme ile ilgili bilgiler verdi.
#Aşırı TerlemeKilo problemi yaygınlaştıkça “insülin direnci”ni daha sık konuşur olduk. Nedeni açık: Öğrendik ki “obezite patlamasının” en büyük nedeni o. Ayrıca “karın-göbek-bel” bölgesinde biriken, bel çevresini genişletip “göbek-gıdı büyüten” de o! Bizi şişmanlatan fazla yağlar sadece “oburluktan” değil, biraz da insülin fazlalığı ve insüline hücresel cevapsızlıktan kaynaklanıyor. İnsülin-şeker ilişkisinin bozulması bir süre sonra yağlanma, kilo artışı ve hatta obezite ile sonuçlanıyor. Peki bu tatsız gelişmenin sebebi ne? Buyurun...
#Osman Müftüoğlu