Tereyağı haberleri sayfasında Tereyağı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8367 Tereyağı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tereyağına süt kreması yerine margarin, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, palm yağı, hayvansal kaynaklı farklı bitkisel yağlar ve patates nişastası eklenmesi en çok uygulanan hilelerden. Bu hileli tereyağlarını ayırt etmenin en iyi yollarından biri ambalajlı ürün almak ve ürün etiketlerini okumak. Ancak gıda sahtekarları ünlü markaların sahte etiketleri kullanarak hileli teryağlarını piyasaya srüyorlar. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#TereyağYılda yaklaşık 90 bin ton tereyağı üretilen Türkiye’de kilogram fiyatları 280 ila 500 TL arasında değişiyor. Onlarca üreticinin olduğu pazarda ‘Hakiki tereyağı koyu sarı olur, açık renklilerde margarin var’ algısı hâkim. Tüketici koyu sarı tereyağının peşinden koşunca sanayici beta karotenden ‘annatto’ adındaki gıda boyasına kadar birçok takviyeyle talebi karşılıyor. Peki renk, hakiki tereyağını bulmak için ne kadar güvenilir bir kriter?
#TereyağıTarım Kredi Kooperatif Marketleri indirimleri Perşembe günü son kez raflarda yerini alacak. Tarım Kredi 2 Kasım indirimli ürünler listesinde süt, tost peyniri, kaşar peynir, banyo sabunu, bakliyat ürünleri, kavurma, kıyma, ayçiçek yağı ve tereyağı yerini aldı. Tarım Kredi marketlerinde Tam Yağlı Kaşar Peyniri 700 Gram 127,50 TL, Yağlı Süt 1 Litre 20,50 TL, 1 Kg Tereyağı 179,90 TL, 6’lI Sade Maden Suyu 21,50 TL, Dilimli Tost Peyniri 500 Gram 104,90 TL, Kakaolu Fındık Kreması 500 Gram 32,50 TL’den satılıyor. Ayrıca bu hafta Dondurulmuş ve Temizlenmiş Alabalık 49,90 TL, 1 litre Ayçiçek yağı 38.00 TL, 500 Gram Makarna Çeşitleri 14,50 TL, 1 kilo fermente Sucuk 399,90 TL ve Dondurulmuş dana kavurma 1 kilo 525 TL’den müşterileri bekleyecek. Peki Tarım Kredi Marketleri’nde bu hafta hangi ürünler var? İşte, Tarım Kredi Kooperatif market 2 Kasım indirimli ürünler listesi ve fiyatları
#Tarım Kredi Kooperatif MarketleriElde incecik açıldıktan sonra haşlanan hamur katları... Arasında beyazpeynir-maydanoz veya bol kıyma... Tepside üzeri nar gibi kızaran suböreği, mutfağımızın en özel lezzetlerinden, bayram sofralarının da vazgeçilmezi... En iyilerini bulabileceğimiz yerleri jürimize sorduk.
#BaklavaTereyağı kilo aldırıp aldırmadığı sık sık tartışılan yağlardan biridir. Özellikle birçok kişi tereyağı sevdiğinden kalorisini ve besin değerlerini araştırmaktadır. Bu bakımdan tereyağının kilo aldırıp aldırmadığını öğrenebilir ve bu sayede kullanmayı ya da kullanmamayı tercih edebilirsiniz. Tereyağı kilo aldırır mı? Köy tereyağı kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamKocaeli'nin Derince ilçesinde kapılarına gelen yaşlı kadından tereyağı alan ev sahipleri, aldıkları ürünün patates püresi ve margarin karışımı çıkması üzerine büyük şok yaşadı. Sosyal medya üzerinden örgütlenen mahalle halkı, polise giderek şikayetçi oldu.
#TereyağıEvde turta yapmaya çekinmemizin en büyük nedeni, hamurunu hazırlarken başarılı olamayacağımızı düşünmemizdir. Peki bu lezzetli tatlının hamurunu bu kadar özel yapan şey nedir? Turta, kalıbından zarar görmeden nasıl çıkarılır? Tam kıvamında turta hamurları için nelere dikkat etmeli? Hazırsanız gelsin detaylar…
#Turta HamuruÇikolata parçacıklı, cevizli, tarçınlı ve daha birçok çeşidiyle kurabiyeler çay sohbetlerimize her zaman renk katıyor. En az yemesi kadar hazırlık aşaması da zevkli olan bu lezzetli atıştırmalıkları hazırlamak için bazı detayları bilmek de ayrıca önemli. Şimdi sizinle, yılbaşı sofrasında hünerlerinizi konuşturacağınız başarılı kurabiyelerin sırrını paylaşıyoruz.
#Kurabiye Yapmanın Püf NoktalarıTereyağı özellikle hamur işi tariflerinde önemli bir rol oynar. Özenerek hazırladığınız kurabiye ve pastalarınızı kusursuz yapabilir ya da tam tersi sertleştirir. Bu yüzden doğru eritme yöntemini seçmeniz ve yeterli ölçüyü tutturmanız gerekir. Tariflerde genellikle yer alan oda sıcaklığına getirme işlemini ise birkaç farklı yöntemle yapmanız mümkün. Peki hangisi daha etkili ve ne kadar sürer? İşte cevabı…
#TereyağıTarım ve Orman Bakanlığı'nın ifşa ettiği en fazla taklit ve tağşiş edilen ürünler arasında yer alan tereyağının içerisine patates nişastası eklenerek sahtecilik yapıldığına dikkat çeken uzmanlar, etiketsiz ürünlere karşı uyarıda bulunuyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gıda İşleme Bölümü öğretim görevlisi Mehtap Er Kemal, tereyağının içeriğinin dokunarak anlaşılamayacağına dikkat çekerek, "Tereyağı 20 derece gibi ısılarda eriyorsa bitkisel yağ katkısından şüphe duyulabilir. Patates nişastası varsa çok daha çabuk eriyip yapısı dağılabilir" dedi.
#TereyağıGeçen hafta birkaç günlüğüne İstanbul’daydım. Annemin Roma’ya gelmesinden cesaret alarak, oğlum Lorenzo Deniz’in anneanne elinden güzel şeyler yiyeceğinin iç rahatlığıyla bir günde karar verdim. Hem yıllık sağlık kontrollerimi yaptırdım hem de hasret giderdim. Roma dönüşü iki hafta karantinadayım, olsun...
#İstanbulTereyağı; genellikle inek sütünün yağından elde edilen kendine has koku, tat ve aromaya sahip, rengi açık sarıdan koyu sarıya doğru değişebilen bir süt ürünüdür. Lezzeti dolayısıyla mutfağımızda sıkça tercih ettiğimiz tereyağı, doymuş yağ asidi oranı bakımından zengin olması ve kolesterol içermesi sebebiyle bazen gözümüze korkutucu bir yağ olarak görülebiliyor. Peki, tereyağı ne kadar ve nasıl tüketmeli?
#TereyağıTarım Bakanlığı’nın yayınladığı taklit, tağşiş veya ilaç etken maddeli ürünler listesinde süt ürünlerinin fazlalığı dikkat çekti. Bu listede yer alan kaşar, peynir ve tereyağılarda süt yağı yerine palm başta olmak üzere bitkisel yağlar kullanılmış. Piyasada satılan sarı renkteki tereyağılar beyaz tereyağılardan kaliteli anlamına gelmiyor. Yağlar bakın nasıl sarartılıyor...
#YAZARBuz mavisi, pudra pembesi, tereyağı sarısı ve mint yeşili radarımıza girmiş durumda. Yumuşak başlı, romantik ve bir o kadar da narin havası olan bu pastel tonlar sezonun en popüler renklerinden. Peki, bahar güneşiyle birlikte bu tatlı tonları gardırobunuza taşımaya hazır mısınız?
#Neslişah AygörenEnginar tezgâhlara düşünce baharın geldiğini anlıyoruz. Hem sağlık açısından faydalı hem de ana yemekten başlangıca yapılabilecek çok fazla tarif var. ‘Enginar Tarihi l Tarifi’ ve ‘Çanak-Enginar Hasanağa’ kitaplarının yazarı şef Aydan Üstkanat enginarla lezzetlendirilen farklı reçetelerini paylaştı, yazarımız Ebru Erke ise sipariş verebileceğimiz favori enginar üreticilerini listeledi.
#Melis YılmazHepimizin hayali sağlıklı, uzun bir ömre sahip olmak. Fakat son dönemde sık sık genç insanların da kalp krizi geçirdiğini duyuyoruz. Geçen yıl önce 60 yaşındaki Tolga Savacı, sonra 52 yaşındaki Metin Arolat, pazartesi günü de 58’indeki Volkan Konak hayatını kaybetti. Üçünün de kalp krizi geçirdiği söylendi. Kalp Sağlığı Haftası da yaklaşırken bu değerli organımızı nasıl koruyacağımızdan ve nelerle onu riske attığımızdan bahsedelim.
#Hazan Aköz IşıkBir mekâna gittiğimizde sık sık sous-vide, confit veya deglaze etmek gibi pişirme teknikleri duyuyoruz. Miso, kimchi, yuzu ya da bottarga adlı özel malzemeler de karşımıza çıkıyor. Aioli, chimichurri, bagna càuda veya beurre blanc adlı yemek sosları da cabası. Bu hafta menülerde rastladığımız ‘iddialı’ terimlerden bahsedeceğiz.
#Ebru ErkeBugünkü 4 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği ile Uluslararası Gözetim Şirketi Faaliyetinin Süreli Durdurulması Hakkında Tebliğ yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete atama kararları neler? İşte, Resmi Gazete 4 Nisan 2025 kararları ve ayrıntılar.
#4 Nisan 2025 Resmi GazeteNapolyon’un baklava sevgisi, tarihsel bir rivayet olarak anılır ve Osmanlı ile Avrupa arasındaki kültürel etkileşimlerin bir göstergesi olarak ilginç bir hikaye sunar. Bu hikayeye göre, Osmanlı İmparatorluğu ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkiler sırasında baklava, Napolyon Bonapart’ın dikkatini çeken Osmanlı mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olur.Fransız diplomatlar ve tüccarlar, Osmanlı ziyaretlerinde sarayın mutfak kültürünü deneyimleme şansı bulmuş ve baklava gibi ikonik lezzetleri ülkelerine taşımışlardır. Rivayetlere göre Napolyon, baklavayı tatmış ve bu tatlının incecik yufkaları, bol tereyağı, enfes şerbeti ve ceviz ya da fıstık dolgusu ile büyülenmiştir. Baklava, Napolyon’un sofralarında Fransız mutfağının zarafetiyle birleşerek adeta Doğu ve Batı kültürlerinin bir harmanını temsil eder hale gelmiştir.
#Napolyon BonapartAnkara Pastacılar, Tatlıcılar ve Şekerciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kahveci, bayramda büyük rağbet gören baklava ve tatlı çeşitleri için vatandaşlara ‘merdiven altı’ uyarısı yaparak “En tehlikelisi, baklavanın şerbeti. Konulan şerbetin kaliteli olması gerekiyor aksi takdirde kanserojen olabiliyor. Baklavada kesinlikle glikoz ve nişkoz kullanılmamalı” dedi.
#Ankara Pastacılar Tatlıcılar Ve Şekerciler Esnaf Odası BaşkanıKahvaltının mutlulukla, bayramların da kahvaltıyla kesin bir ilgisi var... Özellikle 30 günlük iftar-sahur döngüsünün normal öğün düzenine geçmesiyle yapılan ilk Ramazan Bayramı kahvaltısında ailece buluşmak, fiziki şartlar nedeniyle olamıyorsa da çekirdek aileyle büyük bir sofraya oturmak içimizi mutlulukla doldurur. O mutluluğu katmerlendirecek börekler, pişiler, kızartmalar tariflerde...
#BayramGünlerdir süren bayram temizliği, alışverişi bitti; bugün mutfaklarda apayrı bir telaş var. Üç gün boyunca gelen misafirlere sunulacak ikramlıklarınızı hazırlarken size ilham verecek önerilerimi derledim. Kimi yöresel, çoğunlukla pratik bu tariflerle ziyarete gelenlere gerçek bir bayram ziyafeti verebilirsiniz.
#BayramÇubuk’ta yaşayan Gönül Tufan, yıllar önce bileziklerini satarak aldığı iki buzağıyla hayvancılığa adım attı. Zamanla 350 hayvan kapasiteli bir çiftlik kuran Tufan, “Ben de tarım ve hayvancılık sadece bir iş değil adeta bir tutku haline geldi. Şu an ‘En lüks daireyi sana verelim şehir merkezine gel’ deseler, ben köyümden adımımı bile atmam, hiçbir yere gitmem” diyor.
#ÇubukGeleneksel tarifleri yüzyıllar boyunca kuşaktan kuşağa aktarılan az malzemeli ve bol lezzetli ‘chiacchiere’ tatlısı bir kültürün, bir yaşam tarzının ve neşenin simgesidir. Siz de sofranıza bu neşeden biraz katmak isterseniz, aile tarifimi yapmak için haydi mutfağa!
#ChiacchiereYazın, kışın özlemini duyduğumuz sebzeleri kuruttuk; ramazan onları lezzetlendirerek pişirmeye en uygun zaman. "Hızlı ve lezzetli yemekler için çok uygun olan kuru sebzelerle neler yapılabilir" diye şef Doğa Çiftçi'ye sorduk, birbirinden özenli reçetelerini bizimle paylaştı.
#Yemek TarifiTereyağının sağlığa faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu tartışmaları yıllardır sürüyor. Zaman zaman övülüyor zaman zaman yerden yere vuruluyor. Ancak yapılan son çalışma tereyağı sevenleri bir hayli üzecek. Araştırma tereyağı tüketiminin daha erken ölme riskini artırdığını, bitkisel yağların ise yaşam süresini uzatabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkKanserin gelişiminde asıl etkili olan şeyin nasıl yaşadığımız olduğuna işaret eden çalışmaların sayısı günden güne artıyor. Örneğin geçen yıl yayımlanan bir araştırmada kanser vakalarının yaklaşık yüzde 45'inin yaşam tarzından kaynaklandığı ve tamamen önlenebilir olduğu görüldü. Peki kanseri önlemede kritik rol oynayan yaşam tarzı değişiklikleri neler?
#SağlıkEtli-sebzeli pilavlar tek tabakta pratik bir ana yemek oluyor ayrıca gözümüzü, karnımızı doyuruyor ve bence ramazana da çok yakışıyor. Geçen haftaki Şanlıurfa ziyaretimde ilk kez tattığım üzlemeli pilavdan ilham aldım ve tek tabaklık tarifleri bir araya getirdim.
#Pilav