ESKİŞEHİR'de yaşayan 15 yaşındaki Barış Kaan Datlı, 4,5 yıl önce arkadaşlarıyla oynarken bir kaza geçirdi. 10 yaşındayken sağ kolu bir apartmanın demir korkuluklarına giren Datlı, hastaneye kaldırıldı. O günden sonra el parmaklarını kullanamayan Datlı'ya 4,5 yıl boyunca çeşitli tedaviler uygulandı ancak çare olmadı. Anne Filiz Akgül Datlı'ya son olarak 'yapılacak bir şey olmadığı' söylendikten sonra anne-oğul umudunu yitirdi. Tesadüfen internette benzer hastaların hikâyesini gören genç kadın, oğluna kas nakli yapıldığında elini tekrar eskisi gibi kullanabileceğini öğrendi. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde Prof. Dr. İsmail Bülent Özçelik tarafından ameliyat edilen Barış Kaan Datlı ameliyattan sonra çok kısa bir sürede eski haline kavuştu ve 4,5 yıl sonra tekrar parmaklarını kullanmaya başladı.
#Kas NakliEDİRNE'de kaza geçiren Bahadır Bayındır'ın (34) sağ kolunda derin cam kesikleri oluştu. Kesiklerin sinirlerine ciddi zarar vermesi sonucu sağ elini kullanamayan Bayındır'a Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde kendi vücudundaki birkaç farklı noktadan kas nakli yapıldı. Nisan ayında ameliyat olan Bayındır, 1 yıldan daha uzun bir süre sonra elini tekrar kullanmaya başladı.
#Kas NakliHapisten firar eden kocasının bir yıl önce döner bıçağıyla saldırıp ağır yaraladığı Melek Rabia, şiddetin klasik bahanesi haline getirilen ‘sevgiye’ dair şu mesajı veriyor: “Ben öldüğümde mutlu olacaksa o sevgi değildir. Sevgi bu değil.” Melek Rabia, yaşadıklarını ve mücadelesini Hürriyet’e anlattı...
#Kadına ŞiddetAKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilen operasyonlarla, doğumsal diz çıkığı olan çocuklar, kadavradan alınan tendonun nakledilmesiyle yürümeye başladı. 4 yılda bu şekilde yapılan nakil sayısı 8'e ulaştı.
İnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkEhliyet için sağlık raporu nereden alınır sorusu, sürücü belgesi sahibi olmak için gerekli belgelerden birisi olarak sağlık raporuna ihtiyacı bulunan vatandaşların araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Sınav sürecini ile birlikte niteliğe sahip olan ehliyet için sağlık raporu, belirli kurumlardan temin edilebiliyor. Peki, ehliyet için sağlık raporu nereden alınır? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Ehliye Sağlık RaporuSAĞLIK Bakanlığı tarafından, "2021 yılında, 2 bin 376 kişi karaciğer, 22 bin 775 kişi böbrek, bin 290 kişi kalp, 285 kişi pankreas, 157 kişi akciğer, 8 kişi böbrek-pankreas, 2 kişi kalp kapağı, 1 kişi ince bağırsak olmak üzere toplam 26 bin 894 kişi organ nakli bekliyor" açıklaması yapıldı.
#Sağlık BakanlığıOrgan bağışı, nakil sırasında yıllarca beklemek zorunda kalan hastaların ve hasta yakınlarının kıymetini en iyi bildiği konular arasında. Sağlık Bakanlığı verilerine göre şu anda yaklaşık 25 bin kişinin organ beklediği ülkemizde organ nakil oranları ne yazık ki gelişmiş ülkelerdeki oranların çok altında.
#Organ BağışıOmuz ekleminin hareketini sağlayan kas gruplarından en önemlisi olan 'rotator kılıf' yaralanmalarının en sık görülen omuz sorunlarından biri olarak karşımıza çıktığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Bertan Cengiz; “Kolumuzu kaldırmamıza, spor yapmamıza, bir cismi fırlatmamıza, itmemize ya da çekmemize yardımcı olan bu kaslar sayesinde günlük ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Omzuna ciddi yük binen kişilerde daha çok görülen bu yırtıklar nedeniyle yaşam bizim için ağrılı bir hal alabiliyor” dedi.
#SağlıkDiz, insan vücudunda en aktif olarak kullanılan eklemlerden biri olduğundan, diz ağrısı çok sık görülen bir şikâyettir. Diz ağrıları birçok şekilde görülebilir, yanma şeklinde olan diz ağrısı çeşitli sorunların bir göstergesi olabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu yanıcı diz ağrısı hakkında bilgiler verdi.
#Yanıcı Diz AğrısıAntalya'nın Elmalı ve Alanya ilçelerinde birer hafta arayla köpek saldırısına uğrayan Metehan Yalman (8) ve Fatma Sarı (67), aynı hastane odasında tedavi görüyor. Metehan 3 köpeğin saldırısı nedeniyle bacaklarından ağır yaralanırken, 2 köpeğin saldırdığı Fatma Sarı’nın ise kafa derisi 2 yerden koptu.
#AntalyaSürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelik değişti. Alkol ve uyuşturucu bağımlıları sürücü belgesi alamayacak. Kalp damar hastalarına doktor kanaatine göre sürücü belgesi verilebilecek. Ayrıca yeni düzenlemeye göre zeka seviyesi 79 IQ'nun altında olanlar da sürücü ehliyeti alamayacak.
#Sürücü Belgesi