Meyve ve sebzelerin en lezzetlileri şu sıralarda hasat ediliyor. Pazarlarda bir bereket, bolluk... Bu olgun ürünleri kış için hazırlamanın tam sırası. Domatesten çeşit çeşit soslar, patlıcanlı yaz kızartmaları, şeftaliden kızılcığa türlü meyvenin püresi ya da dilimleri kavanozlanıp kilerlere diziliyor. Neden sizin mutfağınızda da yaz tatları kışın da yenmesin?
#GazetehaberleriDüzensiz beslenmek, işlenmiş gıdalar tüketmek, asitli, şekerli içecekler içmek ve stres bağırsak sağlığını bozarak birçok hastalığa neden oluyor. Evde yapılan doğal ve probiyotik açısından zengin, turşu gibi fermente gıdalar tüketmenin, bozulan bağırsak duvarını hem onardığını hem de güçlendirdiğini anlatan Beslenme Danışmanı Uz. Dyt. Yeşim Temel Özcan, ev yapımı turşu tarifi verdi.
#Bağırsak DüzenleyiciDüzensiz beslenmek, işlenmiş gıdalar tüketmek, asitli, şekerli içecekler içmek ve stres bağırsak sağlığını bozarak birçok hastalığa neden oluyor. Evde yapılan doğal ve probiyotik açısından zengin, turşu gibi fermente gıdalar tüketmek bozulan bağırsak duvarını hem onarıyor hem de güçlenmesini sağlıyor. Hem kendiniz hem de çocuklarınızın sağlığı için ev yapımı ürünler tüketmeye özen gösterin.
#Bağırsak SağlığıTürk mutfağındaki en önemli malzemelerin başında salça gelir. Yöreden yöreye yapımı farklılık gösteren salça, kullanım çeşitliliği nedeniyle en fazla tüketilen gıdalar arasında yer alır. Bununla beraber salça yapmak çok zahmetli gibi görünse de, mutfağımızda hayat kurtarıcı olması nedeniyle emeğinize değecektir.
#SalçaHiç istemesek de yaz aylarının sonu geliyor. Rengarenk meyve- sebzeler raflardan yavaş yavaş kalkacak. Fakat üzülmeyin, yaklaşan kış aylarında da yaz esintilerini mutfağınızda hissedebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece biraz vakit ayırmak. Üstelik hayat kurtaran pratik bilgilerle bu işi kolaylaştırmak da mümkün. İşte turşudan dolma- biber kurutmaya kadar işinize yarayacak, kışa hazırlanmanızı sağlayacak püf noktalar…
#Arçelik Mucize LezzetlerÇevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk: "Floresan lambalar ve tasarruflu ampuller, sağladıkları elektrik tasarrufu yanında, kırıldığında sağlık açısından ciddi tehlike arz etmektedir. Bu tehlikenin ana kaynağı da floresan lambalarda ve tasarruflu ampullerde bulunan civa buharıdır" açıklamasında bulundu.
#Tasarruflu AmpülSu hayattır, yaşamın temel kaynağıdır. Vücudumuza ve zihnimize birçok yararı olan bu doğal ilacı sadece yaşamak için değil iyileşmek içinde bol bol tüketmeliyiz. Çok yoğun bir hayatınız olsa da unutmanız gereken en son şey belkide sudur. Peki su içmeyi unutmamak için neler yapabiliriz...
#SuTORBALI BELEDİYESİ DAĞTEKKE MAHALLESİ’NDE YAPTIĞI ÇALIŞMALARLA “KIR TURİZMİ PROJESİNİN” İLK ADIMINI OLUŞTURDU. BAŞKAN GÖRMEZ, “MAHALLEYE DÖNÜŞTÜRÜLEN KÖYLERİMİZİN DOĞAL DOKUSUNU KORURKEN, ONLARI ALTERNATİF TURİZMİN, SAĞLIKLI YAŞAMIN EN DEĞERLİ ALANI HALİNE GETİRECEĞİZ”DEDİ.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu konuşmasında SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak ile geçen bir diyalogu anlattı. Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı adayları belirlenmeden önce, ziyaret ettiğim partilerden birisi Saadet Partisi’ydi. Olay yolsuzluğa gelince, 'iğneden ipliğe hesabı sorulur bir gün' diye bir şiiri hatırlattı" dedi.
#ChpBafa Gölü kıyısındaki 10 odalı Agora Pansiyon, Yeşil Yıldız alarak Michelin Rehberi’ne dahil oldu. Birçok gurmenin ilk kez adını duyduğu bu minik pansiyonun yemekleri nasıl oldu da Michelin dedektiflerinin radarına girdi, merak ettik, yola çıktık. Yıldız heyecanını hâlâ yaşayan Serçin ailesi ile o ünlü sofralarına oturduk.
#Ebru ERKEHafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanMadem sonbahar geldi, son bir deniz tatili için yola çıkmanın tam vakti. Yıllar önce sadece Güney Ege ile sınırlı bir mevsimsel dönüşümken artık tüm Ege ve Akdeniz’de ‘sarı yaz’ yaşanıyor. Şimdilik küresel ısınmanın tek iyi tarafı bu olsa gerek. Bu fırsatı kullanıp yüksek sezonu bitiren deniz kenarı otellerinde hem daha uygun fiyatlı hem de sessiz ve sakin tatil yapmanın tam sırası. Yaz boyunca en güzel sahillerimizi gezdim ve deneyimlediğim otellerden sizin için güzel bir liste hazırladım. Kimi butik, kimi tatil köyü ama ortak noktaları beni etkilemiş olmaları.
#TatilDünyanın en çok çay tüketilen ülkesi Türkiye'de, çay sadece bir içecek değil; kültürümüzün ayrılmaz bir parçası. Ancak, çay keyfimizi katlayan bu geleneksel içeceği hazırlarken doğru yöntemi kullanıyor muyuz? Geleneksel demleme yönteminde kaynar suyun çay yapraklarının üzerine dökülmesi, çay yapraklarını yakarak hem lezzeti hem de sağlığı olumsuz etkiliyor. Peki, çayın gerçek aromasını ve berraklığını ortaya çıkarmak için ne yapmalı? İşte bilmeniz gerekenler…
#Sponsorlu İçerik“Benim gibi göründüğünüzde, insanların bakmasına alışırsınız. Dürtüklemeler, işaret etmeler ve kibrit çöpü bacaklarımı incelerken aralarında fısıldaşmalar… Vücudum harap olmuş olabilir ama kulaklarım değil. Hakkımsa söylediklerini duyabiliyorum Ağlamamaya çalışarak eve kaçıyorum ve o günün geri kalanında kendimi garip bir şekilde ucube gibi hissederek saklanıyorum. İşte anoreksiyanın yaptığı budur; bedeninizi ve ruhunuzu yiyip bitirir, zihninizi ele geçirir.”
#AnoreksiyaYaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniSon yıllarda yapılan birçok bilimsel araştırma, özel hayatımızda yaşadığımız ruhsal kaygı, stres ve endişenin kansere davetiye çıkardığını gösterir nitelikte! Kanser konusunda ezber bozan açıklamalarıyla dikkat çeken Türkiye’nin en güvenilir bilim insanı Onkoloji Uzmanı Doç. Doktor Yavuz Dizdar “Kanser hastalığı aynı zamanda bir psikolojik tedavi sürecidir” diyerek ‘kırık kalp sendromu’na dikkat çekti.
#Yelda BaşaranGençlik ve Spor Bakanlığı koordinasyonunda, Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle 81 ilde eşzamanlı olarak ormanları temizleme etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Önemli olan önlemek önleyici olmak, yangınların çıkmasını engellemek. Yüzde 89'u insan hatasından meydana geliyor.Bu ülke bizim bu ülkeyi cennet vatanımızı ormanıyla deniziyle nehirleriyle herşeyiyle korumamız gerekiyor. Vatan savunması da buradan başlıyor." dedi.
#Osman Aşkın BakSağlıklı ekmek herkesin hakkı. Kendi pişirdiğiniz, içinde ne olduğunu bildiğiniz ekşi maya ekmekler için bu yazıyı sabırla okuyun ve korkmadan uygulayın. Hazır mayalı ekmekler de yapabilirsiniz tabii; isteyene sandviç, isteyene de pirinç ekmeği tarifim var.
#Ekşi MayaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde 2017'de başlatılan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde yürütülen Sıfır Atık Hareketi'nin 7. yıl sloganı, "7 Yılda 7 Kıtada" olarak belirlendi. Sıfır Atık hareketi projeleri ile geri dönüşümle 185 milyar lira ekonomiye geri kazandırıldı. Emine Erdoğan, 'Yeryüzüne kulak veren tüm doğa dostlarını Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nı imzalamaya, bu mücadeleye destek olmaya çağırıyorum. Sıfır Atık hareketinin 7’nci yaşı kutlu olsun.' açıklamasında bulundu.
#Sıfır Atık HareketiChef Rüzgar SÜNBÜL ile yaz biterken kış hazırlıklarına tüm hızıyla devam edenleri hemen böyle alalım, birlikte domateslerimizi, patlıcanlarımızı kurutalım, salçalarımızı yapalım diyoruz? Yazın tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz mevsim sebzelerinin kışa taşımanızı sağlayacak mis gibi salçalar, soslar, reçeller de var listemizde, bugüne dek belki de evde yapmayı hiç düşünmediğiniz farklı tatlar da. Turşular, pestiller, erişteler, tarhanalar derseniz, onların da en alasını evde, ellerinizle hazırlamanın detaylarını bir bir vereceğiz tabii ki. Hadi o zaman, sizi hiç bekletmeyelim, kış gelmeden tüm hazırlıklarımızı tamamlayıp kışı hem LEZİZZ hem de şifa dolu bir şekilde geçirelim. Buyursunlar...
#Domates SosuArtvin'in 'Sakin Şehir' ünvanlı Şavşat ilçesinde doğal güzellikleriyle ünlü, kuş bakışı görüntüsü kalbi andıran Karagöl'ü yılda 500 bini aşkın yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Kent gürültüsünden uzaklaşarak temiz hava almak isteyenler, hafta sonu tatillerinde Karagöl'ü tercih ediyor. Şavşat Belediye Başkanı Durmuş Aydın, "Yaşarken cenneti görmek istiyorsanız Şavşat'a gelin" dedi.
#Turizmİstanbul’a turist olarak gidecekseniz, görülecekler listenizin ilk sıralarına Prens Adaları’nı yazın. Vapurla kolayca ulaşılabilen ve en çok ziyaret edilen Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada kentte yaşayanlara da ‘bir tatlı huzur’ yakalama ve çok uzaklaşmadan tatil yapabilme fırsatı sunuyor. Yaz boyu ziyaretçilerini morsalkımlar, mimozalar ve begonvillerle karşılayan adalardan önerilerimiz var.
#Uygar TAYLANŞef Rüzgar SÜNBÜL ile Hürriyet & Lezizz'de Sebzeleri kurutarak muhafaza etme yöntemi aslında Anadolu yeme-içme kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Sebzenin besin değerini koruma bakımından da bilinen köklü yöntemlerden biridir. Kurutularak saklanabilen yiyecekler arasında patlıcanın yeri başkadır. Yazın taze tüketilen, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle birçoğunuzun sofrasından eksik etmediği nefis bir sebzedir. Kurutmak demişken patlıcan nasıl kurutulur diye merak ediyor ve kış için patlıcan nasıl kurutulur şeklindeki sorulara yanıt arıyor olabilirsiniz. O halde bu bilgiler tam size göre. İşte Patlıcan kurutmanın püf noktaları
#Patlıcan Nasıl Kurutulur