Bugünkü yazıma bir önkabulle başlamak istiyorum: Bu köşeyi düzenli olarak okuyorsanız, hayatta tercihinizi mümkün mertebe sağlıklı beslenmeden yana yapmış ya da en azından böyle bir şeye niyet etmiş olmanızı beklerim, zira ben de öyleyim. Peki biz neden böyle olduk ve dahası bu işin sonu nereye varır? Bu hafta sonu İngiliz Guardian gazetesinde bu konuda okuduğum çok ilginç bir yazıyı paylaşacağım şimdi sizinle.
#Ortoreksiya NervozaBeslenme uzmanı Başak Kefeli, çocuklarda beden algısı bozulmasının çok sık görülmeye başlandığını belirterek, kilo takıntısının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı. Ergenlerde ise özellikle varlığını görüntüsüyle kabul ettirmeye çalışan bir nesil geldiğinin altını çizen Kefeli, ebeveynlerin çocuklarına gıdayı bir ödül ya da ceza olarak kodlamaması gerektiğini söyledi.
#BursaO dünyanın en başarılı antrenörlerinden biri. Öğrencileri, son sekiz yılda çıktıkları her müsabakadan madalyayla döndü. Bazen birbirlerine karşı yarışıp kürsüde tartışmasız bir hakimiyet kurdukları bile oldu. Ama bu başarılarla dolu parlak kariyerin arka planında oldukça karanlık bir çalışma ve çalıştırma mantığı yatıyor. İşte Pekin Olimpiyatları'nda yaşanan bir doping skandalıyla gündeme taşınan Eteri Tutberidze ve tartışmalı taktikleri...
#Eteri TutberidzeGittiği bir sergi daveti hayatını değiştirdi. Kendi deyişiyle, basketbolcu Caner Erdeniz’e çarpıldı: “Bizimki ilk görüşte aşktı. Sen ona bakarsın, o sana bakar... Onda kendini hissedersin. Saf bir bakıştır. İşte öyle bir şey oldu.” Kısa sürede nikâh masasına oturdu, hemen ardından hamile olduğunu açıkladı. Bu hafta vizyona giren ‘Geçmiş Olsun’ filmi için buluştuğumuz Müge Boz, yaşadığı aşkı, evlilik sürecini ve hamileliğini ilk kez anlattı.
#Caner ErdenizSağlıklı beslenme hayatının merkezinde; “Dokuz yaşındayken bile kütüphanelerde elmanın, havucun içindeki vitamini araştırırdım” diyor. Yıllardır pilatesle yatıp kalkıyor; “Mankenden pilates hocası mı olur” diye itiraz edenlere “Fıstık gibi de oldu” cevabını veriyor. Ebru Şallı’yla Kanal D’de başlayan programı için buluştuk.
#Ebru Şallı İle Zinde KalLeyla Akçağlılar’a baktığınızda, kendisine gurme denebilecek kadar mutfak kültürüyle ilgilendiğini, yemek pişirmekten büyük zevk aldığını tahmin etmek imkansız. 21 yıl boyunca sadece salata yiyerek anoreksiyayla, yani zayıflama hastalığıyla yaşayan, bu nedenle iki böbreğini kaybeden Tekfen Holding Yönetim Kurulu üyesi Akçağlılar, Fransa’da ekonomi okudu, ünlü şef okulu Le Cordon Bleu’de eğitim gördü, yemek ve tatlıyla ilgili dört kitaba imza attı. Ama anoreksiya onu neredeyse öldürüyordu. Altı ay önce böbrek nakliyle hayata döndü. Yeni misyonu, "böbrek nakillerini yaygınlaştırmak." İlk adımı attı bile.
Karnınız aç olmadığı halde bir şeyler atıştırmak için dayanılmaz bir istek duyuyorsanız, bunun ruhunuzdan gelen imdat çağrısı olduğunu bilmelisiniz! Çünkü psikolojide, her besine duyulan ihtiyaç, farklı psikolojik sorunları temsil ediyor.