Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Buna göre, sosyal bilimler dışındaki sınavla öğrenci alan liselerde de kontenjanın tamamı ya da bir kısmı için yabancı dil hazırlık sınıflarının açılabilmesine imkan tanındı. Liselere Uluslararası Bakalorya Programı’nın (IB) yanı sıra diğer uluslararası programları uygulayabilme şansı verildi.
#GazetehaberleriHarbiye Askeri Müzesi’nde, ‘Lise Tanıtım ve Kariyer Planlama’ etkinliği düzenlendi. Programda, hem okul tercihinde dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı hem de çocuklar stantları gezerek bölgedeki okulları tanıma imkânı buldu. Stantları, yaklaşık 4 bin öğrenci, velileriyle birlikte ziyaret etti.
#İstanbul Şişli İlçe Milli Eğitim MüdürlüğüTemel liseler ne zaman kapanacak sorusu, eğitim öğretim sürecini sürdüren öğrenciler ve velilerin haricinde eğitimcilerin de araştırdığı konular arasında yer almaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden yapılan duyurunun ardından netlik kazanan konu, internet üzerinden de sorgulanmaya başlandı. Peki, temel liseler ne zaman kapanacak? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Temel LiselerTürkiye Özel Okullar Derneği’nin her yıl düzenlediği Geleneksel Eğitim Sempozyumu başladı. Açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, temel liseler ve özel öğretim kurslarının kapatılmasıyla ilgili yerine ne koyacaklarına yönelik net bir yol haritası olduğunu söyleyerek, “Ne getirdiğimiz ve buradaki ihtiyacı, talebi nasıl karşılayacağımız konusunda çok net bir yol haritasına sahibiz. Bunu da önümüzdeki haftalarda bir lansmanla açıklayacağız” dedi.
#EğitimDershanelerin dönüştürülmesi sürecinde açılan temel liselerin geleceği hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Bu tür okullarda eğitim hayatına devam eden yüz binlerce öğrenci ve ailesi, konuya dair bilgi almak istiyor. Peki, temel liseler kapanacak mı?
#Temel Liseler Kapanacak Mı?Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, liselere geçiş sistemi kapsamındaki adrese dayalı yerleştirmelerde geçen yıl yaşanan sorunların bu yıl büyük ölçüde azalacağını vurgulayarak, “Sistem değişikliği yok ancak okulların daha dengeli dağıtımıyla ilgili önlemler almak için yerleşmeye esas kriter tablosunu tümüyle değiştirmek gibi önlemler var” dedi.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara Gölbaşı İlkokulu’nda öğrencilere karnelerini dağıttı. Karnenin bakanlık, öğretmenler, anne-babalara da ait olduğunu belirterek, “Bunu daha bütünsel ele almak ve karneyi kendimizi inşa edeceğimiz bir araç olarak görmekte yarar var” dedi. Bakanı Selçuk, ek öğretmen atamasıyla ilgili de "Bu bizim ihtiyaçlarımızla mali dengeler arasında konuşulması gereken bir konu. Bizim burada şu anda olacak ya da olmayacak dememiz doğru değil. İlgili çalışmalar devam ediyor. Kısa sürede bunu paylaşırız" ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim Bakanı Ziya SelçukEğitim-Bir-Sen’in yeni yayınladığı ‘Eğitime Bakış 2018’ raporuna göre Türkiye’de okullara öğle yemeği gelmeli, öğretmen ve müdürlere daha fazla yetki verilmeli, temel liselerle ilgili politikalar ortaya konulmalı. Sendikaya göre merkezi sınavlardaki düşük performans incelenmeli ve eğitimde kadın yöneticilerin sayısı da artmalı.
#Eğitim Bir-SenMilli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, eğitim editörleriyle Dolmabahçe’deki eski Başbakanlık Ofisi’nde önceki gün bir araya geldi. Lise yerleştirmeleriyle ilgili üçüncü nakil döneminde büyük rahatlamalar olacağını söyleyen Selçuk, Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) önümüzdeki yıl devam edeceğini belirtti. Bakan Selçuk’un açıklamasının ana başlıkları şöyle:
#Ziya SelçukHer takvim yılının sonunda “eğitimin bir yılının” nasıl geçtiği üzerine yazılar yazılır, değerlendirmeler yapılır. Bugünlerde 2017 yılında eğitimde neler olup bittiğinin uzunca bir kronolojik listesini pek çok gazetede bulabilir, televizyon programlarında izleyebilirsiniz.
#EğitimTürkiye’de aileler için eğitim çok önemli. Çünkü ülkemizde diploma hayatı değiştiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son verileri de bunu gösteriyor. Ailelerin eğitim için yaptığı harcamalar 5 yılda yarıdan fazla arttı. En fazla harcama yükseköğretimde, en azı ise okul öncesi eğitimde yapılıyor. Öğrenci başına yaklaşık 7 bin 449 TL harcanıyor.
#EğitimMEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, katıldığı canlı yayında 4 Ağustos’ta miktarı belli olan özel okul teşvikleriyle ilgili soruları yanıtladı. Şamlıoğlu teşviklerde ailenin gelir durumunun yüzde 30 etkisi olacağını belirtirken, öğrencilere gitmek istedikleri okulu tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu.
#MEBÖzel öğretim kurslarında verilebilecek ders sayısının 3’ten 5’e çıkarılması, “Kurslar dershaneleşir mi?” sorusunu akıllara getirdi. Üniversite sınavlarına hazırlık için tercih edilen temel liselerde ise öğrenci kaybı endişesi yaşanıyor. Dershanelerini kapatıp temel lise olan bazı kurumların ders sayısının artmasıyla birlikte özel öğretim kursuna dönüşmesi ihtimali de doğdu.
#Temel LiseTürkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, ülkede 2013'te 4 bin 200 olan özel okul sayısının 8 bin 150'ye yükseldiğini belirterek, "İstanbul'daki özel okul sayısının 3 binin üzerinde olduğunu zannediyorum. Bu rakamlar ışığında Türkiye'de özel okulların 3 yılda yüzde 100 arttığını söyleyebiliriz." dedi.
#Cem Gülan