Kerem Çobanlı Photography reklamcılığın değişimiyle ilgili yaptığı açıklamada; "Türk reklamcılığı aslında bizce çok büyük değişimler göstermiyor. Türkiye'de belli ajanslar, belli ekolleri oluşturuyor zaten biliyorsunuz. Buradaki asıl değişkeni, müşteri tarafı ve ajanslardan beklenenlerin giderek artması olarak görebiliriz. Hiçbirimiz reklama zorla mecbur bırakılmak istemediğimiz için, otomatik olarak geliştirdiğimiz bir savunma sistemimiz var. Reklam görmeye tahammülümüz yok aslında. Dolayısıyla kaliteli iş üretme zorunluluğu giderek artıyor" dedi.
#Kerem Çobanlı PhotographyYapay zekâ (YZ) teknolojileri yaşamın tüm alanlarına yayılmaya devam ediyor. Özellikle büyük dil modelleri ile desteklenen ChatGPT gibi üretken YZ (ÜYZ) teknolojilerinin erişilebilir olduktan kısa sürede milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya başlanması bu yayılımı çok farklı bir boyuta taşıdı.
#Konuk YazarTBMM'de çalışmaları devam eden Dijital Telif Yasası düzenlemesiyle ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "Dijital Telif Yasası genel itibarıyla içerik üreten kişi ile kurum ve kuruluşların ürettikleri içeriğe ilişkin telif haklarını koruma altına almayı amaçlıyor. Yani bir şekilde emek hırsızlığının önüne geçmek istiyor. Meclisteki çalışmalar devam ediyor ve birkaç kurumla birlikte bu çalışmalar yürütülüyor" dedi.
#GoogleDijital Mecralar Komisyonu, Dijital Telif Yasası için toplandı. Tarihi toplantıda sunum yapan Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Türkiye’deki mevcut telif hakları mevzuatından bahsetti ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda (FSEK) AB Direktifine uygun olarak yapılabilecek değişikliklere yönelik maddeler paylaştı.
#Dijital Mecralar KomisyonuGoogle'ın Kanada hükümeti ile anlaşmasının ardından Türkiye'de de 'Dijital Telif Yasası' çalışmaları hızlandı. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Doç. Dr. Ceren Yegen, yasanın hayata geçmesinin ardından tematik iş kollarının oluşabileceğinin altını çizdi. Peki bu yasa başka hangi pozitif sonuçları beraberinde getirir? Dünyada dijital geleceği şekillendirmek için başka ne tür çalışmalar var? Doç. Dr. Yegen ile mercek altına aldık.
#Dijital Telif YasasıGoogle'ın Kanada merkezli dijital yayıncılara yılda 74 milyon dolara varan miktarda telif ödemeyi kabul etmesinin ardından benzer bir sistemin Türkiye'de de uygulanması gerekliliği yeniden gündeme geldi. Peki Kanada’da varılan anlaşmanın bir benzerinin Türkiye'de de hayata geçmesinin etkileri ne olur? Dijital iletişim araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, olası senaryoları hurriyet.com.tr için değerlendirdi.
#KanadaGoogle'ın 'Çevrim İçi Haberler Yasası' kapsamında, Kanada hükümetine her yıl yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapacağı açıklandı. Peki bu aşamaya nasıl gelindi? Söz konusu gelişme diğer ülkeler için ne anlama geliyor? Doç. Dr. Berk Çaycı ile mercek altına aldık.
#Kanadaİnsanoğlu yeni bir teknolojik eşiğin kıyısında duruyor. Küçük adımlarla gelişen ve neredeyse 60 yıllık bir geçmişe sahip olan bir teknoloji bugün hayatımızı her anlamda dönüştürmek üzere. Bu aralar hayatımızın orta yerine Siri, Alexa, ChatGPT, DALL-E, Midjourney gibi yapay zekaya dayalı sanal asistanlar yerleşmiş durumda ve bize yardımcı olmak üzere geliştirildiği konusunda ortak bir düşünce var. Aslında şu an hepimiz bu yapay zekalara yardımcı oluyor gibiyiz. Ama şu bir gerçek ki metaverse ya da NFT gibi dönemsel dijipop teknolojilerinin çok ötesinde bir dönüşüm bizi bekliyor.
#Konuk YazarMadison'ın kâbusu 10 yıl önce başladı. Modellik yaptığı dönemde çekilen özel fotoğrafları internete sızmıştı ve ışık hızıyla yayılıyordu. Kimliği belirsiz kişiler fotoğrafları Madison'ın tanıdığı herkese yolluyor, tekrar tekrar paylaşıyordu. Madison kolluk güçlerinden yardım istemeyi düşündü ancak ABD yasaları kapsamında polisin ve savcıların da yapabilecekleri sınırlıydı. Bunun üzerine Madison ve avukat olan ikizi Christine, tacizciyi bulmak için kolları sıvadı. İşte kız kardeşlerin yıllar süren hukuk mücadelesi...
#Sanal TakipGösteri dünyası güne televizyonun Oscar’ı olarak adlandırılan Emmy Ödüllerinin ertelendiği haberiyle başladı. Bu yıl 75’inci kez verilecek ödüllerin sahiplerini bulacağı görkemli törenin eylül ayından 2024’ün ocak ayına ertelendiği ortaya çıktı. Bunun ardında da Hollywood’u bir yangın gibi saran çifte grev var.
#Harrison FordYeni teknolojilerin her zamankinden daha hızlı ilerlediği bir döneme ta-nıklık ediyoruz. 2023’te de zaman zaman bizi hayrete düşürecek, ilerleyen dönemlerde vazgeçemeyeceğimiz uygulamalara zemin hazırlayacak yeni pek çok teknolojiyle karşılaşacağımızı şimdiden söyleyebiliriz. Ancak asıl önemli olan, bu yeni teknolojileri doğru analiz ederek, gelişmeleri takip etmek; teknolojilerin birbirleri ile olan ilişkilerini anlamaya gayret ederek, hayatımızı kolaylaştırması, yaşadığımız problemlere çözüm getirmesi için kullanabilmek olmalı... Her bir birey, kendini bu şekilde geliştirmeye gay-ret edip, teknolojiye yönelik farkındalığını artırırsa, ülke olarak da çok daha fazla gelişme kat edebiliriz…
#ChatcptSarı zemin üzerine yuvarlak bir çizgi, ortasında iki nokta bir de eğri. Dünyanın neresine giderseniz gidin karşınıza çıkabilen o basit gülen yüzün aslında milyonlarca dolarlık bir şirketin malı olduğunu biliyor muydunuz? Peki ama herkesin çizebileceği kadar basit görünen bu görsel, nasıl bu kadar değerlendi? İşte hiç solmayan o gülen yüzün hikâyesi...
#Smiley ŞirketiOsman Sezgin Milli Eğitim Bakan Yardımcısı olarak atanmasının ardından araştırılan isim olmaya başladı. Kariyeri boyunca pek çok akademik alanda görev alan Osman Sezgin, bir dönem televizyon yayıncılığı da yapmıştır. Peki, yeni Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Osman Sezgin kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Osman SezginPekin Yüksek Mahkemesi ülkedeki yargıçların artık her davada yapay zekaya danışmasını ve tavsiyelere karşı çıkmaları durumunda bunun nedenini yazılı olarak açıklamalarını zorunlu kıldı. Polis ve sosyal kredi sistemine bağlanan yapay zeka insanlara otomatik olarak ceza verme yetkisine sahip. Söz konusu karar ülkede paniğe neden oldu.
#ÇinBandrol, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da yüksek önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Bandrol nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bandrol nedir? Ne işe yarar? Bandrol nasıl alınır ve ne zaman ödenir tüm detaylarıyla derledik.
Teknoloji devi Google, Almanya ve Fransa'nın da dahil olduğu toplam altı Avrupa Birliği ülkesinde dijital haber platformlarına ödeme yapmak üzere anlaşmalar imzaladığını açıkladı. Avustralya ve Kanada’nın çıkardığı yasalar ile hızlanan süreç nasıl işledi? Google’ın ödeme yapacağı ülkeler arasında Türkiye de girecek mi? İşte merak edilenler…
#Google"Halka mâl olmuş" sözünün cuk oturduğu biri varsa o da 20'nci yüzyılın hatta belki de dünya tarihinin en büyük dehalarından biri olan Einstein'dır, değil mi? Maalesef tam olarak değil. Einstein'ın fikirleri ve keşifleri bir yana ismini ve yüzünü kullanabilmek bile o kadar basit değil...
#Albert EinsteinArapçada inşa kelimesi, bir şeyi sıfırdan var etmek anlamına gelir. Edebiyatta ise, daha önce bir benzeri ve örneği olmayan bir eser meydana getirmek demektir. Bu kelimeden türetilen münşi ise, yapan, üreten ve inşa eden manasında kullanılır. Münşi kelimesinin sözlük ve terim anlamını örnek cümlelerle derledik.
Türk sinemasında 1970’lerin sonunda başlayan erotizm fırtınası, Yeşilçam filmlerinin ‘altın makas’tan nasibini almasına neden oldu. Film Denetleme Kurulu, Banu Alkan’ın havuzdaki sıçraması, Aydemir Akbaş’ın Perihan Ateş’e masaj yapması gibi birçok sahneyi müstehcen bulup sansürledi. ‘Tavşan Kızlar’ ve ‘Badem Şekeri’ de sansüre takıldı.
#Banu AlkanGoogle ve YouTube, Türkiye’deki ekonomik büyüklükleri konusunda TBMM Dijital Mecralar Araştırma Komisyonu’na bilgi verdi. İki devin gönderdiği bilgiye göre, Türkiye’deki reklam gelirlerinin 2023’te 67 milyar TL’ye çıkması öngörülüyor. Google, YouTube ve Android hizmetlerinin desteklediği ekosistemin de Türkiye milli geliri içindeki payının yüzde 4’ü aşarak, 150 milyar TL’ye ulaştığı bilgisi verildi.
#Dijital Mecralar Araştırma Komisyonu