Paylaş
Ülkemizde en çok kullanıcıya sahip online müzik dinleme platformlarından Spotify, müzik streaming ekonomisiyle ilgili raporu “Loud & Clear 2024”ü yayınladı. Bu yıllık rapor sanatçılar için olduğu kadar müzik dinleyicileri için de önemli bir kaynak.
Rapordaki birkaç madde ilgimi çekti.
Platformdan minimum 10 bin dolar gelir elde eden 66 bin sanatçının yarısından fazlası İngilizcenin ana dil olmadığı ülkelerden geliyor.
İngilizceyi; İspanyolca, Almanca, Portekizce, Fransızca, Korece, Hintçe, Endonezya dili, Pencapça, Tamilce ve Yunanca takip ediyor. Bu veriler göz önüne alındığında Türkçenin de ilerleyen dönemde yükselişe geçmesi muhtemel.
Yerli dizilerin yurtdışına satılmasıyla, orada kullanılan güncel Türkçe müziklerin patlaması yakındır.
Araştırmaya göre bir şarkıcı, uluslararası bir diğer müzisyenle şarkı yapınca yüzde 84 oranında daha fazla hayran kitlesine ulaşıyor.
Yurtiçinde düet yapanların ulaştığı yeni dinleyici oranı ise yüzde 43.5. Bu veri aslında yeni yükselmeye başlayan yabancı ülkelerdeki sanatçılarla ortak şarkı yapmanın bu zorlu maratonda yolu kısalttığının da göstergesi...
Araştırma, Almanya ve Güney Kore’deki dinleyicilerin sevdikleri isimleri defalarca yeniden dinlediğini de ortaya koyuyor. Aslına bakarsanız single kültürüyle hızlı tüketime alıştığımız müzik konusunda fan kitleleri kuvvetli ülkeler, İngilizce bariyerini hayranlarıyla kırmış görünüyor.
Kablolu kanallar, özel üyelikli platformların kullanımı arttıkça bu listeye Türkiye ve Türkçe de girecek.
Telif ücretlerini de artırarak sanatçıya yaklaşabilecek olan platformlar, kitleleri kendine kolayca çekecektir.
Belki de bir yıl sonra bu listede Türkçeyi de görürüz, kim bilir!
DİKKAT ÇEKENLER
◊ Güneş Özgeç’in “Kertenkele Kraliçe’nin Zamansız Masalları” isimli ilk albümü müzikseverlerle buluştu. 7 şarkılık albüm, hem yarattığı ses evreniyle işitsel hem de sözleri ve vokaliyle edebi bir yolculuk vadediyor. Özgeç’in hikayelerini asırlık bir sandıktan çıkmışçasına dinlemeniz olası... “Olmuyor”, “Kertenkele” ve “İstanbul Hatırası” hemen çalmaya başlamanız gerekenlerden.
◊ Cansu Kurtcu ve Birol Namoğlu, “Gitmeliyim” için bir araya geldi. Kurtcu’nun yazıp bestelediği parçanın düzenleme koltuğuna ise Gürsel Çelik oturuyor. Bu pop rock şarkı, yeni dönem pop müzik anlayışını da beraberinde getiriyor.
◊ Huner, yeni şarkısı “Gelen Giden Olmadı”yı geçtiğimiz hafta bizlerle buluşturdu. R&B ve pop esintisini üzerimize salan Huner, funk gitarlarla ufaktan dans da ettiriyor. Sözlerini Bade ile yazan şarkıcı, prodüksiyonda ise genç neslin sıkça kapısına dayandığı Ozan Kınasakal’ı tercih etmiş.
◊ Umut Er’in yeni şarkısı “Savaşmıyormuş Benimle”yi çok sevdim! Sözü, müziği, düzenlemesi, miks ve mastering’i kendisine ait şarkıdaki rock sound’u ise çok dozunda ve abartısız.
◊ Kanadalı şarkıcı ve söz yazarı Bryan Adams, 18 Ekim Cuma akşamı Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda sahne alacak. Adams, ‘Cuts Like a Knife’, ‘Reckless’ ve ‘Waking Up the Neighbours’ gibi başucu albümlerinin yanı sıra ‘Summer of ‘69’, ‘Everything I Do, Run to You’, ‘Heaven, Please Forgive Me’, ‘Have You Ever Really Loved a Woman?’, ‘When You’re Gone’ gibi imza parçalarıyla gönüllerdeki yerini sağlamlaştırmıştı. Kaçırmamak gerek.
NE DİNLEDİM
∆ Hakan Kurtaş- “Yanar”
∆ Whale Room- “The Deep Room”
∆ Krass!- “Boğmayın Beni”
∆ Marie Sahba- “Over&Over”
∆ Dedublüman- “Sen Bilmezsin”
∆ Brek- “Gece Beni Almadan”
∆ Umur Doma- “Elveda”
Paylaş