Ülkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk YazarGiyilebilir sağlık teknolojileri, yerimize muayene olan avatarlarımız, idrar tahlili yapan pisuvarlar... Sağlık sektöründe bizi nasıl bir geleceğin beklediği önümüzdeki hafta The Future Healthcare Istanbul’da (FHI) konuşulacak. Bu önemli konferans öncesi FHI’ın kurucusu ve CEO’su Çağlar Gözüaçık’la bir araya geldik.
#Dr. Ecz. Metin UyarFemTech (Female Technology), dünya genelinde kadın sağlığını desteklemek için teknolojiyi kullanan yazılım, ürün ve hizmetlerin kategorisini tanımlamak için kullanılan bir terim. FemTech terimi ise 2013 yılında Almanya'da kurulan bir adet ve yumurtlama izleme uygulaması olan Clue'nun Danimarka’lı kurucusu Ida Tin tarafından icat edildi. Bu sektör; doğum kontrolü, menopoz, pelvik sağlığı, emzirme, cinsel sağlık, hormonal bozukluklar, doğurganlık, adet izleme uygulaması ve üreme sistemi sağlık hizmetleri gibi kategorileri bünyesinde barındırıyor. FemTech’in en temel amacı kadınların, kendi hayatları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasını ve güçlenmesini sağlamak.
#FemtechSAĞLIK Bakanlığı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Teknokent işbirliği ile akciğer tomografisinden Kovid teşhisini birkaç saniye içinde yüzde 99,9 doğrulukla koyabilen yapay zeka geliştirildi.
#Yapay ZekaSanofi’nin hayata geçirdiği PharmUp Girişimcilik Programı’nın 2021 yılı katılımcıları açıklandı. İkinci dönemi Endeavor iş birliğinde gerçekleşen ve 64 başvuru arasından programa seçilen Avokadio, Farma VR, Gene2info, Genz Bioteknoloji, Medklik ve Oruba adlı 6 girişim, 3 ay sürecek hızlandırma dönemine başlayacak.
#SanofiUyku, organ sistemlerinin düzgün çalışması ve ruh sağlığı için çok gerekli olan fizyolojik bir durumdur. Kovid-19 pandemisinden önce de milyonlarca insan uyku bozukluğu yaşıyordu ancak pandeminin, bir dizi yeni sorunu da beraberinde getirdiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Nilay Aksoy, “Bilim insanları, Kovid-19 pandemisine bağlı uyku problemlerini tanımlamak için ‘koronasomni’ terimini kullanmaya başladı” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Nilay AksoySanofi’nin hayata geçirdiği ve sağlık alanında fark yaratacak fikir ve proje sahiplerinin başvurduğu PharmUp Girişimcilik Programı’nın ikinci dönemi Endeavor iş birliğinde başlıyor. Yenilikçi sağlık çözümleri konusunda başvurular 1 ay boyunca kabul edilecek, Nisan ayında ise başvuru süreci tamamlanarak, seçilen projeler için 3 ay sürecek hızlandırma dönemi başlayacak.
#SanofiDünya genelinde tüm toplum ve kurumlar, dijital uygulamalara ve hizmetlere herkes için her yerde ihtiyaç duyulacak yeni bir dijitalleşme çağına giriyor. 2021 yılı, ticari İnternetin patlamasından bu yana en heyecan verici yeni bir dijital on yılın başlangıcını müjdeliyor. Sanal masaüstü ve video streaming uygulamalarının çok ötesinde, birçok sektörde yeni ve farklı dijital uygulamaların ve hizmetlerin ortaya çıktığını görüyoruz. Bu uygulama ve hizmetler daha sofistike hale geldikçe ve toplum içinde giderek daha kritik roller üstlendikçe, performanslarını maksimize etmek ve güçlü bir dijital dijital altyapıya sahip olmalarını sağlamak daha da önemli olacak. Uzmanlar, gecikme süresinin oyunun kurallarını nasıl belirlediğine ve tüm dünyada bundan sonrası için iş stratejilerini nasıl değiştireceğine dikkat çekiyor.
#OyunCOVID-19'un hem kişisel hem de profesyonel yaşamlarımız üzerinde çağı belirleyen bir etkisi oldu. Uzaktan çalışmanın artışı hemen her işletmenin yüzünü dijitalleşmeye çevirmesini gerektirdi. Peki 2021 yılında iş dünyasını nasıl bir dönem bekliyor?
#İotTeletıp nedir? sorusu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı son dakika açıklamaların ardından gündeme geldi. Evde tedavi edilen hastaların, hekimlerin hastalarıyla doğrudan görüşme imkanını sağlayan teletıp sistemi, teknolojinin yardımıyla gerçekleşecek. Teletıp telekonsültasyon yapılabilmesine, tıbbi görüntü ve raporların kalite açısından değerlendirilebilmesine olanak tanıyor. İşte, teletıp uygulamasıyla ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Teletıp NedirSon dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor. Bakan Koca, '21 Eylül'de yüz yüze eğitim başlayacak mı?' sorusuna, "21 Eylül'de okulların temelde açılmasından yana bir yaklaşım içindeyiz. Bu kademelendirme tarzında olur" şeklinde cevapladı
#Fahrettin KocaUzaktan tıbbi danışmanlık verilen Steto adında bir internet sitesi kuran psikiyatr İlker Küçükparlak, “Sağlığına önem veren, kontrolleri yaptıran pek çok insan, pandemi nedeniyle hastaneye gitmekten çekinir oldu ve tedavileri aksadı. Çevrimiçi tıbbi danışmanlıkla hastaların tedavide kalma oranı artıyor” diyor.
#GazetehaberleriULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Balcı, bakanlıklar başta olmak üzere bazı kamu kurumlarında yoğun olarak canlı şebekelerde testlerin gerçekleştirildiği MAYA Sistemi'nin, Gazi Üniversitesi şebekesinde de yıl sonuna kadar konumlandırılacağını bildirdi.
#UlakBilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye’de yaklaşık 36 bin hayalet taşıyıcı olabileceğini söyledi. Kara, hiç semptom göstermeden hastalığı geçiren bu taşıyıcıların tespiti için yeni testlerin yapılacağını açıkladı.
#GazetehaberleriŞu an tarihte oldukça özel bir andayız. Modern zamanlarda daha önce, jeopolitik sınırları hiçe sayan böylesi bir global bir etkiye maruz kalmamış ve bir krize global olarak bu tür bir tepki vermemiştik. COVID-19 salgını ve bu salgının etkileri şehirleri, ülkeleri hatta kıtaları durma noktasına getirdi. Haberler her gün, ekonomik zorlukları ve bu zorlukların yarattığı korkularla üzüntüleri dile getiriyor – diğer yandan biraz umut serpintileri de var – tedavi umudu, aşı umudu, çalışmanın ve karantina altındayken de hayatımızı kazanmanın yollarına dair umutlar ve koronavirüs yıkım kapasitesini kaybettikten sonraki zamanlara dair umut...
#KoronavirüsIDC Türkiye, COVID-19 salgını nedeniyle yaşanan olağanüstü günlerde değişen gündemleri, ortaya çıkan kritik ihtiyaçlar ile BT’ye direkt etkilerinin konuşulduğu; üretim, perakende, finans, sağlık, eğitim sektörlerinin CIO, üst düzey BT güvenlik yöneticileri ve öğretim üyelerinin bir araya geldiği online toplantı gerçekleştirdi.
#TeknolojiKoronavirüs tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok sektörü etkisi altına aldı. Virüsün yayılmasını önlemek ise sosyal izolasyon ile mümkün. Bu durumdan kriz yaşamadan en az şekilde etkilenerek çıkmak isteyen sektörler ise müşterilerine verdikleri hizmetleri devam ettirebilmek adına yeni çözümler ortaya koyuyor.
#Tele Tıp