Genital siğiller hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkar ve cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonunun genital belirtileridir. Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, genital siğil olarak bilinen kondilom sorunu ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Genital SiğilKoronavirüse yakalanmanın vücutta antikor oluşturduğu ve virüsü tekrar kapmayı önlediği düşünülüyordu. Bu varsayım Omicron ile birlikte rafa kalktı. Birçok insan bu çok bulaşıcı varyantla birlikte hastalığı üst üste defalarca katı. Peki bu durumun altında yatan gerçek ne?
#KoronavirüsKoronavirüs aşıları salgınla olan mücadelemizde en büyük silahımız olmaya ve bizi virüsten korumaya devam etse de birçok ülkede aşı karşıtlığı hareketi yükselişte. ABD'de görülen bir dava ise konuyu yeniden gündeme taşırken ilginç bir tartışmayı beraberinde getirdi. Doğal bağışıklık mı yoksa aşı bağışıklığı mı daha iyi?
#KoronavirüsZerdeçal tüm dünyada son 5 yılın en popüler baharat ve supplement içeriği olarak göze çarpıyor. Yoğun kullanıldığı Hindistan bölgesinde kanser oranlarının düşük olması ile fark edilen bu baharat aslında pek çok çalışmada kanser hücrelerine olan etki ve enfeksiyonlar üzerine olan tedavi edici yönüyle kanıtlanmış durumda.
#ZerdeçalPudendal sinir sıkışması, kronik pelvik ağrıları en önemli nedenlerindendir ve pudendal sinirin anatomik izlediği yol içinde sıkışmasından kaynaklanır. Tanısının konulması diğer rahatsızlıklara oranla daha zordur. Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, sıklıkla merak edilen pudendal sinir sıkışması hakkında merak edilenleri yanıtlayarak, önemli bililer verdi.
#Pudendal Sinir Sıkışmasıİshaller, dünya genelinde çocuklarda görülen en sık bulaşıcı hastalıklardandırlar. 20’den fazla mikrobiyal etkeni olabilmesine rağmen bunların içinde ilk sırada Rotavirüs enfeksiyonları yer almaktadır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melike Özberk Koç konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Rota VirüsüSinüzit nedir sorusu birçok kişi tarafından merakla sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. Günümüzde “sinüzit” yerine “rinosinüzit” olarak da tanımlanan rahatsızlığın gelişmesi enfeksiyonlar dışında oldukça nadir. Peki, sinüzit nedir? Nasıl anlaşılır?
#SinüzitGünümüzde “sinüzit” yerine “rinosinüzit” olarak da tanımlanan rahatsızlığın gelişmesi enfeksiyonlar dışında oldukça nadir. Uzun süreli ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda ya da uygun tedaviye rağmen sık tekrarlayan enfeksiyon ataklarında ameliyat düşünülebiliyor.
#SinüzitProstat Füzyon Biyopsi, MR görüntüleri ile ultrason görüntülerinin birleştirilerek prostatta kanser şüphesi taşıyan odakların saptanmasını ve bu hedeflere yönelik nokta atış yapılmasını sağlayan hassasiyeti yüksek “akıllı biyopsi” yöntemidir.
#Prostat KanseriDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlıkİstanbul'da yaşayan 4 yaşındaki Abdullah Majzoub, bir yaşından beri, tekrar eden öksürük, ateş ve nefes darlığı şikayeti ile sürekli hastanelik oluyordu. Çocuk defalarca zatürree tedavisi gördü, durumu düzelmedi. Bir süre sonra şikayetleri için alerjik astım tedavisi görmeye başladı. 3 yıl boyunca torba torba ilaç kullanmak zorunda kalan Abdullah'ın nefes darlığı ve öksürük şikayeti nüksedince ailesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürdü. Burada çekilen röntgen ve tomografi ile gerçek ortaya çıktı. Küçük çocuğun 3 yıl boyunca nefes borusunda karpuz çekirdeği ile yaşadığı anlaşıldı.
#İstanbulİstanbul'da yaşayan 4 yaşındaki Abdullah Majzoub, bir yaşından beri, tekrar eden öksürük, ateş ve nefes darlığı şikayeti ile sürekli hastanelik oluyordu. Çocuk defalarca zatürree tedavisi gördü, durumu düzelmedi. Bir süre sonra şikayetleri için alerjik astım tedavisi görmeye başladı. 3 yıl boyunca torba torba ilaç kullanmak zorunda kalan Abdullah'ın nefes darlığı ve öksürük şikayeti nüksedince ailesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürdü. Burada çekilen röntgen ve tomografi ile gerçek ortaya çıktı. Küçük çocuğun 3 yıl boyunca nefes borusunda karpuz çekirdeği ile yaşadığı anlaşıldı.
#İstanbulProf. Dr. Tevfik Özlü, bronşların kalıcı olarak genişlediği bir sağlık sorunu olan 'bronşektazi' hastalığına ilişkin uyarıda bulundu; "Sabahleyin uyandıktan sonra gece boyu atamadığınız birikmiş balgamı uyandıktan 5-10 dakika sonra öksürerek atıyorsanız; sizde de bronşektazi olabilir. Kalp hastalığı ya da böbrek fonksiyonları üzerinde de olumsuz etkileri ortaya çıkabilir. Onun için bu hastalarda tanının bir an önce konup, takip altına alınmaları ve tedavileri önemlidir" dedi.
#TRABZONOrtobiyolojiklerin, vücutta doğal olarak bulunabilen ve kemik kırıklarında, bağ, menisküs ve kıkırdak yaralanmalarında iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılan biyolojik maddeler olduğunu belirten Özel Gazi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Özcan, vücuda etkileri ve kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.
#1Arabanızı ne sıklıkla yıkatıyorsunuz ya da temizliyorsunuz? Aracınız gözünüze çok kirli gibi görünmese de sizin gözle göremediğiniz bakterilerle dolu olabilir ve sizi hasta edebilir. Uzmanlar arabanızın içinin klozet kapağından bile daha kirli olabileceği konusunda uyarıyor. Araçların temizliği konusunda nelere dikkat etmemiz gerektiğini Eenfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alper Şener ile konuştuk.
#Araba YıkamaArabalarımız düzgün bir şekilde temizlemediğinde tam bir bakteri yuvası haline dönüşebilir. İngiltere’de yapılan bir incelemeye göre sürücü koltukları, tuvaletten neredeyse dört kat daha yüksek düzeyde hastalığa neden olan bakteriler barındırıyor. Bunu el freni, iç kapı kolları ve vites kolu takip ediyor. Peki ne yapacağız? Araçların temizliği konusunda nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alper Şener ile konuştuk.
#Araba