Bugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü... Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Rahmet Güner, “Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü sloganını ‘Hepatite Karşı Harekete Geçme Zamanı’ olarak belirledi. Dolayısıyla bir an önce aktif bir şekilde viral hepatitlere karşı harekete geçmeliyiz. Hastalar hepatiti gizleme yoluna değil, hekime ulaşma yolunu tercih etmeli” dedi.
#Dünya Hepatit GünüKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıHonor, çevreye olan duyarlılığını bilinçli üretim ve geri dönüşümle göstermeyi hedefliyor. 52. Dünya Günü kapsamında şirket, çevreyi koruma hedefi için geliştirdiği yöntemlerle daha iyi bir gelecek adına üstlendiği sorumluluğu vurguluyor.
#HonorKoronavirüs salgını dünya genelinde milyonlarca kişinin ölümüne yol açtı. Salgının başlamasının üzerinden uzun zaman geçti ve insanlar bilinçlendi. Ancak bazı hataları halen yapıyoruz. Peki bu hatalar neler, günlük yaşamda en çok nerede yanlış yapıyoruz?
#PandemiTOGG Üst Yöneticisi Karakaş, online olarak gerçekleştirilen İstanbul Tech Week 2020 etkinliği kapsamında düzenlenen "Türkiye'nin Otomotiv Yolculuğu" konulu panelde yaptığı konuşmada, mobilite kavramını ve TOGG'un mobilite vizyonunu değerlendirdi.
#ToggSonbahar mevsimi pek çok alerjik hastalığı da beraberinde getiriyor. Gözde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi şikâyetlerin habercisi olan mevsimsel göz alerjisi de bunların başında geliyor. Prof. Dr. Budakoğlu, “Her göz kızarıklığı Covid-19 anlamına gelmiyor” dedi.
#GÖZÇocuk edebiyatının ödüllü yazarı Cary Fagan, son kitabıyla okurlarını ilham verici bir yolculuğa çıkararak tekrar kullanım, yeniden değerlendirme, tüketim ve paylaşım kavramları üzerine düşündürüyor. ‘Küçük Mavi Sandalye’, çok boyutlu düşünmenin, farklı bakış açılarına açık olmanın ve hayal gücünün dönüştürücü etkisine vurgu yaparken edebi tattan, merak ve macera duygularından bir an olsun ödün vermiyor.
#Küçük Mavi SandalyeGlobal dünyada tüketimin artmasıyla doğal kaynaklarda azalma meydana gelmektedir. Enerji tasarrufu ve doğru kaynak kullanımı için geri dönüşüm konusunda bilinçlenmek gerekmektedir. Evsel atıkların bazıları tekrar kullanıma ve dönüşüme uygunken bazıları tekrar kullanıma kazandırılamayabilir. Bunun ayrımını yapabilmek için evsel atık türleri ve geri dönüşüm şekilleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Evsel Atıklar Ve Geri Dönüşüm Konu AnlatımıTürkler tarafından geliştirilen ve yüzerken denizin temizlenmesini sağlayan ‘süper bikini’ dünyanın beğenisini kazandı. Şu anda satılan bir bikiniden daha ucuz üretim maliyetine sahip olan süper bikini, aynı zamanda özel malzemesiyle denizdeki yağ bazlı maddeleri emiyor.
Dünyada yeşil ve sürdürülebilir bir hayat için çalışmalar hız kazanırken, Türkiye’de de bir grup üniversite bunu kampuslarına taşıyor. Kampuslar, birer birer yeşilleniyor. Boğaziçi, İTÜ, Ege, Nişantaşı üniversiteleri bu dönüşümün öncüleri arasında. Atık su kullanımından sürdürülebilir enerjiye, karbon ayak izinden sulamaya kadar pek çok çalışma yapıyorlar. Gelin Türkiye’de yeşil kampusları ile dikkat çeken üniversitelere bir göz atalım.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiTEKİRDAĞ MERKEZ İLÇE SÜLEYMANPAŞA BELEDİYESİ İLE ÇEVRE KORUMA VE AMBALAJ ATIKLARI DEĞERLENDİRME VAKFI’NIN (ÇEVKO) ORTAKLAŞA DÜZENLEDİĞİ 'EĞİTİCİNİN EĞİTİMİ SEMİNERİ' KAPSAMINDA SÜLEYMANPAŞA'DA GÖREV YAPAN EĞİTİMCİLER GERİ DÖNÜŞÜM KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ.
- "Dadaş mucit" olarak bilinen Erzurumlu Ebubekir Taşbaşı, evlerin tesisatında oluşan kayıp ve kaçak elektriği, yaptığı cihazla akü aracılığıyla depolayarak tekrar kullanım sağlıyor - Taşbaşı: "Yaptığım cihaz sayesinde, evde buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın gibi aletlerin çalıştığı zaman oluşan kayıp ve kaçak elektriği devre üzerindeki bobin sayesinde aküye takviye ediyoruz" - "Elektrik varken de bu sistem üzerinden elektrik kullanımı yapılıyor. Elektrik kesintisinde de 4 saat şarj süresi var"
Gelişen teknolojiden destek alan gelecek mimarisi, hayal gücüyle birleştiğinde bilim kurgu filmlerini andıran şehirlerde yaşamak artık uzak görünmüyor. Dünyanın gün geçtikçe artan nüfusu göz önüne alındığında, yer altı şehirleri ve denizlerde yaşam gibi farklı yaşam alanı arayışlarına gereksinim artıyor.
HAM yağ fiyatının 2 yılda 3 kat artması, market raflarında ayçiçek yağı fiyatlarında uçuruma yol açtı. 3 milyar dolarlık sıvı yağ pazarından yüzde 77 pay alan ayçiçek yağları arasındaki fiyat farkı yüzde 78’i buldu. Bunda zincir marketlerin fabrika fiyatlarında yaşanan değişime ayak uyduramaması rol oynadı. Aynı marka yağın fiyatında bile yüzde 38’e varan fiyat farkı ortaya çıktı.