ENERJİSA Enerji, Ankara Söğütözü’ndeki dijital donanımlı ve etkileşimli Enerji Tüneli ile öne çıkan Müşteri Hizmetleri Merkezi’nde yer alan Enerjisa Enerji Teknoloji ve Etki Merkezi’nde üniversiteli öğrencileri ağırlıyor.
#Enerjisa Enerji Teknoloji Ve Etki MerkeziTeknoloji ve Etki merkezlerinden beşincisi Kordsa tarafından Kocaeli Üniversitesi kampüsü içerisinde açıldı. Gençlerin ve akademisyenlerin malzeme teknolojileri alanındaki çalışmalarına ışık tutacak merkez ile online ve yüz yüze eğitimler sayesinde ilk yılda 1.500 öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.
#Beşinci Teknoloji Ve Etki MerkeziSabancı Topluluğu şirketlerinden Enerjisa Üretim, ‘gençlerin beyin göçünü beyin gücüne’ dönüştürmek amacıyla İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) bünyesinde iki proje hayata geçirdi. ‘Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi’ ile ‘Uzaktan İzleme Odası ve BloombergNEF Merkezi’ adını taşıyan bu projeler ile öğrencilere yapay zeka eğitimleri ve atölyeleri, uzun dönemli staj programları ve startup işbirliği imkânları sunulacak.
#Sabancı TopluluğuNükleer santrallerin kaza ve terör saldırısı risklerinin en aza indirilmesi, çevredeki halkın ve yerleşim yerlerinin, olabilecek bir olay sonucu, uzun yıllar kalıcı radyoaktif maddelerin etkilerine karşı korunmasının, büyük önem taşıdığı açıktır. Nükleer santrallerin bütün sorunları için yeterli önlemler alınabilir.
#Nükleer SantralEğitim dünyasında yapay zeka teknolojilerinin gelişim hızı tüm Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de eğitim yöntem ve araçlarını, öğrenim süreçlerini, öğrenci ve öğretmen deneyimlerini yeniden şekillendirdi ve şekillendirmeye de devam ediyor. Burada yapay zekaya ilişkin kavramların doğru seçilmesi ve “dönüşüm” ve “entegrasyon” kavramlarının da doğru kullanılması gerekiyor.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Türkiye, kadınların her dönemde, sosyal ve kamusal alanda varlık gösterdiği, çok özel bir tarihe sahiptir. Türk kadınının girişimci ruhunun kökleri, 13. yüzyıla kadar uzanır. Anadolu'da kadınlar, teşkilatlanmış, sosyal ve ekonomik hayata katılmış, 'dünya kadın tarihinin' parlayan yıldızları olmuşlardır." dedi. Sosyal medyadan da paylaşım yapan Emine Erdoğan, "Kadın girişimcilerimizin başarıları, sadece bireysel kazanımlarla sınırlı kalmayıp toplumumuzun bütününe yayılan bir dönüşümün öncüsü." ifadelerini kullandı
#Emine ErdoğanUzaya dev bir ayna gönderip Güneş'in ışınlarını toplayarak Dünya üzerinde herhangi bir hedefe yöneltmek... İlk başta akıllara bilim kurgu filmlerindeki kötü karakterlerin yaptığı planları getirse de tamamen gerçek olan bir projeden bahsediyoruz. Rusya uzay ajansı Roscosmos, bundan tam 32 yıl önce 4 Şubat 1993 tarihinde, bu projeyi hayata geçirmeyi başardı. Peki ya sonrası?
#Uzay AraştırmalarıÖzel yetenekli öğrencileri 9 yıldır teknolojiyle buluşturmaya devam eden Turkcell Zekâ Gücü Projesi’nin 2025 yılında faaliyete geçecek sınıflarından ilki, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde hizmete açıldı. Açılış töreninde, çocukların karne heyecanına ortak olan Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, 2016 yılından bu yana Millî Eğitim Bakanlığı ile sürdürülen proje kapsamında, Zekâ Gücü sınıflarının sayısının deprem bölgesinde 13’e, ülke genelinde ise 87’ye ulaştığına işaret ederek, “Öğrencilerimiz, bugüne kadar ulusal ve uluslararası yarışmalarda 400’den fazla ödül ve şampiyonluk kazanarak bizleri gururlandırdı. Gerekli tüm teknolojik donanımların bulunduğu sınıflarda, Türkiye’nin yarınlarına yön verecek nesiller yetiştirmeye devam edeceğiz” dedi.
#TurkcellEGE Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), benim her zaman hayranlıkla takip ettiğim bir sivil toplum örgütü... Kurulduğu günden bu yana sadece Ege Bölgesi’nin değil, Türkiye’nin meselelerine de duyarlılık gösteren, girişimciliği yücelten, ekonomiye katkı sağlayan, demokrasinin gelişmesi için çaba harcayan bir dernek. Bugüne kadar başarılı başkanlar ve yönetim kurulları tarafından yönetildi. Şimdi ise 18’inci dönem yönetim kurulunu seçecekler. Yeni başkan adayı Kaan Özhelvacı, vizyonunu ve projelerini anlattı.
#1Boğaziçi Üniversitesi’nde ‘Tarım ve Gıda Sektörlerinde Yapay Zeka ve İş Zekası’ başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, “Gıda ve tarım sektörleri için sosyal sermayeye çok ihtiyacımız var. Bunun için de sektördeki herkesi bilinçlendirmeli ve geliştirmeliyiz” dedi.
#Tarım Ve Gıda Sektörlerinde Yapay Zeka Ve İş ZekasıYediğimiz yemeği, gittiğimiz mekânı, sevgilimize yaptığımız sürprizi, toplumsal konular hakkındaki düşüncelerimizi ve daha birçok şeyi sosyal medyadan paylaşıyoruz. Araştırmalar işverenlerin çalışan seçerken adayların sosyal medya profillerini de değerlendirmeye aldığını gösteriyor. Uzmanlara göre de sosyal medyadaki tutumumuz artık çok önemli ve bunu titizlikle yönetmek gerekiyor.
#Sosyal MedyaYaşlanmayı durdurduğu ya da yavaşlattığı iddia edilen ürün ve tedavilere her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak geçen hafta, bu konuya 'takıntılı' olmasıyla tanınan teknoloji milyarderi Bryan Johnson'ın Instagram'da paylaştığı bir yöntem gündem oldu. Peki normal koşullarda hayatı tehdit eden bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bu yöntem yaşlanmayı durdurabilir mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkGaranti BBVA, kadının güçlenmesi, ekonomide daha fazla söz alması, toplumda ve iş hayatında adil ve eşit fırsatlara sahip olmasına büyük önem veriyor. Sürdürülebilirlik stratejisinin odaklarından birisi olan ‘kapsayıcı büyümeye’ yönelik çalışmaları doğrultusunda da 2006’dan bu yana kesintisiz sürdürdüğü, Türkiye’de ilk ve öncü olduğu Kadın Girişimci Programı’yla kadın girişimcilerin işletmelerinin sürdürülebilir olmasının yanında, onların gelişmesi ve güçlenmesine katkı sağlıyor.
#Sponsorlu İçerikKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, dijital çağın yükselişi ile birlikte artan sosyal medyadaki itibar suikastına dikkat çekti. Mumcu, makalesinde itibar suikastının hedef alınan kişinin ruhsal sağlığını, kariyerini ve sosyal ilişkilerini ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtti.
#Batuhan MumcuKuşadası’nda dijitalleşen dünyaya ayak uydurma hedefiyle önemli bir işlere imza atılıyor. Kuşadası Belediyesi, Habitat Derneği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ve Facebook’un iş birliği ile hayata geçirilen İstasyon Topluluk Merkezi, bölgenin dijital dönüşümüne katkı sunma amacı taşıyor. Merkez, Türkiye'de belediye iş birliği ile kurulan ilk İstasyon Topluluk Merkezi olma özelliğini taşıyor.Merkez, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen ve toplumsal etki yaratmayı hedefleyen projeler ile eğitimlerin planlandığı ve uygulandığı bir alan olarak tasarlandı. Eğitimler, bireyler, topluluklar, kooperatifler, işletmeler ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik olarak ileri teknoloji, girişimcilik, inovasyon ve cinsiyet eşitliği gibi değerleri temel alıyor.
#1Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Ülkemize yönelik yatırım iştahının yükseldiği böylesine bir dönemde Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımlarının odağı hâline getirecek tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı açıklıyoruz." dedi.
#Mehmet Fatih KacırYeni akademik yıl ile 20 üniversitede yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 21'i lisans, 50'si ön lisans olmak üzere toplam 71 program açılacak. Prof. Dr. Derviş Karaboğa, "Yapay zeka bölümlerinden mezun olanlar birçok farklı sektörde ve rolde çalışabilirler; çünkü yapay zeka teknolojisi hemen hemen her alanda devrim yaratma potansiyeline sahiptir" dedi.
#Yapay ZekaDışişleri Bakanı Hakan Fidan, "3. dünya harbi beklentisi de dahil olmak üzere bölgesel küresel bir savaş beklentisi içinde olmalı mı dünya?" sorusuna "Bence dünya bu senaryoyu ciddiye almalı, bu tehdidi ciddiye almalı. böyle bir risk var" diye cevap verdi. Bakan Fidan, "Türkiye'nin terör örgütü YPG konusunda '2,5 ülkeyle sorunlu' olduğunu vurgulayarak "ABD, İngiltere ve biraz da Fransa" dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı görüşmenin detaylarını paylaşan Bakan Fidan "Savaşı durdurma şartlarını sıraladı" diye konuştu. Bakan Fidan, BRICS'e üyelik konusunda da müzakerelerin devam ettiğini ifade eti.
#Hakan Fidan- MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve Rektör Danışmanı Dr. Caroline Fell Kurban, yapay zekânın yükseköğretime etkisini araştırdı. İki akademisyenin kaleme aldığı, dünyada bu alanda yazılmış ilk uluslararası kitap “ChatGPT’nin Yükseköğretime Etkisi: Yapay Zekâ Devrimini Keşfetmek” birçok ülkede yayımlandı.
#Yapay ZekâYükseköğretimde ‘Liderlik Oscar’ı olarak tanımlanan THE Awards Asia ödüllerinde birinciliği kazanan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), son yıllarda art arda gelen başarılarla dikkat çekiyor. 32 yaşındaki üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran’ın kapısını çaldık, bu başarıların sırrını aldık...
#UNESCO